Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Overnamepoging KPN hing in de lucht'

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Een poging om KPN over te nemen zat er al een tijd aan te komen. Het is een aantrekkelijke onderneming, meent analist Jos Versteeg van InsingerGillisen. ,,Het is een grote speler op een compacte markt. Er zijn hier nauwelijks buitengebieden'', somt hij op. Nederland is vergeleken met veel andere landen ,,één grote stad'', aldus de kenner.

Er zijn bij KPN nog flinke kostenbesparingen mogelijk, denkt Versteeg. De telecomaanbieder heeft al stevig in de kosten gesneden de afgelopen jaren, maar er is nog meer mogelijk. Brookfield wil volgens Versteeg KPN niet voor de lange termijn hebben. ,,Ze zullen het door willen verkopen aan een andere partij.'' Dat biedt mogelijkheden voor Europese consolidatie, denkt hij. ,,Tot nu toe zijn samenvoegingen vooral binnen landen gebeurd, maar niet grensoverschrijdend.''

Als Brookfield met een formeel bod komt, ligt dat zeer gevoelig. ,,Nederland vindt dat niet leuk. KPN voelt toch als een soort erfgoed.'' In dat licht moet ook een samenwerking met Nederlandse pensioenfondsen worden gezien. Dat berichten over een mogelijk bod nu al naar buiten komen is ook een strategische keuze, denkt Versteeg. ,,Zo kunnen ze alvast kijken hoe het nieuws valt.''

Ophef

Olivetree Financial wijst erop dat uiteindelijk de Stichting Preferente Aandelen B de definitieve stem heeft. KPN kan via de stichting een beschermingswal opwerpen. De stichting activeert dan een zogenoemde call-optie, waardoor het nagenoeg 50 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat andere partijen een meerderheid van het stemrecht in handen krijgen.

In 2013 zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil een poging tot overname van KPN stranden. De inlijvingspoging vanuit Mexico zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef, vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen.

Het aandeel KPN steeg donderdag na de berichten stevig. Rond 16.10 uur stond het aandeel 7,2 procent hoger op 2,71 euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10:20 Brussel waarschuwt voor gevolgen telecomfusies
  2. 31 jan KPN mist een vleugje ambitie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,379 17:35
+0,001 +0,03%
Premium

KPN mist een vleugje ambitie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links