Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen sluiten met kleine verliezen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn woensdag met kleine minnen de handel uit gegaan. Beleggers deden een stapje terug na de recente sterke opmars. De financiële markten verwerkten onder meer het nieuws dat de Britse autoriteiten akkoord zijn voor het gebruik van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 628,06 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 936,60 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent. Frankfurt leverde 0,3 procent in. De Duitse beurs blijft op oudejaarsdag gesloten. De markten in Amsterdam, Parijs en Londen zijn donderdag nog een halve dag open.

De Britse toezichthouder MHRA heeft het vaccin dat AstraZeneca samen met de Universiteit van Oxford heeft ontwikkeld, goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 4 januari worden de eerste Britten ingeënt met het nieuwe vaccin, dat goedkoper en makkelijker te bewaren is dan het Pfizer-vaccin. In Londen zakte de farmaceut wel bijna 1 procent. AstraZeneca won een dag eerder al ruim 3 procent.

Brexitdeal

Ook is bekend geworden dat het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met het handelsakkoord dat vorige week werd gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De handelsovereenkomst moet ook nog worden goedgekeurd door het Britse Hogerhuis. Vervolgens zal koningin Elizabeth haar zegen geven aan de deal.

Prosus ging aan kop bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een winst van ruim 1 procent. De techinvesteerder profiteerde van een sterke koerswinst van het Chinese internetconcern Tencent, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Betalingsverwerker Adyen sloot de rij met een verlies van bijna 2 procent.

MidKap

In de MidKap behoorde luchtvaartcombinatie Air France-KLM tot de staartgroep. Het aandeel leverde een kleine 2 procent aan waarde in. Volgens onderzoeksbureau Cirium heeft de coronacrisis een einde gemaakt aan 21 jaar van passagiersgroei voor de wereldwijde luchtvaartindustrie. Het wereldwijde passagiersverkeer kelderde dit jaar naar schatting met 67 procent en viel daarmee terug tot het niveau van 1999. Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was biotechnoloog Pharming met een plus van zo'n 6 procent.

De euro was 1,2283 dollar waard, tegenover 1,2246 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 47,96 dollar. Brentolie klom 0,2 procent in prijs tot 51,17 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11:40 AEX beperkt verlies na vergeldingsactie Israël
  2. 09:12 AEX lager van start gegaan, slechts twee stijgers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

860,49 12:21
-4,87 -0,56%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links