Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen nemen gas terug na opmars

Beurzen nemen gas terug na opmars

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index liet woensdag een kleine plus zien op de laatste volle handelsdag van het jaar. Ook de andere Europese beurzen bleven dicht bij huis. Beleggers deden het rustig aan na de recente sterke opmars en verwerkten het nieuws dat de Britse autoriteiten groen licht hebben gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 629,65 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 937,87 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,2 procent. Frankfurt klom 0,1 procent. De Duitse beurs die op oudejaarsdag gesloten blijft, stevent af op een jaarwinst van bijna 4 procent. De markten in Amsterdam, Parijs en Londen zijn donderdag nog een halve dag open.

In Londen steeg AstraZeneca 0,8 procent. De Britse toezichthouder MHRA heeft het vaccin dat de farmaceut samen met de Universiteit van Oxford heeft ontwikkeld, goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 4 januari worden de eerste Britten ingeënt met het nieuwe vaccin, dat goedkoper en makkelijker te bewaren is dan het Pfizer-vaccin. AstraZeneca won een dag eerder al ruim 3 procent.

Air France-KLM

Prosus ging aan kop bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een winst van ruim 2 procent. De techinvesteerder profiteerde van een sterke koerswinst van het Chinese internetconcern Tencent, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 1,3 procent.

In de MidKap behoorde luchtvaartcombinatie Air France-KLM tot de staartgroep met een min van 1,3 procent. Volgens onderzoeksbureau Cirium heeft de coronacrisis een einde gemaakt aan 21 jaar van passagiersgroei voor de wereldwijde luchtvaartindustrie. Het wereldwijde passagiersverkeer kelderde dit jaar naar schatting met 67 procent en viel daarmee terug tot het niveau van 1999. Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was biotechnoloog Pharming met een plus van 3,1 procent.

Ctac

Ctac zakte 0,7 procent op de lokale markt. De automatiseerder staakt zijn activiteiten in Frankrijk. Daarnaast heeft Ctac een langslepend juridisch geschil met een cliënt beëindigd zonder verdere nadelige gevolgen voor het resultaat.

De euro was 1,2278 dollar waard, tegenover 1,2246 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 48,38 dollar. Brentolie klom ook 0,8 procent in prijs, tot 51,50 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Update: zwakke orders voor ASML trekken AEX in het rood
  2. 17 apr Video: oplopende rente en hoge inflatie geen probleem voor aandelen 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2020 15:16
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 30 december 2020 14:48:

    Nou zeg wat een oudjaarsrally mijn Fondsen staan nog lagers als voor Corona en begin dit jaar.
    Heel wonderbaarlijk !
    Dat lijkt me toch juist een gezonde ontwikkeling.. zou gek zijn dat als er een wereldwijde crisis is waarbij iedereen maar ook vooral bedrijven geraakt worden, de beurs zou blijven stijgen ?
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 30 december 2020 15:34
    quote:

    Alies12345 schreef op 30 december 2020 15:16:

    [...]

    Dat lijkt me toch juist een gezonde ontwikkeling.. zou gek zijn dat als er een wereldwijde crisis is waarbij iedereen maar ook vooral bedrijven geraakt worden, de beurs zou blijven stijgen ?
    Het meeste vuurwerk

    omstreden opkoopprogramma van staats- en bedrijfsschulden. Daarvoor was reeds 1.350 miljard euro beschikbaar. Hier komt een injectie van 500 miljard euro bij. Waarschijnlijk verlengt de ECB de periode waarin het geld mag worden uitgegeven tot in 2022. En dat alles komt bovenop de 2.896 miljard euro aan obligaties die al zijn aangeschaft onder het oude monetaire stimuleringsbeleid.

    Duizelingwekkende bedragen.

    Toch noemt Isabel Schnabel, de invloedrijke rechterhand van Christine Lagarde in de ECB-directie, de huidige maatregelen in een interview met financieel persbureau Bloomberg ‘uiterst effectief’. Tot en met 2022 zouden ze opgeteld voor 1,3 procent extra groei zorgen.

    Zou toch mogen Verwachten dat dan mijn Fondsen weer voor Corona koers waardes staan.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links