Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Dure veilingen remmen uitrol 5G'

Gepubliceerd op 30 oktober 2019 07:16 | Views: 2.729

ASML 04 dec

378,30 +5,15 (+1,38%)

AMSTERDAM (AFN) - Europese overheden moeten de uitrol van 5G-netwerken stimuleren en niet alleen maar streven naar de hoogste opbrengst bij de veiling van de licenties. Dat verklaarde financieel directeur Roger Dassen van chipmachinefabrikant ASML op een evenement georganiseerd door Het Financieele Dagblad.

Dassen was gastspreker op de bijeenkomst. Hij ziet 5G, de nieuwste generatie mobiel internet, als aanjager voor nieuwe technologieën als autonoom rijden en kunstmatige intelligentie. "Europa lijkt in dit kader de boot te missen" waarschuwde Dassen. "De uitrol hier vindt aanmerkelijk trager plaats dan in bijvoorbeeld de VS en China."

De ASML-bestuurder wees op de uitkomsten van recente 5G-veilingen in Duitsland en Italië, waarbij de schatkist miljarden kan incasseren voor de verkoop van frequenties. "De juichstemming over de hoge opbrengsten van 5G-frequenties zullen een pyrrusoverwinning blijken", zei hij daarover.

Vertrouwen

De topman van Vodafone Duitsland zei onlangs al dat door de dure veiling de uitrol van 5G achterblijft. "Penny wise, pound foolish", noemde Dassen het overheidsbeleid. Hij riep dan ook beleidsmakers op in Europa alsnog tot een snelle uitrol te komen.

Volgens de topman van het in Amsterdam genoteerde telecomconcern VEON in Rusland, Vasil Latsanich, moeten telecombestuurders met de aanleg van 5G-netwerken vertrouwen hebben om de sprong in het diepe te wagen. Hij stelt dat er nog geen apparatuur of apparaten zijn die nu onmiddellijk afhankelijk zijn van 5G. In Rusland is VEON-dochter Vimpelcom bezig met de uitrol van 5g-netwerken.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 100% zegt verkopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Knight V 30 oktober 2019 12:49
  Het zijn dinosaurussen en gaan niet met de tijd mee. Kabinet is te oud en kunnen de nieuwe ontwikkelingen niet bijbenen.

  Met starre en verkeerde observaties proberen ze regels toe te passen op basis van postbus/frankeer machine regels.

  2020 wordt digitale economie en je bent goed bezig als overheid als je een stap voor bent maar 5G wordt niet begrepen door overheid. 2. forum rang 5 Bowski 30 oktober 2019 13:43
  @Knight V

  Veranderen kost geld!
  En als die verandering geen verbetering geeft doe je aan kapitaalvernietiging. En het gaat niet alleen om geld maar ook om duurzaamheid. Veel spullen en technieken kunnen in principe best 10 jaar mee.

  Er is dus een groot economisch- en milieuvoordeel om de innovaties grondiger uit te ontwikkelen. Minder personeel in de lopendebandproductie en meer personeel in de laboratoria: daar krijg je hoogwaardiger banen en duurzamere producten van.

  En ik ben af van de niet aflatende stroom van hijgerige nieuwste van het nieuwste prullen.

  Als particulier zie ik niet wat ik met 5G moet, maar toch schijnen de telefoonfabrikanten te mikken op een toestelvervangingsreden.
  Hetzelfde geldt voor glasvezelinternet. In steden met korte ADSL-lijntjes is het tamelijk onzinnig om glasvezel te pushen. Bijna niemand daar heeft behoefte aan hogere snelheden.

  Juist in electronica/ICT doet men dingen steeds in een ander jasje terwijl de basisfinctie hetzelfde blijft. Die mallemolen houdt ons wel van de straat maar levert niets nuttigs op. Tenzij je (uiteindelijk nutteloos) 'werk' als hoogste prioriteit hebt "want je hebt wel een baan".
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare