Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DSM en BAM in trek op rode beurzen

DSM en BAM in trek op rode beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese aandelenbeurzen stonden woensdag in het rood. Op het Damrak waren speciaalchemiebedrijf DSM en bouwer BAM in trek op de laatste handelsdag van september. DSM verkocht een divisie en BAM kondigde een grote reorganisatie aan. Ook olie- en gasreus Shell liet weten duizenden banen te schrappen vanwege de coronacrisis. Beleggers verwerkten verder het chaotische eerste verkiezingsdebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 547,22 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 804,26 punten, mede dankzij de koerswinst van BAM. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Sterkste stijger in de AEX was DSM met een winst van dik 4 procent. Het speciaalchemieconcern verkoopt een groot deel van zijn materialentak aan zijn Duitse branchegenoot Covestro (min 6,9 procent) voor 1,6 miljard euro. DSM zet daarmee een verdere stap om een puur voedings- en gezondheidsbedrijf te worden. Staalmaker ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 2,7 procent.

7000 tot 9000 banen weg bij Shell

Shell klom 0,5 procent. Het olie- en gasconcern schrapt de komende jaren 7000 tot 9000 banen om kosten te besparen vanwege de moeizame marktomstandigheden in de oliesector. Het banenverlies moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

In de MidKap was BAM (plus 3,7 procent) koploper. De bouwer verwacht met het reorganisatieprogramma 100 miljoen euro aan kostenbesparingen per jaar te realiseren. De ingreep is volgens BAM nodig vanwege de coronacrisis en de teleurstellende resultaten over het eerste halfjaar. Hoeveel banen er precies verloren gaan, is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk gaat het om honderden banen. Chipbedrijf Besi stond onderaan met een min van 1,7 procent.

Ajax daalde 1,5 procent bij de kleinere bedrijven. De beursgenoteerde voetbalclub boekte afgelopen seizoen 20,7 miljoen euro winst. Dat was een stuk minder dan een jaar eerder. Kiadis Pharma zakte 5,7 procent op de lokale markt. De biotechnoloog leed in de eerste jaarhelft opnieuw verlies. In Parijs steeg Suez 6,5 procent. Het Franse waterzuiverings- en afvalverwerkingsbedrijf Veolia (plus 1,7 procent) verhoogde het bod op zijn branchegenoot.

De euro was 1,1697 dollar waard, tegenover 1,1721 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 38,91 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 40,52 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
BAM
DSM FIRMENICH AG

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18 apr
    865,36
    +0,00% +0,01
  2. 3,830
    +0,21% +0,008
  3. 102,750
    +1,13% +1,150

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links