Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Shell en BAM in focus op Damrak na reorganisaties'

'Shell en BAM in focus op Damrak na reorganisaties'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs zal woensdag naar verwachting met verlies openen. Ook de andere Europese beurzen lijken lager te beginnen aan de laatste handelsdag van september. Beleggers verwerken onder meer de lagere slotstanden op Wall Street en een reeks van macro-economische cijfers uit China en Japan. Op het Damrak staan Shell en BAM in de schijnwerpers na de aankondiging van grote reorganisaties bij de bedrijven.

De markten verwerken tevens het eerste verkiezingsdebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, dat ongekend hard en chaotisch is verlopen. Trump kwam niet alleen hard in aanvaring met Biden maar ook met debatleider Chris Wallace vanwege zijn vele interrupties.

Volgens de Chinese overheid is de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector in september verder toegenomen. Ook uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de Chinese industrie deze maand verder is gegroeid. De groei viel wel iets lager uit dan in augustus. In Japan steeg de industriële productie in augustus iets harder dan verwacht. De winkelverkopen in het land namen daarentegen vorige maand opnieuw af.

Olie- en gasconcern Shell kondigde aan tussen de 7000 en 9000 banen te schrappen tot eind 2022. De ingreep moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar in 2022. BAM verwacht dat het reorganisatieprogramma zal zorgen voor kostenbesparingen van 100 miljoen euro per jaar. De ingreep is volgens de bouwer nodig vanwege de coronacrisis en de teleurstellende resultaten over het eerste halfjaar. Hoeveel banen er precies verloren gaan, is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk gaat het concernbreed om honderden banen. In totaal telt BAM ongeveer 18.000 medewerkers.

Speciaalchemiebedrijf DSM kondigde aan de Resins & Functional Materials-tak te verkopen aan Covestro voor 1,6 miljard euro. Corbion liet weten voor 170 miljoen dollar aan schuldpapier te hebben uitgegeven aan vijf institutionele beleggers. De opbrengst wordt aangewend voor het aflossen van leningen en voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Kiadis Pharma opende de boeken. De biotechnoloog leed in de eerste jaarhelft een kleiner verlies dan een jaar terug, geholpen door lagere operationele kosten. De kaspositie van Kiadis stond eind juni op 19,8 miljoen euro. Ajax kwam dinsdag na de slotbel al met resultaten. De beursgenoteerde voetbalclub boekte afgelopen seizoen 20,7 miljoen euro winst. Dat was een stuk minder dan een jaar eerder, toen de club mede dankzij de goede resultaten in de Champions League bijna 52 miljoen euro winst maakte.

De euro was 1,1732 dollar waard, tegenover 1,1721 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 38,88 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 40,56 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
BAM
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links