Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Enorm verlies in zeer moeilijk tweede kwartaal voor KLM

Gepubliceerd op 30 juli 2020 19:07 | Views: 4.975 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 22 jan

4,70 -0,12 (-2,47%)

PARIJS (AFN) - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in het tweede kwartaal nog meer verlies geleden dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Omdat vrijwel alle vliegtuigen een deel van de afgelopen periode aan de grond moesten blijven, liep het operationeel verlies op tot 493 miljoen euro. De omzet duikelde met meer dan 75 procent.

Daarmee deed KLM het aanzienlijk beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Onder meer door strengere lockdownregels in Frankrijk zette de Franse luchtvaartmaatschappij een bijna 87 procent lagere omzet in de boeken.

Beide bedrijven vervoerden maar een fractie van het aantal passagiers dat vorig jaar in dezelfde periode in het vliegtuig stapte. Bij KLM was dat 5 procent, bij Air France 4,8 procent. Budgetluchtvaartmaatschappij Transavia vervoerde zelfs maar 1,8 procent van het aantal passagiers van vorig jaar.

Omzet

Heel Air France-KLM haalde een omzet van 1,2 miljard euro, tegen 7 miljard euro vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen die werden genomen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France. Verdere beslissingen over een verkleining van de vloot zijn nog niet genomen, laat KLM-topman Pieter Elbers weten.

Voor de komende kwartalen werd moederbedrijf Air France-KLM iets positiever. Het bedrijf verwacht dat in de lopende periode 45 procent van alle vluchten die normaal zouden worden uitgevoerd, vertrekt. Daarmee is het bedrijf wat positiever gestemd dan bij de eerstekwartaalcijfers. In het vierde kwartaal zou het aandeel moeten zijn opgelopen tot 60 procent.

Langzaam herstel

Het concern houdt daarbij een slag om de arm omdat het herstel sterk afhankelijk is van ontwikkelingen rond het coronavirus. KLM-topman Elbers spreekt ook van "een heel langzaam herstel". "Er is ook veel onzekerheid en het gaat niet in een rechte lijn. Het is echt twee stappen vooruit, een stap terug."

Elbers benadrukt overigens dat de cijfers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog slechter waren geweest zonder de NOW-steun van de overheid.

Staatssteun

Dat was niet de enige steun die KLM kreeg vanuit Den Haag. Mede door staatssteun van de Franse en de Nederlandse overheid had Air France-KLM eind juni 14,2 miljard euro beschikbaar aan geld en mogelijk krediet.

Air France maakte al bekend 7600 arbeidsplaatsen te willen schrappen om zich aan de situatie aan te passen. KLM komt pas vrijdag met een officieel aantal. De Telegraaf meldde op basis van ingewijden al dat er ongeveer 4000 banen komen te vervallen bij het Nederlandse bedrijf. Daar zitten de banen van de mensen die gebruikmaken van de vrijwillige vertrekregeling al bij.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 65% zegt verkopen 23 stemmen

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Knife Catcher 30 juli 2020 19:42
  Mede door staatssteun van de Franse en de Nederlandse overheid had Air France-KLM eind juni 14,2 miljard euro beschikbaar aan geld en mogelijk krediet.

  Het is leuk als er cash is om de vertrekkende mensen te betalen en in andere kosten te voorzien. Cruciale vraag die niemand aan de orde stelt: hoe is het met het Eigen Vermogen; waarschijnlijk zwaar negatief en van invloed op de notering als dat niet wordt aangevuld.

  We zakken nu in een paar weken van 6+ Euro naar 3.60. Hoe lang wil men wachten om d.m.v. aandelenuitgifte het eigen vermogen op te krikken…. tot de koers <1 euro is?
 2. Pavlov44 30 juli 2020 20:13
  Zoals al eerder geconstateerd, EV voor de crisis was tussen de 1 en 2 miljard, er is geen cent EV bijgekomen, dus ja met een verlies van 2.6 miljard kan je zelf de balans opmaken. 14 miljard steun (lees: extra schuld) bovenop de 30 miljard die er al stond gaat niet genoeg zijn, want deze cash wordt onmiddellijk verbrand. 4 maanden geleden al gezegd toen het uiterst zwakke AFKLM de vluchten moest stilleggen: nationalisatie is de enige uiteindelijke afloop. Als de beurs de komende maanden door de voegen zakt dan zal het voor het eind vh jaar al zover zijn. (ik zou geen order meer op 1.5 durven inzetten want dat is zo'n beetje de koers waarop ik nationalisatie verwacht, en dan is de aandeelhouderswaarde 0).
 3. Gunther 30 juli 2020 20:47
  Het negatief eigen vermogen is op dit moment 6 euro. Dat wordt aankomende 6 maanden nog slechter. Zoals ik al zei, kan de markt best wat opgelucht zijn dat het niet nog slechter is. Maar daarna keert de realiteit terug en zitten ze in de penarie. Ik hoop dat de Nederlandse overheid KLM nationaliseert. Blijft toch een stukje trots.
 4. forum rang 4 jan de vakman 30 juli 2020 22:25
  Dat die super vervuilers slechte zaken doen vind ik niet zo heel erg,wat de kortere afstanden betreft daar moeten de passagiers zeer zeker naar de veel minder vervuilende trein,ik hoop dat ze niet meer dan 50% in het herstel gaan!
  vandaag lagen alle optimisten aan de riviera aan het strand,alleen de doemdenkers gooiden hoge ogen,het vreemde is dat goed presterende aandelen,steeds opnieuw het hartste zakken,kijk maar weer naar pharming!!
 5. forum rang 5 Stephan010 31 juli 2020 00:05
  quote:

  colt schreef op 30 juli 2020 19:50:


  Enorm verlies in tweede kwartaal voor KLM...

  en de derde en vierde....

  koop order op 1,80 gezet
  Koers komt nooit onder de €2,- want NL overheid springt bij als suikeroom.
  Heb geen positie maar wel vreemd dat koers niet allang onder de €1,- is gekomen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare