Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Coronacrisis drukt zwaar op olie- en gasconcern Shell

Gepubliceerd op 30 juni 2020 08:38 | Views: 10.562

Royal Dutch Shell A 14 jul

14,63 +0,22 (+1,53%)

DEN HAAG (AFN/BOOMBERG) - Shell heeft in het tweede kwartaal veel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het olie- en gasconcern schrijft door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard dollar en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

Op basis van voorlopige cijfers meldt Shell dat de dagelijkse verkoop van olie tussen de 3,5 miljoen en 4,5 miljoen vaten lag in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 6,6 miljoen vaten.

Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen vliegtuigen amper, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling. Dat heeft verregaande gevolgen voor het olie- en gasverbruik, dat veel lager is. Shell verwacht voor dit jaar en de komende periode dan ook lagere prijzen voor die grondstoffen dan waar eerder op werd gerekend. Ook zullen de winstmarges voor producten uit raffinaderijen 30 procent lager liggen. De miljardenafschrijvingen die Shell daardoor doet, zorgen ook voor een hogere schuldratio.

De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf verlaagde de winstuitkering over het eerste kwartaal met twee derde wegens de de moeilijke omstandigheden in de markt. In mei werd ook bekend dat Shell op personeelskosten wil besparen door medewerkers een vrijwillige vertrekregeling aan te bieden.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 77% zegt kopen 44 stemmen

Gerelateerd

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 suske wiet 30 juni 2020 08:56
  Moeilijk te zeggen wat fossille brandstof gaat doen ;
  Wereldwijd is er het besef dat dit zal veranderen ;
  Minder globale economie en minder vluchten ;
  Maar de afbouw zal heel geleidelijk aan gebeuren .
  Men moet eerst op adem komen en veel landen zijn afhankelijk van inkomsten brandstof .
  Denk dat we het diepte punt bereikt hebben
 2. Felix07 30 juni 2020 09:01
  Komt heus wel weer terug hoor. Maatje van mij heeft een autogarage en heeft in dig halfjaar meer verkocht dan eerste helft van 2019. Steeds meer mensen moeten of willen weer naar hun werk en willen dat niet met het ov: er moet een autootje (bij)komen. Ik denk dat we dit binnenkort ook wel in de cijfers van Shell gaan zien..
 3. forum rang 6 Jopie1962 30 juni 2020 09:17
  "Door de wereldwijde virusuitbraak vlogen vliegtuigen amper, reden er minder auto's en draaide de industrie in een lagere versnelling."

  We gebruiken wereldwijd 15 miljard liter per dag van dat goedje. Dat is niet alleen voor transport. Er zijn zo ongelooflijk veel producten waar olie in gebruikt wordt. Denk maar eens aan alle plastics en kunststoffen.
  En denk maar eens aan de productie en transport vanuit china (!) van al die zonnepanelen. En die plastic electrische auto's moeten toch ook geproduceerd worden (met energie uit fossiele brandstoffen).

  Fosiele brandstoffen hebben nog jáááren voor de boeg.
 4. Marc7 30 juni 2020 10:46
  Geduld olie prijs en andere grondstoffen gaan flink omhoog. Centrale banken printen hun valuta helemaal aan gort net als in de 4 de eeuw de Romeinen. Schalieolie ligt op zn gat. De olievelden van Saoudi Arabie beginnen moe te worden 0,3% elektrische autos met gigantische subsidies. T papier wordt waardeloos.
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare