Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Beurzen zakken iets verder weg'

'Beurzen zakken iets verder weg'

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak zakt dinsdag naar verwachting nog iets verder weg na de stevige verliezen van maandag. Ook de andere aandelenmarkten in Europa zullen waarschijnlijk met verliezen openen. De Griekse schuldenkwestie blijft de gemoederen bezighouden nu een vertrek van Griekenland uit de eurozone steeds dichterbij komt.

,,Er is geen vraag. Beleggers hebben op het moment geen trek om posities in te nemen", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens hem zullen de beurzen tot aan zondag, wanneer het Griekse referendum plaatsvindt, verder naar beneden gaan. ,,Behalve Griekenland is er ook weinig nieuws voorhanden."

Griekenland maakte maandag bekend dat het de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet zal betalen. Er waren al grote twijfels of Athene wel de financiële middelen heeft om de leningen aan het IMF af te lossen.

Op eigen benen

Dinsdagavond om middernacht verloopt ook het miljardenpakket waarmee de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) Griekenland de afgelopen jaren overeind hebben gehouden. Nog gereserveerd geld, onder meer voor de Griekse bankensector, komt dan te vervallen en Griekenland moet dan financieel op eigen benen staan.

Boskalis en VolkerWessels tekenden een contract voor onder meer het ontwerp en de installatie van een windmolenpark in de Duitse Noordzee. De twee verdelen de opdrachtsom van circa 500 miljoen euro gelijkmatig. Uit de archieven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat FMR zijn belang in PostNL bijna verdubbelde tot 10 procent.

Verre Oosten

In het Verre Oosten sloten de belangrijkste beursgraadmeters dinsdag collectief in de plus. De Nikkei-index in Tokio steeg 0,6 procent tot 20.235,73 punten.

De aandelenbeurzen in New York en in Europa sloten maandag met verliezen. De ongerustheid over de toenemende kans op een Grieks vertrek uit de eurozone drukte op de koersen. De Dow-Jonesindex eindigde 2 procent lager op 17.596,35 punten en de S&P 500 verloor 2,1 procent tot 2057,64 punten. Daarmee leverde de S&P de winst van dit jaar in. De technologiebeurs Nasdaq daalde 2,4 procent tot 4958,47 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam eindigde de eerste handelsdag van de week 3,5 procent lager op 477,15 punten. Bij opening ging de Amsterdamse hoofdindex 4 procent omlaag. De MidKap daalde 2,7 procent tot 711,78 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 1,8 procent. De beurs in Athene blijft ook dinsdag nog gesloten.

De euro noteerde dinsdag voorbeurs op 1,1192 dollar, tegen 1,1178 dollar maandag bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg onveranderd op 58,32 dollar. Brent steeg 0,2 procent tot 62,14 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links