Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Schiphol gooit prognoses voor 2020 in de prullenbak

Gepubliceerd op 30 maart 2020 08:53 | Views: 1.415 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 01 jun

4,28 +0,22 (+5,34%)

SCHIPHOL (AFN) - Luchthavenbedrijf Schiphol gooit de verwachtingen die het eerder uitsprak voor 2020 in de prullenbak in verband met de coronacrisis. Aan nieuwe voorspellingen waagt het bedrijf zich niet, daarvoor is de situatie nu te onzeker.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019 medio februari ging Schiphol nog uit van een beperkte passagiersgroei in 2020. De nettowinst, die vorig jaar 355 miljoen euro bedroeg, zou naar verwachting stabiel blijven.

Inmiddels is het vliegverkeer op Schiphol bijna tot stilstand gekomen. Hoe lang dat duurt is nog niet duidelijk. Ook omdat er "geen precedent" is voor de huidige situatie, kan het luchthavenbedrijf niet inschatten welke effecten de crisis zal hebben op de bedrijfsvoering, de resultaten en de financiële positie.

Hervat

Schiphol heeft wel een mogelijk scenario in kaart gebracht waarbij het vliegverkeer pas vanaf juni geleidelijk wordt hervat, en de economie in een recessie raakt. In dat geval zou het aantal passagiers met ruim een kwart afnemen. Schiphol loopt dan zo'n 400 miljoen euro aan omzet mis. Dat komt neer op een kwart van de opbrengsten in 2019.

Om de schade te beperken heeft Schiphol kostenbesparingen doorgevoerd en maakt het bedrijf gebruik van steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast worden sommige investeringen op de lang baan geschoven. De luchthaven blijft wel open, onder meer voor repatriëringsvluchten, vrachtvervoer en hulpdiensten.

De grote onzekerheid kan ook gevolgen hebben voor het dividend dat Schiphol uitkeert aan zijn aandeelhouders, waarvan de Nederlandse staat de grootste is. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat de winstuitkering over 2019 van in totaal 151 miljoen euro in overleg in uitgesteld.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 100% zegt verkopen 5 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
  1. willem1000 30 maart 2020 12:15
    En terecht! Schade in bedrijfsvoering vanwege economische terug gang vereist omgooien van plannen. Daar heb je in feite Hoekstra niet voor nodig. De winst gevendheid van de bedrijfs voering stond al veeeel langer onder druk. Loopt vooruit op realistische benadering van ondernemingen in Nederland en daarbuiten.
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare