Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Scherpe winstdaling voor olie- en gasreus Shell

Scherpe winstdaling voor olie- en gasreus Shell

DEN HAAG (AFN/BLOOMBERG) - Shell heeft in het vierde kwartaal van 2019 een fors lagere winst behaald, vooral onder druk van de gedaalde olie- en gasprijzen. Ook over heel het jaar nam de winstgevendheid van het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern duidelijk af.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten kwam voor het vierde kwartaal uit op 2,9 miljard dollar, wat een daling van 48 procent op jaarbasis inhoudt. Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, zakte over heel 2019 met 23 procent tot 16,5 miljard dollar. De cijfers vielen zwakker uit dan analisten hadden verwacht.

Topman Ben van Beurden sprak van uitdagende marktomstandigheden bij raffinage en chemische producten en wees ook op de gedaalde prijzen van olie en gas. Het blijft de bedoeling van Shell om zijn aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar af te ronden, maar het tempo van de inkoop is afhankelijk van de macro-economische omstandigheden en de verdere schuldenafbouw, aldus de bestuurder. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit programma voor het einde van 2020 zou worden afgerond, maar afgelopen najaar waarschuwde Shell dat er vertraging zou kunnen optreden.

Nieuwe aandelen

In een interview met persbureau Bloomberg verklaarde Van Beurden dat als de economische omstandigheden niet verbeteren Shell zijn doelstelling om het inkoopprogramma dit jaar af te ronden kan missen. Hij sprak van economische tegenwind voor de onderneming.

Het bedrijf kondigde wel aan een nieuwe tranche aandelen in te gaan kopen, van maximaal 1 miljard dollar. Deze inkoop loopt tot eind april. Dat bedrag is lager dan bij de tranche in het voorgaande kwartaal, toen het ging om 2,75 miljard dollar. Inmiddels heeft Shell al voor bijna 15 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht.

Desinvesteringen

De productie van olie en gas lag in het afgelopen kwartaal op het equivalent van ruim 3,7 miljoen vaten per dag. De kwartaalomzet bedroeg 85 miljard dollar tegen bijna 105 miljard dollar een jaar eerder. Over heel 2019 zakten de inkomsten naar ruim 352 miljard dollar van meer dan 396 miljard dollar in 2018.

De onderneming gaf aan dat de kapitaalinvesteringen in heel 2020 waarschijnlijk aan de onderkant van de bandbreedte van 24 miljard tot 29 miljard dollar zullen uitkomen. Daarnaast mikt Shell voor de periode 2019-2020 op meer dan 10 miljard dollar aan desinvesteringen.

Shell is het eerste internationale olie- en gasconcern dat kwartaal- en jaarcijfers presenteert. De Amerikaanse branchegenoten ExxonMobil en Chevron publiceren vrijdag resultaten, terwijl de Europese rivalen BP en Total volgende week de boeken openen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 boem! 30 januari 2020 09:36
    Het lijkt wel of men bij Shell zelf niet meer weet welke weg zij moeten bewandelen.

    Shell wordt terecht geprofileerd als een olie- en gasreus die in het verleden garant stond voor goede resultaten zeker vwb hun dividendpolitiek.

    Indien je als bedrijf de financiele mogelijkheden hebt mag je toch wat meer daadkracht verwachten en die mis ik op alle fronten.
    De investeringen zullen in 2020 waarschijnlijk uitkomen aan de onderkant van de geplande 24-29 miljard.
    Het aangekondigde aandeleninkoopprogramma wordt zeker qua snelheid in de ijskast gezet.
    Wordt deze voorzichtigheid ingegegeven door de opnieuw geschatte actuele voorraden die la als reden worden opgevoerd voor de winstval.

    Kom aan Shell, dat moet beter en sneller indien er moeilijheden zijn met in het verleden geactiveerde bedragen voor olie en gas zullen de investeringen omhoog moeten in alternatieve energie ipv een rem op investeringen.
    Dat er getwijfeld wordt aan de winstgevendheid van Big-Oil is een gegeven en dat er slachtoffers zullen vallen in de sector is te voorzien maar gezien de financiele slagkracht binnen Shell moeten jullie toch in staat zijn om als een van de winnaars uit die strijd te voorschijn te komen.
  2. forum rang 8 het zwaard 30 januari 2020 10:30
    Shell heeft, net als andere grote olie en gasbedrijven 'n probleem met de opkomst van de e-auto's. Niemand die weet hoe deze tendens zich verder zal ontwikkelen. Intussen staan ze er bij en kijken er naar. Rest dus alleen om nog wat aandelen in te kopen en het dividend te verhogen. Concurrent Exxon heeft al aangekondigd om een deel van hun olievoorraden te verkopen en zich op andere en meer winstgevende te richten . Shell kan hen hierbij enkel nog volgen willen ze niet uit de wielen worden gereden.
  3. forum rang 9 objectief 30 januari 2020 10:35
    quote:

    het zwaard schreef op 30 januari 2020 10:30:

    Shell heeft, net als andere grote olie en gasbedrijven 'n probleem met de opkomst van de e-auto's. Niemand die weet hoe deze tendens zich verder zal ontwikkelen. Intussen staan ze er bij en kijken er naar.
    "Intussen staan ze er bij en kijken er naar"; dat is 100% onzin; Shell is volop bezig met de transitie vanuit olie naar gas/elektrisch en duurzaam.
    Helaas kun je vandaag de onderneming niet opdoeken en morgen opnieuw beginnen; dus dit gaat stap voor stap en de kosten zijn immens.
  4. forum rang 8 het zwaard 30 januari 2020 12:42
    objectief: Dat shell volop bezig is daaraan te werken,ga ik niet betwijfelen maar dat geldt ook voor alle andere oliebedrijven.Verder denk ik dat alle oliebedrijven te laat begonnen zijn om meer te investeren in duurzamere energie.Shell inclusief.M.a.w. Ze stonden er met hun neus op maar keken de andere richting uit(lees : eerst kijken wat de concurrentie doet)
  5. GrandmasterC 30 januari 2020 13:23
    Shell is al druk bezig met alternatieve energie, waaronder het investeren in elektrische laadpalen en windmolenparken, maar ze gaan natuurlijk niet teveel betalen voor b.v Eneco. Ze denken bij Shell tientallen jaren vooruit. Feit is dat 99% van de auto's in NL nog steeds op fossiele brandstoffen rijden, dus daar verdienen ze nog steeds goed aan.
    Aandeleninkoop is eigenlijk een luxeprobleem, dan heeft een bedrijf teveel geld en kan blijkbaar het niet elders beter investeren. Als er door de huidige lagere olie en gasprijzen etc. minder geld binnenkomt kun je dus het beste de aandeleninkoop terugschroeven.
  6. DirkDeNeu 30 januari 2020 14:49
    @het zwaard het is niet altijd slecht om aan de zijlijn te staan, mits je voldoende geld hebt. Je kunt je later altijd inkopen als duidelijk wordt wat de meest rendabele richting wordt in de energie transitie. Dat is minder lucratief dan het zelf uitvinden, maar een stuk beter dan ettelijke failures.
    Enige wat telt is dat Shell de nodige aanpassingen doet om mee te kunnen draaien in de transitie.
  7. Kopzorgen over erfpacht 30 januari 2020 16:32
    Van Beurden zal toch de buikriem nog wat strakker moet aanhalen. Dat geldt zeker voor een salaris van de topman van 14 miljoen euro. O.a. minder personeel, minder bonussen, minder uitkering in aandelen, transitie verdienmodel e.d. Kortom, de mouwen opstropen en er tegenaan.
  8. forum rang 5 Daexter 30 januari 2020 23:09
    quote:

    GrandmasterC schreef op 30 januari 2020 13:23:

    Shell is al druk bezig met alternatieve energie, waaronder het investeren in elektrische laadpalen en windmolenparken, maar ze gaan natuurlijk niet teveel betalen voor b.v Eneco. Ze denken bij Shell tientallen jaren vooruit. Feit is dat 99% van de auto's in NL nog steeds op fossiele brandstoffen rijden, dus daar verdienen ze nog steeds goed aan.
    Aandeleninkoop is eigenlijk een luxeprobleem, dan heeft een bedrijf teveel geld en kan blijkbaar het niet elders beter investeren. Als er door de huidige lagere olie en gasprijzen etc. minder geld binnenkomt kun je dus het beste de aandeleninkoop terugschroeven.
    Eindelijk een post van niveau, iemand die het wel begrijpt. Al dat gezever over dat de aandeelhouder blij moet zijn als aandelen worden ingekocht. Dat is eigenlijk een bijzonder slecht teken.

    Het is zeker niet never sell shell, maar zodra shell onder de € 25 noteert, is het een zeer koopwaardig aandeel. Momenteel met 7% divedent rendement.

    En voor al die domoren die beginnen over dat Shell vergane oude glorie is, bedenk dan dat Shell de grootste investeerder in groene energie in Europa is. Dus zeer zeker wel zeer toekomstbestendig.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,970 09:40
+0,055 +0,16%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links