Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX licht lager op laatste beursdag 2017

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van het goede beursjaar 2017 licht lager gesloten. De handel verliep rustig aangezien veel beleggers de boeken voor dit jaar al hebben gesloten. Ook was er weinig richtinggevend nieuws om de handel te sturen.

De AEX op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent in de min op 544,58 punten. De hoofdindex boekte een jaarwinst van bijna 13 procent. De MidKap, die dit jaar ruim 21 procent wist te winnen, daalde 0,1 procent tot 834,76 punten.

De aandelenmarkten in Parijs en Frankfurt verloren 0,5 procent. In Londen, waar de beurs een halve dag open was, won de FTSE 1 procent. De Franse CAC40-index en de Duitse DAX klommen dit jaar respectievelijk ruim 9 en ruim 12 procent. Londen ging dit jaar meer dan 7 procent vooruit.

DSM

DSM was bij de grootste dalers in de AEX te vinden met een verlies van 1,8 procent. Het speciaalchemiebedrijf is wel de sterkste stijger bij de hoofdfondsen dit jaar met een koerswinst van 40 procent. Het door schulden geplaagde kabel- en telecomconcern Altice (plus 0,9 procent) is de grote verliezer van het jaar in de hoofdindex met een min van meer dan 53 procent.

In de MidKap stond Flow Traders bovenaan met een plus van 1,5 procent. De beursintermediair is bij de middelgrote fondsen de grootste daler in het beursjaar dat werd gekenmerkt door een zeer lage volatiliteit, met een verlies van krap 40 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM is in 2017 de grote uitblinker van de MidKap met een koersstijging van ruim 162 procent.

AMG

Bij de kleinere bedrijven was metalenspecialist AMG (min 0,2 procent) de uitschieter met een jaarstijging van meer dan 183 procent en daarmee ook het best presterende aandeel op het Damrak in 2017. Het Duitse biotechbedrijf Probiodrug (min 1,9 procent) was het slechtst presterende aandeel bij de kleinere fondsen met een koersdaling van meer dan 41 procent.

De euro was 1,2016 dollar waard, tegen 1,1950 dollar een dag eerder. De eenheidsmunt werd dit jaar zo'n 13 procent meer waard ten opzichte van de dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 60,24 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 66,71 dollar per vat. De olieprijzen stegen in 2017 voor het tweede jaar op rij.

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. 24 apr Damrak levert winst in

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

874,02 24 apr
-0,77 -0,09%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links