Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Zwitsers lijken verbod op investering in oorlogstuig af te wijzen

Gepubliceerd op 29 november 2020 15:16 | Views: 3.005

ZÜRICH (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De Zwitsers hebben een voorstel om het financieren van wapenfabrikanten met geld van de centrale bank en pensioenfondsen te verbieden, waarschijnlijk verworpen. Volgens een prognose van de Zwitserse omroep SRF stemde een ruime meerderheid van zo'n 58 procent in een referendum tegen het voorstel.

Met het voorstel 'Initiative Against the War' zou het voor Zwitserse banken en investeerders verboden worden om aandelen te hebben in bedrijven die meer dan 5 procent van hun omzet genereren uit wapens. Ook zouden banken geen leningen meer mogen verstrekken aan die bedrijven. Het afwijzen van een verbod behoedt bijvoorbeeld de centrale bank voor de plicht snel voor omgerekend circa 18,5 miljard euro aan aandelen van de hand te doen, aldus Zwitserse media. Zwitserland heeft een diepgewortelde wapencultuur, ondanks dat het de laatste 200 jaar zelden bij een oorlog betrokken is geweest.

Een tweede voorstel over ethisch zakendoen lijkt het ook niet te gaan halen. Het 'Responsible Business Initiative' zou multinationals verantwoordelijk houden voor mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling in het buitenland. Een kleine meerderheid van de kiezers keerde zich tegen het voorstel. Het voorstel leek in de loop van de dag hoe dan ook te sneuvelen, omdat ook een meerderheid van de 26 kantons voor moest zijn. Zeker veertien kantons stemden tegen.

De Zwitserse regering adviseerde kiezers tegen beide voorstellen te stemmen omdat ze de economie zouden schaden. Als een van de voorstellen zou worden aangenomen had dat het potentieel om het bedrijfslandschap te veranderen in een land dat bekend staat om lage belastingen en soepele regelgeving.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 IceBear1 29 november 2020 18:43
    Het is een belachelijk links idee, suïcidaal pacifisme. Andere landen, banken en bedrijven zullen toch wel wapens blijven inkopen, financieren en produceren. Als er een militair conflict ontstaat met een land of groep dat niet is van het linkse suïcidale pacifisme ben je de klos. Net zoals linkse elite lading westen hatende immigranten binnen halen uit het Midden-Oosten. Deze groep in Europa bewapend zich illegaal in sneltreinvaart, de linkse politie houdt vervolgens vrijwillige wapen inleveracties. Wie denk je dat er zijn wapens inlevert? Iig niet dat tuig. Je moet er niet aandenken hoe Europa er over 10 jaar uitziet. Wapens verbieden alleen heeft geen zin, want dat zijn ze al. Zorg gewoon dat ze niet illegaal in verkeerde handen vallen. En haal dat tuig aub niet binnen. Maar goed, onder Rutte, Merkel en Hoessein Obama zijn we overspoeld in Europa met tuig.
  2. Banana 30 november 2020 10:11
    Goed gedaan van de Zwitsers.
    Zij nemen hun wapentuig mee naar huis en zijn ondanks dat er vele decennia lang geen oorlog daar is, zijn ze toch steeds waakzaam.
    Een zwak leger is de buurman uitnodigen om een loopje met je te nemen. En eventueel in jouw huis te komen. Tenminste als je een in potentie een brute buurman hebt. Of anders samenwerken net als in de Nato. Dus niet het produceren van wapens is slecht, de onstabiele brute regeringen, die zijn slecht.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare