Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell en Eneco bouwen weer een subsidieloos windpark in Noordzee

Shell en Eneco bouwen weer een subsidieloos windpark in Noordzee

DEN HAAG (AFN) - Shell en Eneco gaan samen het derde subsidieloze windpark in de Nederlandse Noordzee aanleggen en exploiteren. Dankzij de komst van dit park kan windenergie op zee in 2023 voorzien in ongeveer 16 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag. Daarmee wordt het doel voor windenergie op zee uit het Energieakkoord naar verwachting binnen het budget en de planning behaald, meldt de Nederlandse overheid.

Het windpark komt op 18,5 kilometer van de kust bij Egmond aan Zee te staan en gaat in totaal 759 megawatt aan vermogen leveren. Dit is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. CrossWind, zoals het consortium van Shell en Eneco heet, zullen 69 windturbines plaatsen. Het merendeel van de molens, met rotordiameters van wel 200 meter, bevindt zich straks op meer dan 1 kilometer afstand van elkaar.

De bedrijven zijn al langer actief met windparken op zee. Het samenwerkingsverband Blauwwind, waar de twee ook bij betrokken zijn, kreeg in 2016 bijvoorbeeld de vergunning om aan de slag te gaan op kavels in het windenergiegebied Borssele. Dat windpark is nu in aanbouw. Hoeveel geld er met de projecten is gemoeid, is nu niet naar buiten gebracht.

De komende jaren worden nog meer windparken op zee afgerond en zal de hoeveelheid elektriciteit die zij leveren sterk toenemen. Volgens het ministerie van Economische Zaken bedraagt het totale vermogen van windparken op zee nu ongeveer 1 gigawatt. Aan het einde van het jaar zal dit bijna 2,5 keer zoveel zijn en 2023 moet dit vermogen toenemen tot 4,7 gigawatt. In 2030 zal het totale vermogen verder oplopen tot 11 gigawatt. Dat is zo’n 40 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 19:13

    Hier zitten de gewone aandeelhouders behalve wat drammerige subsidie lobbys die zoich voordoen als zgn belangrijk aandeelhouder niet zo op te wachten.

    Vandaag Brent plus 1,6% en Shell 0,40 % down!

    Top Shell is fout bezig met overdreven duurzaamgedoe en zich de maat laten nemen door de groene gekkies

    Groet, Jonas

    PS Onzin dat subsidiesloos zogenaamd die buizen en kabels gaan ze nu voor eigen rekening nemen?
    Geef gewoon eerlijke objectieve voorlichting! Fatsoenlijke journalist zou zich moeten schamen!
  2. [verwijderd] 29 juli 2020 19:22
    quote:

    jonas schreef op 29 juli 2020 19:13:

    Hier zitten de gewone aandeelhouders behalve wat drammerige subsidie lobbys die zoich voordoen als zgn belangrijk aandeelhouder niet zo op te wachten.

    Vandaag Brent plus 1,6% en Shell 0,40 % down!

    Top Shell is fout bezig met overdreven duurzaamgedoe en zich de maat laten nemen door de groene gekkies

    Groet, Jonas

    PS Onzin dat subsidiesloos zogenaamd die buizen en kabels gaan ze nu voor eigen rekening nemen?
    Geef gewoon eerlijke objectieve voorlichting! Fatsoenlijke journalist zou zich moeten schamen!
    Je hebt de alternatieven al klaar liggen, zo te zien. Mooi!

    Als Shell alleen maar in fossiele energie zou investeren, heeft ze binnen een aantal decennia geen aandeelhouders meer om tevreden te houden.
  3. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 19:33

    Feitelijk geef eerst maar eens aan hoeveel er nu met miljarden subsidies onder meer via de energie rekening aan zgn duurzame energie zelfs met dat idiote bomenkappen voor biomassa wordt geproduceerd binnen het geheel!

    Nu even duidelijk zijn en niet weglopen na deze duurzaamheid drol!

    By the way weleens vernomen van kernenergie of waterstof?

    Gaarne ook even vermelden hoe die windmolens worden gemaakt en dan de afschrijftermijn en wat we dan met die monsters moeten doen.

    En ja die zonne-energie waar ik meer inzie. Toch even probleem met de erbarmelijke produktieomstandigheden in China

    Maar goed man je bent een deugmens en gefeliciteerd. Meld ik dan wel bij ZONDER veel verstand

    Groet, Jonas
  4. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 20:10

    Dat zal ook wel, maar ik ben die milieu en CO2 drammers uit de subsidievreethoek inmiddels knap zat met van dat moet van Parijs en dat moet vanwege klimaattafels Rutte.

    Die tafels kwamen wel met: om de zaak rond te krijgen moeten we bomen gaan kappen.
    Partijen moesten ook voor het aanzitten al melden dat ze moesten leveren anders mochten ze niet mee doen.

    Dit is Ruttedemocratie andere verantwoordelijk maken en dan als het fout gaat weglopen.
    Wat me ook tegenstaat is dat zich beroepen op de VN. De VN heeft echter zoals eerder bekend geworden de zaak gewoon zitten te belazeren om werk naar ze toe te trekken.

    Zie mijn draadje ""geldverdienen aan milieudoomen"" ca 10 jaar geleden toen het bedrog naar buitenkwam.

    En dan die stelligheid van dat moet voor 2030, 2040, 2050 zonder echte onderbouwing en dan nog het probleem dat als wij hier van al die zaken doen dat het 0,02 % CO-2 effecten heeft.

    Het probleem is ook dat al die subsidievreters ruim de tijd hebben om de hele dag te drammen met hun waanzinnige ideëen, terwijl andere mensen daar vanwege echt werken daar geen tijd voor hebben.

    Maar al met al vind ik wel dat top Shell wel steeds meer richting slapzak gaat. Geen ruggegraad en meehuilen met die milieugekkies. Denk dat vervanging van die top nu echt moet komen. Wie heeft ze geld zitten in dat bedrijven? Is dat om mee te doen aan Greenpeace hobbies?

    Wordt tijd voor reorganistie Shell gezien de slechte prestaties en dus beginnen bij de top

    Groet, Jonas
  5. Noyby 29 juli 2020 20:37
    @Jonas. Hou toch op met je onzin en wordt wakker. De subsidie naar fossiel is nog steeds vele malen hoger dan aan hernieuwbare energie. De fossiele sector krijgt naar schatting 10 miljoen dollar per minuut (!!!) aan subsidie (https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2015/wp15105.pdf). In Nederland is de subsidie aan fossiel ongeveer 7,6 miljard euro per jaar. Vele malen meer dan subsidies naar hernieuwbaar. Dus hou ajb op met je onzin en informeer je zelf beter. En als je het niet gelooft dan zou ik lekker in schalie bedrijven investeren als ik jou was of in Saudie Aramco. Veel succes ermee!
  6. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 21:31
    Man je verwijst naar een werkstukje IMF

    Geef gewoon antwoord op mijn vragen en vertel zaken ik eigen woorden.

    Vul dit in : in Nederland is ????? enegie afkomstig uit wind of zonne -energie en ja als je bomenkapperij erbij neemt dan komen we op ?????.

    Vul dit nu eens in.

    En dan hoe verlopen die fossiele subsidies dan? Kijk eens naar de prijs voor benzine en gas. Man meer dan de helft gaat naar de overheid.

    Gaarne nu wel duidelijk antwoord geven. En geef eens eerlijk aan wie jou betaalt.?

    Groet, Jonas

    PS En ja die meneer Rutte die dit weekend even E 25.000.000.000 weg gaf aan andere landen om volkomen duistere redenen. In Nederland knijpen op het onderwijs, de zorg, de politie etc etc en dan Sinterklaas zijn voor andere landen
  7. barondehuile 29 juli 2020 21:41
    quote:

    feitelijk schreef op 29 juli 2020 19:22:

    [...]

    Je hebt de alternatieven al klaar liggen, zo te zien. Mooi!

    Als Shell alleen maar in fossiele energie zou investeren, heeft ze binnen een aantal decennia geen aandeelhouders meer om tevreden te houden.
    Ik begrijp je niet helemaal. Ten eerste "een aantal decennia", dat is dus 20 tot 30 jaar. Ik hou van lange termijn maar dit is wel erg lang. Ten tweede, fossiel blijft voorlopig belangrijk en laat men naar alle waarschijnlijkheid niet vallen, anders ben je de aandeelhouders wel kwijt. Ten derde: het lijkt me logisch om langzaam maar zeker via fossiel andere vormen van energie exploitatie op te bouwen.Ten vierde: eens met Jonas, het wordt tijd dat er weer een frisse wind bij RDS gaat waaien. Niet alleen de veel te stille van Beurden met pensioen, maar ook de juf van Finance er uit en een HEEL groot deel van de board.
  8. [verwijderd] 29 juli 2020 21:46
    Kernenergie is de duurste vorm van energie en heeft altijd de hoogste subsidie gekregen of speciale voorwaarden, die de belastingbetaler mocht betalen, zoals afbraak, veiligheid en opslag. Windenergie is de meest goedkope en duurzame energie en heeft slechts kleine subsidies nodig voor het netwerk om zo b.v. in waterstof te kunnen produceren en het onregelmatige opbrengst/gebruik op te vangen. Fossiele energie wordt NU met 7 miljard per jaar ondersteund, tijd om dit snel in netwerken te investeren, zodat we niet langer afhankelijk zijn van schurkenstaten. Ook goed voor de betalingsbalans. Helaas worden door deze schone energie ook giganten, zoals Google en Facebook en Amazon bedrijven aangetrokken, die een groot deel van deze energie verbruiken.
  9. [verwijderd] 29 juli 2020 21:57
    Goed verwoord (in tegenstelling tot het niveau feesboek van sommige andere hier). Er is geen enkele vorm van energie zonder nadelen en het blijft als land balanceren tussen allerlei belangen. Wind op zee is best wel een succesverhaal geworden waar de NLse off-shore industrie goed bij boert. Lijkt me goed dat shell nu door pakt, want er zullen genoeg landen volgen waar deze toepassing logisch is, maar men minder off shore ervaring heeft (wat je niet zomaar uit de grond stampt).

    Lijkt me ook dichter bij de core business en competenties van Shell passen dan andere duurzame/cleantech initiatieven die meer digitaal zijn (zoals bijvoorbeeld elektrisch vervoer).
  10. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 22:14
    Wat een onzin " Wind op zee is best wel een succesverhaal geworden waar de NLse off-shore industrie goed bij boert"

    Kan deze poster ook aangeven.

    !. Subsidieloos ? Ja voor de AFN GroenLinks Journalist die geloof en deugmens zijn laat prevaleren boven eerlijke voorlichting en even voor het groene geloof allerlei kosten niet meeneemt en daarmee doet aan manipulatie van nieuws

    2. Worden windmolens uit het niet geproduceerd zonder gebruik van energie en wie ruimt ze op na zeg 15 jaar? Lekker dumpen in Azië?

    3 Hebben we niet tientallen miljarden via onze enrgie nota inmiddels aan die krengen betaald

    4. Hoeveel vogels zijn er inmiddels al in die wieken gevolgen? Waarom is die groene sekte daar zo stil over?

    5. En ja dan de vissers moeten ook brodeloos gemaakt vanwege die subsidie vretende groene lobby met werkverschaffing voor kindertjes van rijke ouders.

    Fuck off met die onzin!

    Groet, Jonas
  11. Noyby 29 juli 2020 22:22
    @jonas

    1. Ja. Trouwens de aansluiting voor kolencentrales wordt ook betaald door de overheid. Daarnaast is er pakweg 8x zoveel subsidie voor fossiel als voor duurzaam door de hele keten: mijnbouw, garantiestellingen, zelfs pomphouders krijgen subsidie, etc.

    2. windmolens produceren na ongeveer 8 maanden meer energie dan dat het gekost heeft om ze te maken. Na de leeftijd van ongeveer 20 jaar kunnen ze prima gerecycled worden.

    3. nee, er gaat en ging veel meer subsidie naar fossiel

    4. Dit is een aandachtspunt inderdaad maar niet zodanig ernstig dat ze tegen de voordelen van windenergie voor de natuur opwegen

    5. reservaten in de zee waar minder gevist wordt zijn sowieso erg goed voor broodnodig herstel van de biodiversiteit. Heeft niets met subsidie of rijke mensen te maken (je klinkt jaloers?)

    get informed zou ik zeggen (of steek lekker je geld in oude meuk industrie die niet meer rendabel is en alleen nog door gevestigde belangen en subsidie in stand wordt gehouden).
  12. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 22:31

    Kijk lost. Als ik in een koekjesfabriek wil werken zoek ik zo een fabriek. Bij Shell zitten een aantal mensen aan de top met onjuiste beroepskeuze. Zitten in de verkeerde branche en hebben een hekel aan olie en gas en wat ze geacht worden te doen.

    En heus dan kan je tegelijkertijd wat zoeken in doen in andere energie, maar dan niet in die kansloze windmolentjes. Ach ik kan stellen top eruit te weinig visie en resultaat. Doet er weinig toe maar gaat toch wel gebeuren. Die Ben heeft heel wat uit te leggen en bonussen in te leveren. Let maar op. Kan zo echt niet langer met dat gestuntel en groene gedoe aan de top.

    Het mes moet erin met zeer forse kostenbesparingen en geen slappe onzinnige groene praatjes.

    Groet, Jonas

    PS En bij AFN moeten ze maar eens stevig die journalist met subsidieloos en enige onbevooroordeeld gewoon weergeven aangaande windmolentjes aanpakken.

    Ben je als journalist nu een zender met misvormde weergave van feiten ter zgn verbetering van de wereld? Denk niet dat je zo iemand moet hebben.
  13. Beate 29 juli 2020 22:35
    We willen allemaal wel van schadelijke emissies, radio-aktief afval en andere verstorende elementen in de energievoorziening af. Fossiel en Kernenergie zijn ook veel te duur inmiddels, zeker als je rekening houdt met de gevolgen van schadelijke emissies, geo-politieke spanningen, verkapte subsidids enz. Toch vind ik bet wel verfrissend dat we hier op het forum nog een dorpsgekkie hebben. Altijd goed een ‘advokaat van de duivel’ in je omgeving te koesteren. Blijf posten, Jonas!
  14. forum rang 6 jonas 29 juli 2020 22:56
    Beate

    Dit is echt niet waar "Fossiel en Kernenergie zijn ook veel te duur". Kijk eens op je energierekening. En echt kernenergie is veel goedkoper dus kijk ook op de Franse energierekening met hun kernenergie en groen kletser Macron die heus niet die kernenergie gaat afschaffen daar.

    Waar ik wel gevaren bij kernenergie in zie is moet ik toegeven, is gebruik door diefstal door terroristen, maar met moderne technologie kan misschien ook al de hele Rotterdamse Haven in de fik.

    Beate echt zonder even fossiel gaat het met enig behoud van welvaart en dus goed onderwijs en goede zorg niet de komende tientallen jaren. En denk je electrische auto's dan draaien die centrales op bloemkolen dan? Biomassa en dus bomen verbranden dat is wat Rutte wilt. Nou dan maar liever even gas.

    De weinige inhoudelijkheid van Groen en D'66 achtige types viel me trouwens op. Met de afvalverwerking in dit land is het nog steeds een zooitje met stiekem zaken naar Azië sturen om maar deugmens te zijn.

    En och die top van Shell doet ook zo zijn best te deugen terwijl ze gewoon vergeten wat ze moeten doen in hun branche zonder flauwekul en dat is winst maken binnen wettelijk vastgestelde kaders.

    Tegen zeg E 5000 per dag (eigenlijk denk ik meer aan E 10.000) zal ik Ben en zijn ontspoorde stelletje Shelltoppers wel uitleggen hoe economie werkt met optimale allocatie van resources in de economie

    Groet, Jonas
  15. Noyby 29 juli 2020 23:00
    [quote alias=jonas id=12608773 date=202007292231]

    "Als ik in een koekjesfabriek wil werken zoek ik zo een fabriek. Bij Shell zitten een aantal mensen aan de top met onjuiste beroepskeuze."

    LOL gelukkig weet jij wel hoe het zit Jonas, misschien kan je solliciteren bij de raad van bestuur van Shell.

    Veel succes met je fossiele beleggingen, je weet nooit hoe het loopt. Kodak schijnt ook opeens weer een goedlopend aandeel geworden te zijn.

  16. forum rang 5 DNFTT 29 juli 2020 23:06
    Hi Jonas, wat ben ik blij dat de Hemweg 8 uitgezet is. Ik zie het o.a. aan de luchtfilters want de vette zwarte kolenstof kwam kilometers ver, maar daar hoor ik jou niet over.
    De bouw van een centrale, transport van kolen en onderhoud plus de afbraak van een eenheid kosten geen energie? Je moet scherp blijven, maar jij vecht tegen de wieken van de windmolens.
    Als ik als groene hart bewoner weer eens langs die enorme stinkende smeerpijperij in het Botlekgebied rijd dan ben ik blij dat we als samenleving andere vormen van energieopwekking dan het verbranden van waardevolle grondstoffen stimuleren.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,530 15:48
-0,530 -1,56%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links