Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Opslagtanks voor olie Vopak voller in eerste jaarhelft

Gepubliceerd op 29 juli 2020 07:40 | Views: 2.190 | Onderwerpen: energie

HAL Trust 11:01

111,80 +0,60 (+0,54%)

Vopak 11:01

46,65 -0,54 (-1,14%)

ROTTERDAM (AFN) - De opslagtanks van Vopak voor olie waren in de eerste helft van dit jaar voller vanwege de lagere olieprijzen. Door het grote aanbod op de oliemarkt was er veel vraag naar opslagcapaciteit terwijl handelaren ook olie opslaan in afwachting van hogere prijzen.

De opslagtanks waren voor 88 procent gevuld tegen 84 procent in de eerste helft van vorig jaar. In het tweede kwartaal kwam de bezettingsgraad uit op 90 procent. Dat was 86 procent in het eerste kwartaal en 84 procent een jaar eerder. Vopak had in april al aangegeven dat de opslagtanks voor olie voller zouden raken vanwege door het zogeheten contango-effect, waarbij speculanten olie opslaan in afwachting van prijsstijgingen.

Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 402,6 miljoen euro tegen 422,6 miljoen euro een jaar eerder. Die daling had te maken met de desinvestering van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg en negatieve wisselkoerseffecten, aldus Vopak. Als die factoren niet worden meegerekend was sprake van een stijging van het resultaat met 18 miljoen euro. Er werd een nettowinst geboekt van ruim 166 miljoen euro.

Nieuwe projecten

Het bedrijf gaf aan het resultaat te willen laten groeien door nieuwe projecten. De investeringen kunnen dit jaar uitkomen op 500 miljoen euro. Volgens topman Eelco Hoekstra zouden de investeringen daarmee uitkomen aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 300 miljoen tot 500 miljoen euro. Dat onderstreept volgens hem het vertrouwen van het bedrijf. Daarnaast is de onderneming uit Rotterdam bezig de kosten te verlagen.

Hoekstra verklaarde verder dat hij denkt dat de volatiliteit op de oliemarkt nog wel twee jaar kan aanhoudend, na een "ongekende" onrust op de oliemarkt in de eerste helft van dit jaar. Hij zei positief gestemd te zijn over de vraag naar opslag in de komende tijd. Financieel directeur Gerard Paulides verklaarde tegen persbureau Bloomberg dat de huidige opslagcapaciteit "in essentie volledig is ingeboekt".

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 100% zegt kopen 5 stemmen
Vopak 71% zegt kopen 7 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare