Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oliedip en coronacrisis zitten Fugro dwars

Gepubliceerd op 29 juli 2020 07:36 | Views: 8.878

Fugro 23 okt

3,54 +0,01 (+0,40%)

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro heeft in het tweede kwartaal last gehad van de neergang van de olie- en gasmarkt en maatregelen vanwege het coronavirus. Daar stond een stevige groei van opdrachten voor windparken op zee tegenover. Bovendien wierpen eerder getroffen kostenbesparingen hun vruchten af en werd de winstmarge redelijk op peil gehouden.

Ondanks de positieve noot zag Fugro de omzet met bijna een vijfde afnemen tot 349 miljoen euro. Het aantal opdrachten dat binnenkwam groeide wel weer, waardoor de waarde van de hoeveelheid werk die nog op de plank ligt iets toenam tot 845,2 miljoen euro. Een steeds kleiner deel daarvan komt uit de olie- en gassector, benadrukt topman Mark Heine. In de afgelopen periode was dat nog 42 procent waar Fugro een jaar of vijf geleden nog voor 80 procent van die sector. "Dat is echt een heel snelle omschakeling geweest."

De markt voor windparken op zee groeit wereldwijd snel. In Europa, waar Fugro bij negen van de tien windparken betrokken is, wordt nog steeds veel gebouwd en ook aan de oostkust van de Verenigde Staten en in Azië gaat het hard, ziet Heine. "Eigenlijk overal waar de zee niet te diep is, worden plannen gemaakt voor windmolens."

Zeebodem

Verder is ook onderzoek naar de zeebodem in algemene zin een steeds belangrijkere tak voor Fugro. "Er is, mede vanwege klimaatverandering, veel meer aandacht voor de oceaan", aldus Heine. "We weten nog betrekkelijk weinig van de zeebodem."

Tijdens de coronacrisis heeft Fugro ook stappen gezet met het inzetten van op afstand bestuurde en autonome onderzoeksduikboten. "Onze klanten krijgen die gegevens dan meteen in hun eigen kantoor binnen en dan hoeft er geen team ergens heen of een kleiner team", legt Heine de voordelen uit. Vanwege de kennis die Fugro heeft opgedaan met zijn controlecentra voor die autonome voertuigen, werkt het bedrijf ook met het Australian Space Agency samen aan zo'n controlecentrum.

Winstmarge

Het operationele resultaat (ebit) bedroeg 25,8 miljoen euro. In het eerste kwartaal was dat nog een verlies van 26,5 miljoen euro. De operationele winstmarge (ebit) steeg dan ook naar 7,4 procent in het tweede kwartaal waar dat in de eerste drie maanden van dit jaar niet meer dan 0,6 procent was.

Onder de streep bleef in het eerste halfjaar een verlies van 51,6 miljoen euro over of zelfs 113,1 miljoen als Seabed Solutions, dat te koop staat, wordt meegeteld. Voor dat onderdeel schreef Fugro namelijk 40,3 miljoen euro af. Dat had te maken met de fair value die het bedrijf voor het onderdeel dat zich vooral op de olie- en gassector richt ziet. Ondanks de dip in die branche worden er nog altijd gesprekken gevoerd met gegadigden.

Voor de tweede helft van 2020 voorziet Fugro een hoger operationeel (ebit) en bedrijfsresultaat (ebitda) dan in de eerste helft. In heel dit jaar rekent de onderneming op een positieve vrije kasstroom.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro 87% zegt kopen 60 stemmen

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Beursplein 5 29 juli 2020 08:40
  quote:

  Dhrbelegger schreef op 29 juli 2020 08:30:


  Orderboek naar bijna een miljard, winstmarge op peil. Go on Fugro!


  Zoals inmiddels traditie, blijft er onder de streep verlies over.

  Zelfs IMTECH presteerde vlak voor het faillissement beter.

  Bestudeer het laatste boekjaar van IMTECH en wees gewaarschuwd !
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare