Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Bij aanpak coronacrisis moeten we verder gaan dan in 2008'

BASEL (AFN) - Centrale banken en andere partijen in de financiële sector moeten in hun aanpak van de coronacrisis verder gaan dan de maatregelen die zijn genomen tijdens de financiële crisis van 2008. Daarvoor pleit topman Agustín Carstens van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).

In een opiniestuk in zakenkrant Financial Times stelt hij dat het belangrijk is dat centrale banken geld in hun economieën pompen, zodat gewone banken kredieten kunnen blijven verstrekken om bedrijven en particulieren overeind te houden. Gewone banken zouden hiervoor ook hun buffers moeten aanwenden. En bij partijen in de sector moet erop worden aangedrongen dat ze de uitkering van dividend aan aandeelhouders voorlopig opschorten.

Dit zijn stappen die al genomen zijn door bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens Carstens is het belangrijk dat centrale banken wereldwijd hiermee aan de slag gaan. Hij pleit verder voor door overheden gegarandeerde bankleningen voor kleinere en middelgrote bedrijven. Dat voorstel lijkt sterk op de Nederlandse BMKB-regeling.

De BIS wordt ook wel de bank der centrale banken genoemd. De instelling werd opgericht in 1930 om Duitse herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog te regelen. Later is de BIS zich meer gaan richten op het met elkaar in lijn brengen van het beleid van de vele centrale banken in de wereld.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 maart 2020 14:42
    Nu moet je echt uitkijken, de BIS staat weer boven de centrale banken, ze hebben trouwens een heel eng uitziend kantoor ergens op deze aardkloot.

    Doet me denken aan al die James Bond films die ze nu dagelijks op RTL 7 uitzenden.

    Trump, Bolsenaro, Kim Young Un, Maduro ed. zouden nu zichzelf kunnen spelen in een van die films.
    Er zijn nu scenes van jaren geleden realiteit geworden, vroeg of laat wordt elke James Bond film realiteit.

    "Give me the money or I destroy the world?
    "I give you the vaccin, you give me the 40 planes"

    "I want to destroy the financial sytem, James couldnt stop me"

    Alles komt vroeg of laat uit.

    De BIS staat figuur voor een James Bond film die uitkomt in 2023 "I triplled the amount of money, you give me the key to shoot out the nucleair rockets James"
  2. [verwijderd] 29 maart 2020 14:46
    "Herstelbetalingen"! die term kunnen we nu ook weer gebruiken.

    Bedenk wel: elk gepresenteerd steunpakket is een lening op de werkinzet van mij en van de lieve lezers hier want wij moeten het met ons allen terugbetalen.
    Harder werken, meer overuren, meer stress, minder vrije tijd, de wereld zal verder opgejaagd worden...
  3. JaccoW 29 maart 2020 14:49
    quote:

    drooglegging schreef op 29 maart 2020 14:42:

    Nu moet je echt uitkijken, de BIS staat weer boven de centrale banken, ze hebben trouwens een heel eng uitziend kantoor ergens op deze aardkloot.

    Doet me denken aan al die James Bond films die ze nu dagelijks op RTL 7 uitzenden.

    Trump, Bolsenaro, Kim Young Un, Maduro ed. zouden nu zichzelf kunnen spelen in een van die films.
    Er zijn nu scenes van jaren geleden realiteit geworden, vroeg of laat wordt elke James Bond film realiteit.

    "Give me the money or I destroy the world?
    "I give you the vaccin, you give me the 40 planes"

    "I want to destroy the financial sytem, James couldnt stop me"

    Alles komt vroeg of laat uit.

    De BIS staat figuur voor een James Bond film die uitkomt in 2023 "I triplled the amount of money, you give me the key to shoot out the nucleair rockets James"
    Blijf eens van die paddestoelen af
  4. Goldfish1080 29 maart 2020 15:40
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 29 maart 2020 14:45:

    BlackRock adviseert ECB aandelen intekopen als stimulans voor de economie.
    Beter plan .

    Als iedereen naar de afgrond loopt, wordt degene die de andere kant op loopt gezien als een idioot.

    Laatste deel van je quote volg ik niet helemaal. Beleggers en instanties hebben allemaal een andere houding in deze crisis. Alleen de centrale banken lijken in een lijn. Ik zit zelf ook in de banken (misschien wel te veel) en vrees een flinke klap. Long term ben ik bang dat de banken enorm veel waarde verliezen. Net na de crisis is 10 euro voor ABN en 7 voor ING echt wel realistisch maar nu het schiet alle kanten op.
  5. Goldfish1080 29 maart 2020 15:43
    quote:

    dipje schreef op 29 maart 2020 15:37:

    Kan mij (een serieus) iemand uitleggen wat inflatie doet met aandelenkoersen?

    Dank
    De sfeer is stressvol, al zagen alle ingelezen beleggers de schrapping van dividend toch hard wel aankomen.

    De toon van het ECB en BIS zijn streng, beleggers houden niet van extra budgetregels voor banken als deze volgens hun niet strikt noodzakelijk zijn. Gezien de nieuwsberichten zijn nieuwe, nog strengere regels op de lange termijn te verwachten. Zeker de kleinere banken zullen hier schade van ondervinden.

    Het verdienmodel van banken staat al jaren onder druk en bankaandelen zitten dan ook al jaren in een langzame neerwaartse spiraal. Ik zie ze dan ook als riskantere long term investments dan bijvoorbeeld KPN, Unilever of Shell.

    De volatiliteit en onrust voorlopig niet afnemen. Zodra corona in nederland op z'n retour is zal er zeker snel herstel plaatsvinden (medio eind mei afname totaal aantal besmette mensen, eerder afname aantal besmettingen per dag).

    Vorige week was voor de AEX een goede week met een slecht einde (kleine eindsprint). De Dow en Nasdaq zijn hierna nog verder gezakt. Ik doe niet aan de nabeurs en futures maar gezien het huidige nieuws verwacht ik wel een opening van zeker -1%, einde van de dag is een lager einde te verwachten. Hopelijk neemt de onrust iets af en krijgen we niet te veel schommelingen van 5 procent of groter.
  6. DerksVisie 29 maart 2020 16:24
    quote:

    dipje schreef op 29 maart 2020 15:37:

    Kan mij (een serieus) iemand uitleggen wat inflatie doet met aandelenkoersen?

    Dank
    Het probleem met hyperinflatie is dat de salarissen niet gelijktijdig omhoog gaan met de inflatie. Je geld wordt dus minder waard maar je inkomen blijft grotendeels gelijk (of het loopt in ieder geval achter) Dankzij hyperinflatie zullen de koersen ook dalen omdat de consument niet meer kan uitgeven aan luxe goederen. Maar de koersen zijn dan uiteraard op de lange termijn een stuk veiliger dan je spaargeld.

    Trouwens, bij hyperinflatie gaat iedereen ook weer in stenen dus de huizen zijn wederom een goede hedge. Je betaalt de hypotheek ook veel makkelijker af (mocht je je baan kunnen houden)

    Voor meer informatie kijk even naar de hyperinflatie in Venezuela.

    Ik snap nu opeens die run op WC-papier. Dankzij de hyperinflatie wordt zo´n wc-rol natuurlijk vele malen meer waard! Kijk maar naar deze foto wat men moest betalen in Venezuela voor een wc-rol:

    www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/...
  7. [verwijderd] 29 maart 2020 16:28
    Dat china en zulke landen besluit aandelen te kopen dat zal allemaal wel.

    Dat Japan dit doet vind ik al erg zorgelijk.

    Als de ECB of FED dit gaat doen dan is het einde zoek.

    Het enige effect is dat je de rijken rijk houd en het risico is natuurlijk voor de massa want daar komt zoals altijd ook de rekening.

    Waarom zou je aandelen kopen op de markt, wat is je zorg precies en pak die zorg dan aan bij de oorzaak en niet meehelpen het gevolg (een te grote geldhoeveelheid in omloop bij te weinig mensen en niet in de echte economie en dus asset inflatie en geen gewone inflatie) instand houden door de assets in waarde hoog te houden door nog meer geld, want het geld waarmee gekocht wordt bestaat ook nog niet, de markt op te pompen.

    Als je denkt dat dat zou helpen, neem dan het scenario dat de centrale banken morgen alle assets kopen tegen de slotkoersen van vrijdag.

    Is dan het probleem opgelost of juist vergroot?

    Het is anders nog een minder belachelijk idee om iedereen in de wereld 1 miljard euro te geven, nee 5000 miljard euro.

    Dan is iedereen even rijk weet je ook meteen wat maandag het brood bij de bakker kost en wat dus het uiteindelijke effect van al deze achterlijke policy zal zijn.

    Of is dat juist de bedoeling zodat al die gemaakte schuldenbergen via inflatie verdwijnen over de rug van de massa alleen (opkoop aandelen door centrale banken) of voor iedereen, ook Bezos en natuurlijk de Morgans Rothshields etc.., dat laatste gaat dus niet gebeuren want zij bepalen wat er gebeurt, met name die laatsten dan.

    En ze maken het dan ook nog bekend als zijnde goed voor de economie van iedereen..

    Wie verliest er precies allemaal op dit moment en wie komt er op termijn beter uit.. juist.

    Help de massa en laat de rijken ook het nadeel van risico lopen voelen.

    Ps ik heb geld genoeg en mijn totale positie is per saldo licht long, wat logisch is als je genoeg geld hebt.

    Maar ga mij niet lopen sponsoren over de rug van mensen die het veel harder nodig hebben.

    De massa ziet en voelt het niet direct maar ze staab net zoveel garant voor de risicos van de centrale banken als de rijken en dat is het probleem.

    Zodra van de centrale banken de rekeningen bij het land terug komt en dus de mensen dan wordt er algemene policy gevormt en dan krijg je weer van die teksten dat het allemaal spijtig maar noodzakelijk is blabla iedereen gaat pijn voelen etc etc.

    Amerika ging als een tierelier maar de schulden gingen nog harder en 1 van de policy steps van Trump was om te gaan bezuinigen op foodstamps.... ja dan weet je het wel.
  8. forum rang 8 Branco P 29 maart 2020 18:06
    Mooi relaas Romeo. Een tijdelijke ondersteuning van de aandelenmarkt door de overheden is zo'n gek idee nog niet want niet alleen hebben ze zelf de problemen veroorzaakt door de wereld op slot te gooien terwijl dit niet per se nodig was, maar is ook een groot deel van de aandelen is in het bezit van pensioenfondsen en die moeten weer gaat korten op de pensioenen en/of de premies verhogen als de aandelenkoersen op te lage niveaus bewegen. Bovendien is het een tijdelijke ingreep om de piek naar beneden te dempen. Herstelt de aandelenmarkt, dan kunnen de overheden weer afbouwen (met nog wat winst ook als het even meezit).
  9. [verwijderd] 29 maart 2020 19:34
    quote:

    Branco P schreef op 29 maart 2020 18:06:

    Mooi relaas Romeo. Een tijdelijke ondersteuning van de aandelenmarkt door de overheden is zo'n gek idee nog niet want niet alleen hebben ze zelf de problemen veroorzaakt door de wereld op slot te gooien terwijl dit niet per se nodig was, maar is ook een groot deel van de aandelen is in het bezit van pensioenfondsen en die moeten weer gaat korten op de pensioenen en/of de premies verhogen als de aandelenkoersen op te lage niveaus bewegen. Bovendien is het een tijdelijke ingreep om de piek naar beneden te dempen. Herstelt de aandelenmarkt, dan kunnen de overheden weer afbouwen (met nog wat winst ook als het even meezit).
    Als je de pensioenfondsen wil helpen dan moet je dit op een veel directere manier doen en niet met de aandelenmarkt.

    Als een bedrijf onmisbaar is prima, redden op 0 in de koers en dus nationaliseren en je meteen als regering afvragen of zoiets dan wel privaat bezit moet zijn.

    Maar aandelen van alles kopen is een compleet verkeerd signaal, dat gaan partijen inprijzen, motiveert alleen maar nog meer risico nemen, zorgt voor ook nog hogere koersen en dan de volgende meer als de aex dan zou zakken van 1600 naar 1000 moet de overheid zeker dan ook kopen want o wat zakt de markt hard....

    Zodra deze grens eenmaal overschreden is zal de volgende grens ook weer opgezocht gaan worden etcetc dus die grens moet ook nooit overschreden worden.

    Koersen zakken en stijgen en met al het geld in de markt erbij zal zodra er een einde in zicht is aan dit alles de markt zo weer hoger staan.

    Als je dat niet kan uitzingen dan was je niet voor lange termijn aan het beleggen met geld wat je voor lange termijn ook kan missen en was je dus speculant en speculanten moet je echt niet gaan redden.

    Anders kun je net zo goed een loket openen bij de uitgang van het casino en wat denk je dat die mensen die geld krijgen dan gaan doen...... ja weer gokken.... en hoe zullen ze het nu gaan doen als ze weten dat ze bij de deur het weer terug krijgen... ja met nog meer risico.

    Mag absoluut niet gebeuren.
  10. forum rang 6 shortie 29 maart 2020 23:23
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 29 maart 2020 14:45:

    BlackRock adviseert ECB aandelen intekopen als stimulans voor de economie.
    Beter plan .

    Als iedereen naar de afgrond loopt, wordt degene die de andere kant op loopt gezien als een idioot.

    Voor de economie?
    Als stimulans voor hun eigen aandelenportefeuille zeg ik dan...
    Stoppen ket geld in die beurs stoppen.

    Stop het in de daadwerkelijke economie in plaats van het te blijven gooien in een groot zwart gat waar alles keer op keer in verdwijnt.
  11. forum rang 6 Krentenmenten 30 maart 2020 07:17
    quote:

    drooglegging schreef op 29 maart 2020 14:42:

    Nu moet je echt uitkijken, de BIS staat weer boven de centrale banken, ze hebben trouwens een heel eng uitziend kantoor ergens op deze aardkloot.

    Doet me denken aan al die James Bond films die ze nu dagelijks op RTL 7 uitzenden.

    Trump, Bolsenaro, Kim Young Un, Maduro ed. zouden nu zichzelf kunnen spelen in een van die films.
    Er zijn nu scenes van jaren geleden realiteit geworden, vroeg of laat wordt elke James Bond film realiteit.

    "Give me the money or I destroy the world?
    "I give you the vaccin, you give me the 40 planes"

    "I want to destroy the financial sytem, James couldnt stop me"

    Alles komt vroeg of laat uit.

    De BIS staat figuur voor een James Bond film die uitkomt in 2023 "I triplled the amount of money, you give me the key to shoot out the nucleair rockets James"


    Of gewoon 60 jaar goed acteer werk!
  12. [verwijderd] 30 maart 2020 07:23
    Guud Murning, how are you today?

    Gisteravond Casino Royal, vanavond weer een, woensdag de Wolf of Wallstreet, de hele week elke avond 20.00/20.30 uur beginnend.

    Heb je die foto van meneer Caspers van de BIS gezien? dit is toch buiten alle realiteit!

    Ik durf te stellen dat de man niet weet wat een normaal brood kost in West Europa, gewoon in euro....dit staat zo ver van de echte economie.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links