Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Galapagos kan nu echt cashen'

'Galapagos kan nu echt cashen'

AMSTERDAM (AFN) - De geslaagde fase 3-studies naar de het geneesmiddel filgotinib van Galapagos, zijn van grote betekenis voor het aandeel van de biotechnoloog. Het bedrijf kan nu eindelijk veel geld verdienen, zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Galapagos voerde de onderzoeken uit met Gilead, een grote speler in de farmacie. De afspraken over de verkooprechten met de samenwerkingspartner voor filgotinib zijn volgens Versteeg gunstig voor Galapagos. Zo gaat de Nederlands-Belgische onderneming het middel in bepaalde Europese landen verkopen. Daarnaast strijkt Galapagos een flinke commissie op bij de verkoop van filgotinib door Gilead in de belangrijke Noord-Amerikaanse markt.

Het feit dat filgotinib met succes een fase 3-onderzoek heeft doorstaan, maakt het vrijwel zeker dat het middel uiteindelijk verkocht mag worden. Daardoor kleven aan het aandeel Galapagos minder risico's dan voorheen, legt Versteeg uit. Dat een in Amsterdam genoteerde biotechnoloog een fase 3-onderzoek succesvol afrondt, is volgens de marktkenner bovendien heel uitzonderlijk.

Vergelijkingen kennen beperkingen

Uit de recente onderzoeken kwam ook naar voren dat filgotinib in bepaalde gevallen beter werkt dan reumamiddel en ontstekingsremmer Humira van AbbVie. Ook zou filgotinib minder bijwerkingen hebben. Dat zijn geen onbelangrijk punten, stipt Versteeg aan, want Humira is op dit moment het best verkochte geneesmiddel ter wereld.

Analisten van Citi onderstrepen dat filgotinib op het vlak van veiligheid een voorsprong lijkt te hebben op andere medicijnen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat vergelijkingen tussen verschillende medische onderzoeken hun beperkingen kennen, schrijft de zakenbank.

Veilige toepassing

Ook KBC Securities is positief over het veiligheidsprofiel van het geneesmiddel. Die resultaten effenen volgens de Belgische bank de weg naar de veilige toepassing van filgotinib bij andere ontstekingsziektes, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Fase 3-onderzoeken naar die aandoeningen lopen nog. Analisten van Jefferies noemen filgotinib een medicijn met een potentie van 6 miljard dollar per jaar aan opbrengsten op zijn hoogtepunt.

InsingerGilissen hanteert een aanbevolen-advies voor Galapagos, bij een koersdoel van 130 euro. Citi geeft een buy-advies en koersdoel van 115 euro. Ook KBC blijft bij een buy-advies en geeft een koersdoel van 124 euro. Het aandeel Galapagos stond vrijdag omstreeks 10.35 uur 15,7 procent hoger op 96,18 euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 12 apr KBC Securities verlaagt koersdoel Galapagos naar 50 euro
  2. 26 feb Weinig houvast voor beleggers in Galapagos

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Galapagos

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 31 maart 2019 22:23
    quote:

    Makita schreef op 29 maart 2019 09:01:

    Jos weet het beter dan de FDA die extra onderzoek naar invloed op mannelijke vruchtbaarheid eist...
    En bij hoeveel reumapatiënten denk jij dat spermakwaliteit een issue is? Sowieso is het een redelijk onzinnig onderzoek, dat alleen voor de FDA hoeft, omdat Abbvie een trap na gaf toen ze filgo loosden.

    Maar zelfs al is er een issue:
    - vrouwen met reuma (> 50 %) hebben sowieso geen spermaproductie
    - mannen boven ‘een bepaalde leeftijd’ hebben waarschijnlijk weinig kinderwens als ze serieus reuma hebben.
    - en tegenwoordig kan je sperma voor de behandeling invriezen.

    Kortom, zal weinig miljarden schelen.
  2. [verwijderd] 31 maart 2019 22:42
    quote:

    holenbeer schreef op 31 maart 2019 22:23:

    [...]
    En bij hoeveel reumapatiënten denk jij dat spermakwaliteit een issue is? Sowieso is het een redelijk onzinnig onderzoek, dat alleen voor de FDA hoeft, omdat Abbvie een trap na gaf toen ze filgo loosden.

    Maar zelfs al is er een issue:
    - vrouwen met reuma (> 50 %) hebben sowieso geen spermaproductie
    - mannen boven ‘een bepaalde leeftijd’ hebben waarschijnlijk weinig kinderwens als ze serieus reuma hebben.
    - en tegenwoordig kan je sperma voor de behandeling invriezen.

    Kortom, zal weinig miljarden schelen.
    Geeft vertraging van een jaar in USA denk ik en een argument voor de concurrentie. Waarom sperma gaan invriezen als er een alternatief is zonder dit risico?

    Noem 50% van de markt maar weinig.

    Ik denk overigens dat de prijzen voor zorgverzekeraars uiteindelijk een groter struikelblok zullen vormen. Wel eens van ‘de sluis’ gehoord?
  3. [verwijderd] 31 maart 2019 23:06
    quote:

    Makita schreef op 31 maart 2019 22:42:

    [...]
    Geeft vertraging van een jaar in USA denk ik en een argument voor de concurrentie. Waarom sperma gaan invriezen als er een alternatief is zonder dit risico?

    Noem 50% van de markt maar weinig.

    Ik denk overigens dat de prijzen voor zorgverzekeraars uiteindelijk een groter struikelblok zullen vormen. Wel eens van ‘de sluis’ gehoord?
    Over Filgotinib en NDA filing USA.

    Analisten die contact hebben met Gilead gaan uit van interim read out (13-weeks) in Q3 2019 betreffende de vruchtbaarheidsstudie MANTA.

    Michael Yee van Jefferies bijvoorbeeld.

    @Makita: het blijft allemaal speculeren, maar jouw zienswijze is te kort door de bocht t.a.v. MANTA studie. Gilead gaat nu in overleg voor versnelling timelines.

    De veiligheid van Filgotinib is best in class.

    Over de Sluis: prijsstelling Filgotinib sluit aan bij huidige JAK-remmers, zoals Xeljanz en Olumiant.

    NL zorginstituut moet secuur kijken naar prijsstelling uiteraard.

    Realiseer je wel. Andere reuma artritis medicijnen met meer bijwerkingen (serieuze infecties, trombose, longembolie, gordelroos, vorming kwaadaardige cellen), kunnen goedkoper zijn in medicijnprijs. Maar dan?

    Uiteindelijk leiden deze bijwerkingen juist tot hogere ziekenhuiskosten en het voorschrijven andere medicijnen.
    Operatiekosten, apparatuurgebruik (scans), kosten consults. Hoeveel kosten per patiënt op jaarbasis..?

    Filgotinib heeft beste veiligheidsprofiel van alle reuma artritis medicijnen en vermindert andere zorgkosten;
    dat maakt dat veel RA-patiënten dit medicijn zullen verlangen, alsook dat Nl Zorginstituut hier een juiste prijsstelling voor accepteert, is mijn bescheiden mening.
  4. [verwijderd] 31 maart 2019 23:40
    @pe26

    Er zit een factor 10 in schadelast nu tussen anti-TNF ~1k voor 12 prikjes en de JAKs met ~10k per jaar. Met meerdere JAKs op de markt en de jaarlijkse (afgeknepen) budgetten bij ziekenhuizen gaat dit wel een batle worden in NL.

    Anti-TNF is al zeer succesvol. Er staan al vele rheuma verpleegafdelingen leeg hierdoor.

    Internationaal wellicht makkelijker.
  5. [verwijderd] 1 april 2019 12:47
    quote:

    Makita schreef op 31 maart 2019 23:46:

    Weet alleen dat nu het middel veilig en effectief is geacht dat nu de fase van ‘we vinden het veels te duur’ is aangebroken. Vragen als ‘wat hebben jullie er eigenlijk in geïnvesteerd?’ zullen rap gesteld gaan worden, en dat is bij GLPG er makkelijk op te tellen...
    Anti-TNF medicijnen zijn niet zaligmakend. Het lichaam maakt antilichamen aan, en daardoor verliest het zijn response naar gelang de te tijd. Het geeft veel meer bijwerkingen dan Filgotinib, zoals eerder hierboven becijfert.

    Vele patiënten met ontstekingsziekten wisselen al doende vaak van Anti-TNF medicijnen (gevolg: veel consults/scans), en daarbij komen ook nog allerlei extra medicijnen.

    HUMIRA als Anti-TNF is absoluut een goed medicijn.
    Grosso modo wordt de omzet zeker hoofdzakelijk in USA verdiend door AbbVie, en is de EU veel meer aan concurrentie onderhavig. Zeker met de biosimilairs en lagere prijsstelling. Terecht punt.

    Mijn overtuiging is dat voor veel patiënten de JAK-medicijnen de betere behandeling zal zijn en dat daar een juiste prijs tegenover staat. Deze ontwikkeling is in Big 5 EU al gaande. Zie pagina 24:
    www.glpg.com/docs/view/5c81378454926-en

    CEO Galapagos: "Wij hebben €1,5 mrd in filgotinib gestoken, en samen met Gilead €3 mrd."

    Dus ja: een faire prijs voor een medicijn met weinig bijwerkingen is gerechtvaardigd.

  6. forum rang 4 holenbeer 2 april 2019 14:46
    quote:

    Makita schreef op 1 april 2019 20:01:

    Dan zegt de overheid, u mag er best eenmalig 6mrd aan verdienen (100% opslag) als u aan kunt tonen dat u 3mrd heeft uitgegeven. Maar niet elk jaar....

    Als alle overheden dat tegen alle medicijnboeren zouden zeggen, zou het wellicht effect hebben.
    De vraag is dan wel hoeveel nieuwe medicijnen nog ontwikkeld zouden gaan worden. Want er is natuurlijk niet alleen 3 mrd uitgegeven aan een succesvol product, maar ook vele mrd aan geflopte onderzoeken.
    Ik ben geen expert, maar stel dat voor elke succesvolle ontwikkeling er 10 falen. Die zullen geen 3 mrd per stuk kosten, omdat ze niet allemaal fase 3 halen, maar er stranden er zelfs in fase 3. En niemand kan dat voorspellen, want anders zouden ze niet eens van start gaan.

    Dus laat een succesvol medicijn samen met de geflopte kandidaten 10 mrd hebben gekost. Dan is er alleen een businesscase als die 10 mrd terugverdiend kan worden.

    Tenzij de overheid zelf van belastinggeld medicijnen gaat ontwikkelen. Misschien iets voor Forum voor Democratie.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Galapagos

27,700 16:13
-0,440 -1,56%
Premium

Weinig houvast voor beleggers in Galapagos

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links