Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wirecard-schandaal kost baas Duitse beurswaakhond de kop

Gepubliceerd op 29 januari 2021 18:55 | Views: 2.283 | Onderwerpen: Duitsland

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Het boekhoudschandaal rond het Duitse betalingsbedrijf Wirecard heeft nu ook de topman van de Duitse beurswaakhond BaFin zijn baan gekost. BaFin-voorzitter Felix Hufeld kondigde vrijdag zijn vertrek aan. Dat deed hij in een gezamenlijke verklaring met de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz. Daarin stond dat de geplande hervormingen bij de toezichthouder gecombineerd worden met een wisseling van het management.

Wirecard ging vorig jaar ten onder aan een groot fraudeschandaal. Het bedrijf stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op balans en kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Daarnaast had het bedrijf 3,5 miljard euro aan schulden. Het gaat om een van de grootste fraudegevallen in de moderne Duitse geschiedenis.

De val van Wirecard riep vooral vragen op over de houding en werkwijze van BaFin en andere autoriteiten. Zeker nadat bekend werd dat medewerkers van BaFin transacties deden in aandelen Wirecard terwijl er al een onderzoek vanuit de toezichthouder gaande was naar dit bedrijf.

Parlementaire hoorzitting

De hele kwestie leidde tot een parlementaire hoorzitting. De positie van Hufeld kwam daarbij steeds meer onder druk te staan. Dat er een medewerker van BaFin met voorkennis zou hebben gehandeld in Wirecard zou voor de voorzitter de genadeklap zijn geweest.

Het schandaal rond Wirecard toont volgens het Duitse ministerie van Financiën aan dat BaFin moet worden gereorganiseerd om het toezicht effectiever uit te voeren. Ook de oppositie in Duitsland was het eens met dat besluit. De komende dagen moet meer duidelijk worden over die ingrepen.

Herhaling voorkomen

Hufeld gaf eerder toe dat BaFin een van de autoriteiten is die de fraude niet ontdekte. Hij verwierp echter het idee dat de beurswaakhond het bedrijf heeft willen beschermen. Hij beloofde ook een herhaling van het schandaal te helpen voorkomen door zijn organisatie te reorganiseren. Hufeld is ook lid van de raad van toezicht van de Europese Centrale Bank, die toezicht houdt op de grote Europese banken.

Topman Markus Braun van Wirecard werd vorig jaar gearresteerd vanwege de kwestie en zit sindsdien vast. De tweede man van het betalingsbedrijf, Jan Marsalek, is nog voortvluchtig.

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 drooglegging 30 januari 2021 15:22
  Naast dat gat van bijna 2 miljard euro dus ook nog voor 3,5 miljard euro aan schulden.
  Het is inderdaad de grootste scam van de laatste jaren in Duitsland, tot op heden!

  Alles wijst er op dat DB nu vol in beeld gaat komen, het is en was altijd verbonden met elkaar, Zerohedge heeft alles al in geuren en kleuren omschreven, beschreven en aangetoond met alle mogelijke bewijzen, maar een soort van onzichtbare hand hield alles tegen.

  Het aandeel doet al jarenlang een paar euros/dollars als koers, een beetje stationair draaien dus.
  Volgende week vrijdag laten ze de cijfers los, Q4-2020 400 miljoen euro winst, jaarwinst ook stabiel, alles netjes en op orde is wat ze willen communiceren en uitstralen.

  Een echte Black Swan kun je het niet noemen, af en toe vliegt ie gewoon over, niet te hoog, gewoon duidelijk zichtbaar voor iedereen.

  Dat Wirecard was niets meer dan een klein onderdeeltje van een voor de rest corrupt en verrot toezicht, bleef het maar bij Wirecard!
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare