Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Federal Reserve tornt niet aan rente

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft de rente onveranderd gehouden. Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan op 1,5 procent tot 1,75 procent. Net als in december was dat een unanieme beslissing.

Alom werd al verwacht dat de Fed de renteniveaus ongemoeid zou laten. Eind oktober verlaagde de Fed de Amerikaanse rente voor de derde keer vorig jaar.

Volgens de beleidsmakers is het Amerikaanse rentebeleid nog altijd "gepast" om economische groei, banenaanwas en inflatie te ondersteunen. Over die inflatie zegt Fed-president Jerome Powell dat die naar verwachting gaat stijgen de komende maanden en in de buurt komt van het doel van 2 procent. Daarbij liet Powell aantekenen dat de centrale bankiers zich niet gemakkelijk voelen als de inflatie lang onder die 2 procent blijft.

Coronavirus

Verder liet Powell weten dat er onzekerheid blijft over de economische groei. Mondiaal ziet de Fed-preses tekenen dat die groei stabiliseert, maar onder meer het nieuwe coronavirus zorgt voor toenemende onzekerheid. Daarnaast werd de Fed iets minder positief over de groei van de bestedingen van huishoudens. De arbeidsmarkt blijft wel sterk, en volgens Powell is het "enigszins verrassend" dat de lonen niet verder gestegen zijn. "Blijkbaar is de arbeidsmarkt nog niet zo krap als die lijkt."

De Fed verhoogde wel een rentetarief voor overmatige reserves die banken aanhouden. Dat ging van 1,55 naar 1,6 procent. Ook een ander rentetarief, de overnight reverse repo rate, werd met 0,05 procentpunt verhoogd, tot 1,5 procent.

De Fed gaf verder aan zeker tot april geld te blijven steken in de repo-markt waar de centrale bank dat eerder tot en met januari wilde doen. Daarmee wil de Fed voorkomen dat er een gebrek aan liquiditeit ontstaat tijdens het Amerikaanse belastingseizoen. Daarnaast herhaalde de Fed zeker tot en met het tweede kwartaal Amerikaanse staatsleningen op te blijven kopen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. peter545 29 januari 2020 21:44
    Het Federal Reserve System of de Federal Reserve (informeel ook wel The Fed) is de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika, vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank in Frankfurt. De Bank wordt bestuurd door de Board of Governors die door de President van de Verenigde Staten wordt benoemd. Hoewel de naam Federal Reserve anders doet vermoeden is de bank geen eigendom van de staat: de aandelen worden verplicht aangehouden door alle deelnemende banken ("members").

    De Fed koopt de schulden van de VS op. Nu zitten de bánken van de VS met 'n probleem.
    Dus linksom of rechtsom: de VS zitten met een enorme buitenlandse schuld, die toch in de toekomst betaald zal moeten worden.
  2. peter545 29 januari 2020 21:51
    Ook Japan heeft een grote schuld. Naar dat is een schuld aan Japanse inwoners (dus een binnenlandse schuld). Dus feitelijk heeft Japan géén schulden.
    Met de VS zit dat ánders: de VS hebben schuld aan het búitenland. Dat zijn dus échte schulden.

    Dat is de reden, waarom Trump de rente graag zo laag als mogelijk wil hebben.
  3. peter545 29 januari 2020 23:13
    Trump wil persé die enorme schuld wil terugdringen (hetgeen zéér logisch is).
    De Amerikanen kan hij niet veranderen (teveel weerstand). Dus hij kan de Amerikanen niet verleiden om minder te consumeren (dat zou hem impopulair en dus onherkiesbaar maken).
    China is verreweg de grootste schuldeiser van de VS én heeft vele handelsvoordelen als ontwikkelingsland.
    Daarom kon Trump niet anders dan China de schuld te geven van de grote schuld en met een grote bek een handelsoorlog met vooral China te beginnen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links