Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Strikte voorwaarden bij aanleg 5G-netwerken

Strikte voorwaarden bij aanleg 5G-netwerken

BRUSSEL (AFN) - Bij de aanleg van snelle 5G-netwerken is het cruciaal spionage en cyberaanvallen door (bedrijven uit) niet-EU-landen te voorkomen. De Europese Commissie heeft daarom met instemming van de lidstaten een soort gereedschapskist samengesteld die de veiligheidsrisico’s moet afdekken. Daarbij worden "alle beschikbare instrumenten" ingezet.

Er komt geen verbod op producten van het Chinese bedrijf Huawei zoals de Amerikaanse regering eist, maar aan telecomproviders worden in de zogenoemde toolbox wel strikte voorwaarden gesteld. Zo moet van leveranciers een risicoprofiel worden gemaakt. Zij kunnen op grond daarvan worden uitgesloten bij de aanleg van de "kritieke en gevoelige" kernnetwerken. In Nederland besloot KPN eerder het 5G-kernnetwerk door een westers bedrijf te laten aanleggen.

De Europese internetinfrastructuur moet vanwege het strategische belang aan "de hoogste veiligheidsstandaarden" voldoen, zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). In de omslag naar een nog digitalere economie kan de 5G-technologie bijvoorbeeld worden ingezet in de transportsector, gezondheidszorg en landbouw. "Maar alleen als we onze netwerken veilig maken", waarschuwt vicevoorzitter Margrethe Vestager. Het is volgens haar zaak niet te afhankelijk te worden van één leverancier. Nokia en Ericsson leveren naast Huawei ook 5G-apparatuur.

Huawei

Huawei verwelkomt in een reactie de maatregelen, die het bedrijf "in staat stellen mee te blijven doen aan de uitrol van 5G in Europa". De onderneming noemt de Europese benadering van veiligheid van 5G "onbevooroordeeld en op feiten gebaseerd. We zullen met Europese overheden en bedrijven blijven werken aan de ontwikkeling van gemeenschappelijk standaarden om de veiligheid en betrouwbaarheid van netwerken te versterken."

Een goede afstemming tussen EU-landen is onmisbaar. De uitrol van de toekomstige ‘digitale ruggengraat’ is echter een zaak van de lidstaten, die eerder al een gezamenlijke inventarisatie van de kwetsbaarheden hebben opgesteld. Van hen wordt verwacht dat ze op 30 april de eerste stappen hebben gezet om de aanbevelingen uit te voeren.

De omzet van de mondiale 5G-markt wordt geschat op 225 miljard euro in 2025. De commissie verwacht dat eind dit jaar de eerste 5G-diensten beschikbaar zijn in 138 Europese steden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Vaak wel 29 januari 2020 16:33
    Nou, het oogt slim vind ik. Huawei niet op voorhand uitsluiten. Waardoor Europa geen problemen met China krijgt. En een eerlijk speelveld biedt aan een ieder(Nokia, Ericsson, Huawei). Huawei moet informatie doorbrieven aan de Chinese overheid, dus Huawei zal weinig klanten krijgen in Europa en nog minder in de EU. Een paar gekke landen die alleen naar de prijs kijken.
  2. [verwijderd] 29 januari 2020 17:27
    quote:

    Arie40 schreef op 29 januari 2020 16:33:

    Nou, het oogt slim vind ik. Huawei niet op voorhand uitsluiten. Waardoor Europa geen problemen met China krijgt. En een eerlijk speelveld biedt aan een ieder(Nokia, Ericsson, Huawei). Huawei moet informatie doorbrieven aan de Chinese overheid, dus Huawei zal weinig klanten krijgen in Europa en nog minder in de EU. Een paar gekke landen die alleen naar de prijs kijken.
    Moet doorbrieven ???
    Teveel Amerikaanse wild west boeken gelezen.

    Weet je wat google, facebook, whatsapp, ring tone apparatenn, Amazone met je gegevens doet ,???

  3. marcel13 10 februari 2020 11:29
    10-02-2020| door: Wouter Hoeffnagel
    VS wil controlerend belang in Ericsson en Nokia. De Amerikaanse openbaar aanklager William Barr wil dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten een 'controlerend belang' nemen in Ericsson en Nokia. Barr wil de partijen hiermee Huawei's dominante in 5G-technologie breken.De openbaar aanklager deed zin pleidooi tijdens een speech op een conferentie over Chinese economische spionage, meldt Reuters. Barr meldt dat er voorstellen zijn om 'de Verenigde Staten in lijn te brengen met Nokia en/of Ericsson'. Om dit te realiseren wil Barr een controlerend belang in de partijen. Dit belang kan in handen zijn van de Verenigde Staten of van een consortium van Amerikaanse bedrijven en gelieerde bedrijven. 'Aanpak actief overwegen'"Door onze grote markt- en financiële kracht achter één van deze bedrijven te scharen maakt dit een veel formidabelere concurrent en neemt zorgen over zijn of hun blijvende kracht", aldus Barr. "Wij en onze nauwe bondgenoten moeten deze aanpak zeker actief overwegen." Ericsson wil niet reageren op het artikel, terwijl Nokia niet heeft gereageerd op een verzoek van Reuters om een reactie.Een groep Amerikaanse senatoren stelde vorige week wetgeving voor om 1 miljard dollar te investeren in Westerse alternatieven voor de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Met de investering willen de senatoren de ontwikkeling van een open architectuur versnellen. Deze architectuur moet alternatieve vendoren de mogelijkheid te betreden de markt voor specifieke netwerkcomponenten te betreden.
    executive-people.nl/639677/vs-wil-con...
  4. marcel13 11 februari 2020 10:25
    5G de Huawei : l'administration Trump écarte un rachat de Nokia et Ericsson
    Huawei's 5G: Trump administratie sluit overname van Nokia en Ericsson uit.
    Dinsdag 11 februari 2020 om 09:45 uur door Jérôme G. | 0 reacties

    Na het verbazingwekkende voorstel van de procureur-generaal van de Verenigde Staten verwerpt de regering Trump de suggestie van een buy-out van Nokia en Ericsson om Huawei in 5G tegen te gaan.
    In een poging om Huawei uit 5G-netwerken te houden en het spook van Chinese spionage te verhogen, deed de Amerikaanse procureur-generaal op zijn zachtst gezegd een zeer ongewone suggestie .

    www.generation-nt.com/5g-huawei-racha...
  5. forum rang 9 objectief 11 februari 2020 12:13
    quote:

    P.Latzak schreef op 10 februari 2020 12:34:

    Goed idee, scandinavië is een vreedzaam gebied, die streven niet naar wereldmacht
    Het 5G netwerk van Nokia en Ericsson is waardeloos in vergelijking met dat van Huawei. En spioneren; dat doen de Amerikanen al decennia over de gehele wereld.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links