Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ESM: geen reden alarm over Griekse schuld

LUXEMBURG (AFN/BLOOMBERG) - Het Europese hulpprogramma voor Griekenland is geloofwaardig en biedt voldoende ruimte om tegenvallers op te vangen. Dat stelde het Europese noodfonds ESM zondag, nadat het IMF in een uitgelekt rapport opnieuw had gewaarschuwd dat de Griekse schuldenlast binnen het huidige programma nog decennialang een groot probleem blijft.

In het rapport blijft het IMF bij zijn kritiek op het huidige beleid rond Griekenland, waarbij niets noemenswaardigs zou worden gedaan om de Griekse schuld houdbaar te maken. Het IMF herhaalt daarbij zijn advies om de schuld te verlichten, terwijl de Grieken zelf zorgen dat problemen op het gebied van belastingen en pensioenen worden aangepakt.

Het ESM liet echter weten geen reden te zien om alarm te slaan over de Griekse schuldenlast. Een woordvoerder van het noodfonds benadrukte dat Europa heeft beloofd om de Griekse schuld te verlichten, als de Griekse regering zich aan al haar beloftes over economische hervormingen houdt.

Hervormingen

Het IMF en de eurolanden hebben al maanden een fundamenteel meningsverschil over de aanpak van de Griekse problemen. Daarbij hamert het fonds op minder ambitieuze doelen voor het overschot in de Griekse financiën. De aandacht zou moeten verschuiven naar hervormingen die de Griekse economie op termijn sterker maken.

Volgens de berekeningen van het fonds is de verbetering van de Griekse schuld in de komende jaren van korte duur. In de decennia na 2018 zou de schuld weer exploderen. De eurolanden houden echter vast aan een optimistischer scenario voor de Griekse schuld. Het IMF kan besluiten zijn deelname aan de Griekse steun te staken, als de Griekse schuld volgens zijn inschattingen geen houdbaar niveau lijkt te gaan bereiken.

DNB-president Klaas Knot zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat hij dit niet verwacht. Net als het ESM wees hij op de maatregelen die worden genomen om de Griekse schuld draaglijker te maken. ,,Maar het is niet eenvoudig. De schulden zijn nu in het bezit van de overheden die rond 2010 de enige waren die nog bereid waren om Griekenland te helpen.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. $euri 29 januari 2017 15:16
    Bedankt voor het lachen op zondag

    Het ESM liet echter weten geen reden te zien om alarm te slaan over de Griekse schuldenlast. Een woordvoerder van het noodfonds benadrukte dat Europa heeft beloofd om de Griekse schuld te verlichten, als de Griekse regering zich aan al haar beloftes over economische hervormingen houdt.

    Humor, Grieken die zich aan hun belofte houden :))))))))))
  2. [verwijderd] 29 januari 2017 17:05
    "Volgens het IMF zal tegen het jaar 2060 de staatsschuld zijn uitgegroeid tot een omvang van bijna drie keer het bruto binnenlands product (bbp) van het land. ‘Zelfs met de ambitieuze plannen die er nu zijn, komt Griekenland niet van het schuldenprobleem af’, staat in het rapport"(FD.nl)

    Een heel geruststellende gedachte, we hebben het dan over een periode waar >80% van de lezers hier het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld, het probleem is er nu dus niet!

    Zolang de financiele markten dit gegeven accepteren is er niets aan de hand! waarom zouden ze er plots een probleem van maken? de schuldenbergen groeien steeds sneller en hoger, het vergt een nieuwe mindset.

  3. mok 29 januari 2017 17:09
    Als de rente op deze schuld tussen de 0 en 1% is, en Griekenland houdt zich inderdaad aan de afspraken, is er niets aan de hand. Maar helaas blijven ze tegen sputteren. Dan is er maar 1 optie over, Griekenland uit Europa. In ben benieuwd of dit ooit werkelijkheid wordt, betekent namelijk faillissement voor Griekenland.
  4. mok 29 januari 2017 17:14
    quote:

    Up2020 schreef op 29 januari 2017 17:09:

    Paulta, als er 3% inflatie komt per jaar, dan verwateren de schulden snel. Hier gokt men op.
    Klopt. Hier gokt men niet alleen op, hier is het beleid van Draghi ook op gericht. Normaal gesproken had hij de steunmaatregelen al lang afgebouwd omdat inflatie al op loopt.
  5. [verwijderd] 29 januari 2017 17:18
    Met 80 miljard opkoop per maand doen we bijna geen inflatie hier, als de ECB stopt(eind 2017) krijgen we gelijk deflatie.
    Als Draghi komende zomer aankondigt door te gaan tot eind 2019 met 90 miljard opkoop per maand, met pijn en moeite 1,2% inflatie, inclusief voedsel en energie.

    We moeten het allemaal maar normaal vinden, het is gewoon normvervagend, grensverleggend....
  6. [verwijderd] 29 januari 2017 17:19
    Moet wel de inflatie harder oplopen dan de rente op staatspapier, iets wat ik bij Griekse staatsoblis nog niet zie gebeuren. Dat de Nederlandse/Duitse schuld op die manier weggeveegd wordt is waarschijnlijker. Al dat herfinancieren (lees: meer bijlenen) gaat een dure sport worden voor de Grieken, en afbetalen kunnen ze niet, want ze houden nu al amper een euro over.
  7. [verwijderd] 29 januari 2017 17:31
    De aankomende verkiezingen in oa Frankrijk, Italie en ons Kikkerlandje gaan de markten op scherp zetten.
    De toekomstige winnaars aldaar zetten allemaal in op anti-EU, Exit-plannen, euro vaarwel, geen Brussel afdrachten meer, ed.

    Ze gaan Trump volgen, keihard leveren wat ze beloofd hebben, overnight-acties, snelle decreten, sign or shoot contracten....
  8. thepouw 30 januari 2017 06:52
    quote:

    paulta schreef op 29 januari 2017 17:31:

    De aankomende verkiezingen in oa Frankrijk, Italie en ons Kikkerlandje gaan de markten op scherp zetten.
    De toekomstige winnaars aldaar zetten allemaal in op anti-EU, Exit-plannen, euro vaarwel, geen Brussel afdrachten meer, ed.

    Ze gaan Trump volgen, keihard leveren wat ze beloofd hebben, overnight-acties, snelle decreten, sign or shoot contracten....
    weet je wie er ook leverde wat hij beloofde: Hitler... En om dat nou een verstandige keuze te noemen?

    Trump is een epic idiot.Hij handelt zonder controle, vanuit de onderbuik en zonder daar ook maar een seconde over na te denken of raad over te vragen. Dit soort mensen krijgen wel dingen gedaan,alleen wel de verkeerde dingen. Er gaan nu al stemmen op voor een impeachment, hetgeen volgens mij een record is. Hij handelt buiten de GRONDwet om, etc.

    Kan nooit goed aflopen.
  9. taurus86 30 januari 2017 09:01
    Knot zei letterlijk: 'Griekenland moet een nieuw verdienmodel ontwikkelen'.
    Mooi gezegd, maar wat bedoelde hij eigenlijk? Meer Feta kaas; meer toeristen die tussen de asielzoekers moeten gaan zitten; of bedoelde hij dat ze snel met Turkije een akkoord moeten sluiten over Cyprus en dat ze daarna eindelijk de grote gas en olievoorraad in de Middellandse zee gaan aanboren?. Moet Israël natuurlijk wel willen meewerken.
    Nou zal boren in de Middellandse zee niet populair zijn bij milieudefensie, maar de hoge nood (griekse schuld, turkse economie,Poetin) maakt misschien alles wel bespreekbaar en acceptabeler.
  10. eddygoed 30 januari 2017 11:09
    Geen fetakaas of toeristen maar scheepvaart is iets waar Griekenland nog iets mee kan. Waar ik me echt druk over maak is dat China hier kansen pakt. Zie fd.nl/ondernemen/1142032/chinezen-stu...
    Cosco is een overheidsbedrijf van China, en dat laat de EU toe?
    Als Nederlander en Europeaan snap ik hier werkelijk niets van. Wel geld geven aan een failliet Griekenland en er dan niets mee doen.
  11. [verwijderd] 30 januari 2017 13:16
    Griekenland wordt NOOIT uit de EU gezet vergeet dat maar ze zijn veel te bang dat er meer naar de uitgang rennen en dat moet tegen iedere prijs voorkomen worden.... Beter de pensioenen van de noordelijke landen op te offeren ... Dag pensioen.... Zelfs doorwerken tot je 71ste kan je vergeten .... Werken tot je er bij neervalt dat wordt onze toekomst. Lang leve de EU gevangenis .. hoera hoera.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links