Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

VEB pleit voor lagere bestuurdersbeloning bij schrappen dividend

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 17:30 | Views: 1.534 | Onderwerpen: dividend, VEB

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse beleggersvereniging VEB roept beursgenoteerde bedrijven op om bij het schrappen of verlagen van de dividendbetaling ook de bestuurdersbeloning te matigen. Dat kan bijvoorbeeld door de variabele beloning aan te pakken. Dat schrijft de vereniging in haar jaarlijkse speerpuntenbrief.

Van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland heeft volgens de VEB 60 procent in de eerste coronagolf de dividendbetaling geschrapt of verlaagd. De vereniging begrijpt dat bedrijven in deze onzekere tijden voorzichtig moeten omgaan met liquide middelen. Maar bij het verlagen van de winstuitkering, hoort ook het matigen van de beloning van bestuurders, zo valt te lezen.

De VEB verwacht dat de bedrijven zeven maanden na de uitbraak van de coronacrisis meer zicht hebben op de impact van de crisis. Een eventuele lagere dan eerder uitgesproken dividendverwachting verdient dan ook een inhoudelijke argumentatie.

Uit een inventarisatie van de VEB onder de 75 grootste fondsen op de Amsterdamse beurs blijkt dat 33 ondernemingen in het afgelopen jaar de winstuitkering hebben getemperd en 18 ondernemingen geen winst aan aandeelhouders hebben uitgekeerd. Voor banken en verzekeraars - zes ondernemingen - was het intrekken van de dividendbelofte min of meer afgedwongen door toezichthouders.

Om meer inzicht te krijgen op de impact die iedere onderneming ervaart, vraagt de VEB om scenario’s op te nemen in het jaarverslag waarbij de impact van de huidige crisis zichtbaar wordt op waardering van materiële en immateriële activa, de financieringsruimte en kasstroom.

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. barondehuile 28 oktober 2020 17:49
  quote:

  Hilkenbrook13 schreef op 28 oktober 2020 17:44:


  Directeur VEB ook minder loon in het zakje ?


  Snap ik niet warom je dit soort opmerkingen maakt; heeft hier namelijk niets mee te maken. Krijg jij dividend van VEB? Vindt je de contributie te hoog? Je hoeft geen lid te zijn, dus als je zo iets schrijft en je zou lid zijn, dan beter opzeggen.
 2. forum rang 6 Machiavelli 28 oktober 2020 17:52
  quote:

  Hilkenbrook13 schreef op 28 oktober 2020 17:44:


  Directeur VEB ook minder loon in het zakje ?


  Directeur VEB pakt geen miljoenensalaris en geen miljoenenbonus of dik dividend zoals bij beursgenoteerde bedrijven, verder vind ik het een goed voorstel met name als er gesaneerd wordt bij deze ondernemingen op het personeel. Het is vooral het goede voorbeeld geven maar zoals er reeds werd vermeld doet slechts 60% het. Die andere 40% heeft een veel te dikke nek en ego wat waarschijnlijk niet door de voordeur past.
 3. Brogembank 28 oktober 2020 17:59
  Ik steun dit voorstel van de VEB van harte.
  Er zal wel weer een slap verweer komen dat 'talent' op deze wijze naar het buitenland zal verdwijnen maar ik denk dat er voldoende capabele stuurlui aan wal staan die het stokje graag over zouden willen nemen.
  Buffet heeft ooit eens geroepen dat hij graag in bedrijven belegde die zo'n simpele business hadden dat de grootste malloot het kan runnen, omdat dat onvermijdelijk ooit zal gebeuren.
 4. Terechter 28 oktober 2020 18:06
  Het is niet minder dan logisch dat als een onderneming geen of minder dividend uitkeert dat alle partijen hier in delen. Vooral degenen van het management die het klaarblijkelijk noodzakelijk vonden om het dividend te verlagen of te royeren. Wat dat betreft heb ik respect voor de VEB die altijd terecht kritische opmerkingen maakt.
 5. Mr.Windows 29 oktober 2020 09:32
  quote:

  ramp 2017 schreef op 28 oktober 2020 17:58:


  Als rutte en het kabinet en de tweede kamer nu eens begonnen met 20 % inleveren ....


  Ik denk dat Rutte en het kabinet een zeer heftig half jaar te hebben gehad en er komt nog een half jaar.
  Ik begrijp totaal niet dat jij, Ramp2017, overigens wel een aparte naam, dit bij VEB oproep meldt.
  Welke politieke partij in het kabinet hadden gezeten was het voor iedere politicus roeien met de riemen die ze hebben. We mogen dankbaar zijn dat we financieel voor de start van corona er goed voor stonden.

  Ik ondersteun het VEB besluit om bedrijven te dwingen te communiceren hoe ze zijn gevaren en wat hun visie zal zijn voor het komende jaar.
  En Rutte en kabinet zouden een bonus moeten krijgen zeker gezien hun lage vergoeding en 24/7 beschikbaar zijn.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare