Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Spanningen tussen NIBC en Blackstone lopen op'

Gepubliceerd op 28 april 2020 10:22 | Views: 6.473 | Onderwerpen: NIBC

AMSTERDAM (AFN) - De spanningen tussen NIBC en Blackstone zijn duidelijk aan het oplopen. Dat concluderen analisten van ING na een bericht over strubbelingen in het overnameproces van de Haagse zakenbank NIBC.

Het gaat onder meer om het dividend. Volgens de koper komt de financiering van de deal in gevaar als NIBC zijn dividend niet uitkeert. Maar NIBC heeft onlangs juist gehoor gegeven aan een omroep van onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) om de dividendbetaling voorlopig uit te stellen. ING denkt dat beide partijen dit nog wel kunnen oplossen. Het totale prijskaartje, inclusief dividend, dat Blackstone aan NIBC heeft gehangen bedraagt 1,36 miljard euro. En er is al financiering geregeld voor 1,304 miljard euro. Het verschil is maar een klein bedrag, zeggen de marktvorsers.

Ook zouden toezichthouders bezwaren kunnen indienen omdat in de overnameplannen geen rekening was gehouden met de coronacrisis. Wat betreft de goedkeuring door toezichthouders voorziet Blackstone "substantiële onzekerheid" rond het businessplan van de transactie.

Materiële ongunstige wijziging

Hier gaat het volgens ING of sprake is van een zogeheten materiële ongunstige wijziging. Op basis van het fusieprotocol uit februari zou dit niet het geval zijn bij een pandemie. Maar de marktvorsers denken sowieso dat toezichthouders bij het beoordelen van de deal vooral kijken naar kapitalisatieniveaus, intenties van de nieuwe eigenaar, de mate van goed bestuur en het systemische belang van NIBC in het Nederlandse bankwezen. "De zakelijke vooruitzichten op korte termijn, hoewel niet onbelangrijk, zijn waarschijnlijk niet de doorslaggevende factor."

Het advies voor het aandeel blijft bij ING staan op hold, met een koersdoel van 9,85 euro. NIBC noteerde dinsdag rond 10.00 uur 17,1 procent lager op 6,22 euro. Daarmee was het fonds met afstand de meest in het oog springende verliezer op de beurs in Amsterdam.

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Kees1 28 april 2020 11:00
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 28 april 2020 10:49:


  ECB vraagt Dividend voorlopig uit te stellen.

  ING denkt dat beide partijen dit nog wel kunnen oplossen.

  Het advies voor het aandeel blijft bij ING staan op hold, met een koersdoel van 9,85 euro

  Dus wat is nou het probleem ?


  Probleem is dat Blackstone er ivm gewijzigde omstandigheden vanaf ziet. Blackstone komt over een tijdje terug en brengt een bod uit van bijvoorbeeld EUR 4,75.
  Voor Blackstone als private equity partij zou dat verstandig zijn. Misschien niet chic, maar wel gewoon goed geld verdienen.
 2. forum rang 7 Lepre Chaun 28 april 2020 11:27
  quote:

  Kees1 schreef op 28 april 2020 11:00:


  [...]

  Probleem is dat Blackstone er ivm gewijzigde omstandigheden vanaf ziet. Blackstone komt over een tijdje terug en brengt een bod uit van bijvoorbeeld EUR 4,75.
  Voor Blackstone als private equity partij zou dat verstandig zijn. Misschien niet chic, maar wel gewoon goed geld verdienen.  welke omstandigheden ???

  alsof het uit maakt dat het dividend een maand laters uitgekeerd wordt omdat de ECB dit verzoekt .


  Er wordt gesuggereerd steeds dat BS onder de deal uitwilt dit is helemaal niet ter sprake gekomen in 2 eerdere gesamenlijke Persconferenties .
 3. greedy1967 28 april 2020 11:44
  quote:

  Kees1 schreef op 28 april 2020 11:00:


  [...]

  Probleem is dat Blackstone er ivm gewijzigde omstandigheden vanaf ziet. Blackstone komt over een tijdje terug en brengt een bod uit van bijvoorbeeld EUR 4,75.
  Voor Blackstone als private equity partij zou dat verstandig zijn. Misschien niet chic, maar wel gewoon goed geld verdienen.

  Ik denk niet dat het bestuur en de aandeelhouders daarmee akkoord gaan na een eerdere mislukte overnamepoging.
 4. mbrand85 28 april 2020 12:09
  Ik denk ook dat BS er van af wilt zien maar ik houd mijn stukken omdat ik denk dat ze er niet onderuit kunnen komen met het contract zoals getekend. Daarom komen ze met een bullshit dividend verhaal.
  Kijkend naar ING en ABN zou de koers (zonder overname) nog net boven de 5 euro staan, nu heeft het upside reward van 9,85. Dat is 3:1 en dus blijf ik zitten.
 5. Wat ik denk 28 april 2020 12:18
  Ik denk dat het probleem helemaal niet in Den Haag zit maar in NY. De deal tussen Flowers en Blackstone is conditioneel en alleen als deze conditionaliteit kan worden 'gebruikt' komt Blackstone onder deze deal uit. Naar mijn weten valt een pandemie niet onder de (amerikaanse) Force Majeure clause en lijkt het me dat een MAC clause ook niet van toepassing is omdat de corona situatie niet specifiek (of exclusief) is voor NIBC maar alle financiele instellingen zal raken. Dat BS een andere prijs wil (ex-div) is duidelijk maar Flowers zal daar ook een woordje over meepraten. Op het moment dat Flowers weigert het contract aan te passen en BS er inderdaad niet onderuit komt, moet Blackstone een openbaar bod doen op NIBC omdat ze dan meer dan 30% van de aandelen krijgen. Maw naar mijn mening wordt dit dus een amerikaans onderonsje waarbij ik denk dat de prijs wellicht ex-div wordt vastgesteld maar de deal doorgaat.
 6. forum rang 6 Go Go Go ! 28 april 2020 12:23
  quote:

  Pechorin schreef op 28 april 2020 11:32:


  Contract is contract.

  Als BS denkt er contractueel onderuit te kunnen dan is dat hun goed recht. Als het contractueel niet zo blijkt te zijn, dan hoop ik dat NIBC hun een forse poot uitdraait.


  Zo is dat, eens ! Ze weten van tevoren dat ze zaken doen met Amerikanen. De Angelsaksische wijze van zakendoen is er eentje met het “mes dwars in de bek”.

  Contractueel dus alles dichtspijkeren en voorbereid zijn op rechtszaken en de wil hebben een juridische strijd te leveren. Europeanen zijn m.i. wat dat betreft net wat te “correct”.
 7. forum rang 5 Kees1 28 april 2020 22:57
  quote:

  DaytraderRoelie schreef op 28 april 2020 21:24:


  [...]

  Vlucht geannuleerd door Corona, en als ik d66 moet geloven kom ik er niet ook.


  D66 gaat wel uit van een flinke opwarming van de aarde. Pak dus de auto naar Den Helder en aldaar de boot naar Texel. Even wachten en Texel is een tropisch eiland.
 8. Pechorin 29 april 2020 01:37
  quote:

  Kees1 schreef op 28 april 2020 22:57:


  [...]

  D66 gaat wel uit van een flinke opwarming van de aarde. Pak dus de auto naar Den Helder en aldaar de boot naar Texel. Even wachten en Texel is een tropisch eiland.
  Tegen die tijd echter een eiland onder de zeespiegel… een zandbank dus
 9. Blenheim 30 april 2020 09:52
  "mes dwars in de bek" schitterend! Ik leer hier iedere dag iets nieuws voor zowel beleggen als taalvondsten. Anyway, ik denk dat Kees1 het goed samenvatte: Misschien niet chic, maar wel gewoon goed geld verdienen. Door de koersdaling zien ze een besparing en die willen ze pakken. ING zit er dan nu ook naast met die 9 euro. Haal er maar rustig 2 euro af.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare