Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brussel wil hele productielijn van AstraZeneca-vaccin doorlichten

Brussel wil hele productielijn van AstraZeneca-vaccin doorlichten

BRUSSEL (ANP) - Niet alleen de Belgische coronavaccinfabriek die in het middelpunt staat van de ruzie tussen de Europese Unie en vaccinmaker AstraZeneca wordt doorgelicht. Alle fabrieken, toeleveranciers en anderen in de EU met een aandeel in de vaccinproductie van AstraZeneca kunnen bezoek van inspecteurs verwachten. Dat geldt mogelijk ook voor het Leidse bedrijf dat het vaccin voor de farmaceut maakt.

"De Europese Commissie heeft gevraagd een inspectie van de productieflow te organiseren", zegt de Belgische toezichthouder op geneesmiddelen. "Aangezien het om verschillende locaties gaat, zullen verschillende inspectiediensten en autoriteiten deze oefening samen uitvoeren."

De Belgische geneesmiddelenautoriteit FAGG liet woensdag al weten inspecteurs naar de vaccinfabriek in Seneffe te sturen waar volgens AstraZeneca de productie hapert, waardoor het bedrijf de EU maar een klein deel van de afgesproken doses zegt te kunnen leveren. De toezichthouder zou in actie zijn gekomen op verzoek van de Europese Commissie, al wilde die dat niet bevestigen.

Het is onduidelijk of de onderzoekers, met volgens het FAGG ook collega's uit Nederland, al in Seneffe langs zijn geweest. De fabriek van Novasep zou een van de twee plaatsen zijn in de EU waar het Brits-Zweedse AstraZeneca zijn coronavaccin maakt. De andere komen mogelijk van het Leidse Halix, dat zelf zegt het vaccin te produceren. De topman van AstraZeneca noemde België en Nederland eerder als de twee EU-landen waar het vaccin wordt gemaakt.

Welke fabrieken voor AstraZeneca produceren is plotseling belangrijk geworden nu de farmaceut en de Europese Commissie touwtrekken over de levering van de vaccins. De commissie heeft juist uitdrukkelijk vier fabrieken in het contract opgenomen om zeker te stellen dat de aanvoer zou kunnen doorgaan als er een zou haperen, zeggen EU-bronnen. Naast die in Seneffe zou het gaan om twee Britse en een Duitse. De commissie vindt dat ook de fabrieken op Britse bodem zo nodig aan de EU moeten leveren, terwijl AstraZeneca volhoudt dat die voor de Britten zijn bedoeld. Londen kijkt met argusogen toe.

Bovendien is het de bedoeling dat EU-landen vanaf vrijdag de export van coronavaccins kunnen tegenhouden als de leveringen aan de EU in de knel raken. Dat zou kunnen betekenen dat Halix geen vaccins meer mag leveren aan het Verenigd Koninkrijk. En de Belgische fabriek waar het vaccin van Pfizer wordt gemaakt evenmin.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Go Go Go ! 28 januari 2021 21:04
    De vaccinalliantie Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië heeft zich door het bemoeizuchtige Brussel feitelijk aan de kant laten duwen. Zie hier het resultaat ... toch een hoop frustratie in Brussel nu maar 31 miljoen doses van de beloofde 80 dit kwartaal geleverd wordt. We staan er weer gekleurd op met het toch al wankele vaccinatieprogramma van onze overheid. Op niveau Bulgarije, helemaal onderaan in het Europese rijtje.
  2. Sorong 28 januari 2021 21:27
    quote:

    ovanspaend schreef op 28 januari 2021 21:23:

    De EU heeft €340 mln geinvesteerd in de ontwikkeling bij AstraZeneca in ruil voor 400 mln. vaccins. Logisch dat ze dit nu opeisen. Afspraak is afspraak.
    Kunt u de relevante passages uit het contract waaruit blijkt dat zo'n afspraak bestaat, hier even quoten?
  3. Sorong 28 januari 2021 22:25
    quote:

    Windmee schreef op 28 januari 2021 22:18:

    er worden weer vieze spelletjes gespeeld, als je zoveel geld hebben gegeven voor het ontwikkelen, en dan wordt je alsnog genaaid, dit laat je toch niet toe.
    er zijn weer veel anti Europa zie ik al weer.
    Vaccins die er niet zijn, kun je niet distribueren.
  4. WijHetVolk 28 januari 2021 22:32
    quote:

    Sorong schreef op 28 januari 2021 21:27:

    [...]
    Kunt u de relevante passages uit het contract waaruit blijkt dat zo'n afspraak bestaat, hier even quoten?
    o.a:
    www.reuters.com/article/us-health-cor...

    news.trust.org/item/20210125132650-gnuaq

    Covid-19 vaccin met een verkoopprijs van $5.25

    www.msn.com/en-xl/news/other/saudi-ar...
  5. Sorong 28 januari 2021 23:22
    quote:

    WijHetVolk schreef op 28 januari 2021 22:32:

    [...]

    o.a:
    www.reuters.com/article/us-health-cor...

    news.trust.org/item/20210125132650-gnuaq

    Covid-19 vaccin met een verkoopprijs van $5.25

    www.msn.com/en-xl/news/other/saudi-ar...

    Dit is de ook mij bekende berichtgeving over AstraZeneca en de EU.
    Het is niet wat ik bedoel. De vraag is: wat staat er precies in het contract?

    Ik heb de eerste twee links nog eens doorgeworsteld, maar de precieze verplichtingen van AstraZeneca naar de EU staan er niet in. Er is een afspraak gemaakt over de levering van x doses van het vaccin. Hoeveel er per wanneer wordt geleverd staat niet in die artikelen.

    Mijn punt was: je kunt niet een bedrijf verwijten contractueel in gebreke te blijven als je niet weet wat er in het contract staat.
  6. forum rang 6 Jestbread 29 januari 2021 09:03
    Ah, weer lekker ongefundeerd op de EU zeiken. Als je de productie van het vaccin mede financiert, dan mag je ook verwachten dat je eerste in de rij staat en niet, smerige als AZ is, de vaccins duurder verkopen aan andere landen. Je voelt gewoon dat de Britse overheid hier meer van weet.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links