Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nieuwe directeur voor Synvina na uitkoop BASF

Gepubliceerd op 28 jan 2019 om 06:29 | Views: 3.160

Avantium 22 aug

2,50 0,00 (0,00%)

BASF SE NA O.N. 22 aug

59,28 +0,14 (+0,24%)

AMSTERDAM (AFN) - Het beursgenoteerde chemiebedrijf Avantium is weer volledig eigenaar van Synvina. Voormalig partner BASF is uitgekocht en er is een nieuwe directeur aangesteld, zo maakte de onderneming bekend. Uitvoerend directeur van Synvina is per 1 februari Marcel Lubben. Hij werkte jaren voor speciaalchemiebedrijf DSM.

Eind vorig jaar stapte BASF uit het samenwerkingsverband vanwege meningsverschillen over investeringscriteria. Bekend was al dat Avantium weer volledig eigenaar zou worden, alleen over de voorwaarden werd nog onderhandeld. Avantium heeft nu weer alle intellectuele eigendommen, vastgoed en personeel in handen en betaalde BASF 13,7 miljoen euro voor het aandelenbelang. Verder is 3,7 miljoen euro betaald voor alle middelen die Synvina de afgelopen twee jaar heeft verworven.

Synvina is in 2016 opgericht om op commerciële schaal de stof FDCA te maken volgens een door Avantium ontwikkelde techniek. BASF en Avantium pasten eigenlijk vrijwel meteen niet bij elkaar, laat Avantium-topman Tom van Aken in Het Financieele Dagblad weten. BASF was risicomijdend en gericht op producten met hoge volumes, stelt Van Aken. Daarom hing de chemiereus volgens hem ,,te veel aan de rem''.

Daten

Avantium is nu weer op zoek naar een nieuwe partner om dat te bereiken, zegt Van Aken. ,,Het daten gaat weer beginnen. Er waren de afgelopen maanden tal van lonkende blikken van over hele wereld. Partijen hebben interesse getoond'', aldus de topman. Avantium wil echter niet meer een meerderheidsbelang opgeven.

Met BASF waren er plannen om een fabriek voor FDCA te bouwen op het BASF-terrein in Antwerpen. Die zijn nu van de baan. Avantium denkt aan de mogelijkheid voor een kleinere fabriek.

FDCA kan gebruikt worden om het bioplastic PEF te maken dat onder meer gebruikt kan worden voor voedselverpakking, textielvezels en in de auto-industrie. Avantium denkt er nu ook over om zich te richten op een kleiner maar hoogwaardig marktsegment, zoals ,,filmlagen voor elektronica en medische toepassingen'', zegt Van Aken.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
BASF SE NA O.N. 75% zegt kopen 4 stemmen
Avantium 80% zegt kopen 5 stemmen

Gerelateerd

Avantium

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BASF SE

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord