Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Korting dreigt op aandelen bedrijven door exitheffing'

AMSTERDAM (AFN) - Op de aandelen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dreigt een korting als de wet voor de invoering van een exitheffing voor de dividendbelasting wordt ingevoerd. Daarvoor waarschuwt Eumedion, dat de belangen van institutionele beleggers als pensioenfondsen behartigt.

Eumedion-directeur Rients Abma zette in aanloop naar de hoorzitting in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel op 30 november vraagtekens bij de redelijkheid van de ‘zuivere winst’ als heffingsgrondslag. De wet wil regelen dat aandeelhouders van bedrijven waarvan het hoofdkantoor vanuit Nederland wordt verplaatst naar een land dat geen dividendbelasting heft, aangeslagen worden voor een exitheffing op "uitgestelde winsten".

Abma vraagt zich ook af of het "billijk" is om te veronderstellen dat al deze uitgestelde winsten worden uitgekeerd aan aandeelhouders. "Deze uitgestelde winsten zijn immers niet definitief en kunnen ook voor andere doeleinden dan dividenduitkering worden gebruikt", zegt hij.

Omdat niet duidelijk is welke fusies, splitsingen en zetelverplaatsingen precies onder de beoogde wet vallen, is volgens Eumedion de kans groot dat er een korting zal ontstaan op de aandelen van de grootste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. "Bieders uit landen die geen of een lage dividendbelasting kennen zullen mogelijk kopschuw zijn om grote Nederlandse ondernemingen over te nemen of om mee te fuseren, vanwege de omvangrijke exitheffing", aldus Abma.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links