Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bayer gaat krachtig optreden tegen klachten over onkruidverdelger

Gepubliceerd op 27 april 2020 08:49 | Views: 7.712 | Onderwerpen: biotechnologie

BAYER AG NA O.N. 03 jul

66,60 -0,40 (-0,60%)

DSM 10:45

125,50 +0,60 (+0,48%)

FRANKFURT (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het Duitse chemieconcern Bayer gaat vanwege de economische risico's van de coronacrisis krachtiger optreden tegen het groeiende aantal klachten in de Verenigde Staten in verband met de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. Dat meldde de onderneming in zijn handelsupdate over het eerste kwartaal.

Het concern blijft erbij dat glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, veilig is en Bayer verzet zich tegen veroordelingen tot het betalen van een schadevergoeding. Het aantal klachten steeg in het eerste kwartaal tot 52.500, van 48.600 gemeld in februari. In de tussentijd is Bayer aan het onderhandelen over een schikking. Die gesprekken lopen vanwege de pandemie "aanzienlijk" trager , aldus de chemiegigant.

"Wij gaan alleen een schikking overwegen als het financieel gezien redelijk is", stelde topman Werner Baumann van Bayer. Hij vindt het ook belangrijk dat een mogelijke deal goed uiteenzet hoe toekomstige klachten snel afgehandeld kunnen worden. Deze voorwaarden gelden volgens de topman meer dan ooit, nu acute problemen met betalingen en een economische neergang op de loer liggen.

Vorig kwartaal had Bayer nog de wind mee van de pandemie. De omzet steeg mede dankzij sterke vraag naar medicijnen tot 12,8 miljard euro. Dat betekende een groei van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst nam met een vijfde toe tot 1,5 miljard euro. De vooruitzichten voor dit jaar blijven ondanks de onzekerheid rondom Covid-19 staan, meldde Bayer.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM 60% zegt kopen 10 stemmen
BAYER AG NA O.N. 55% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

biotechnologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAYER AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DSM Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 april 2020 09:44
    quote:

    Bezoeky schreef op 27 april 2020 09:33:


    Hoe dom kun je zijn alszijnde Bayern om problemen gewoon te kopen alsof men niet wist dat roundup glyfosaat kankerverwekkend is.

    Ieder product is kankerverwekkend als je er maar genoeg van binnenkrijgt.

    Het is nooit bewezen dat glyfosaat kankerverwekkend is bij normaal gebruik.
  2. Johannes Servatius 27 april 2020 10:00
    Zogenaamde slachtoffers zijn dat mijns inziens alleen omdat er door het 'no cure no pay'-systeem in de VS risicoloos extravagante schadevergoedingen zijn te eisen, waaraan de advocaten eveneens een dikke boterham verdienen. Lymfeklierkanker komt ook voor bij mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met glyfosaat, dus de bewijsvoering is te allen tijde discutabel.
  3. Chimpie 27 april 2020 11:06
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 27 april 2020 09:44:


    [...]
    Ieder product is kankerverwekkend als je er maar genoeg van binnenkrijgt.

    Het is nooit bewezen dat glyfosaat kankerverwekkend is bij normaal gebruik.


    Of het kankerverwekkend is voor mensen: geen idee, ik heb geen onderzoek gedaan en me er ook niet over ingelezen. Wat ik hier wel tussen de regels door lees is dat Bayer meer risico gaat nemen: minder geld voor schikkingen en het vaker in de rechtszaal uitvechten, met kans op hogere betalingen.

    Wat wel een feit is dat het middel zeer schadelijk is voor de insectenpopulaties en het bijdraagt aan de enorme insectensterfte. Dit kan op den duur ook voor de mens een groot probleem worden ivm de bestuiving van gewassen.
    De discussie zou zich meer moeten toespitsen op de schade die dit middel berokkent aan het milieu. Natuurlijk zorgen bestrijdingsmiddelen ook voor hogere en goedkopere landbouwopbrengsten, dus het is zeker geen zwart/wit discussie. Maar de balans is zoek.
  4. Sjaloom95 27 april 2020 11:29
    Toch wel bijzonder. Als je er als bedrijf volledig achterstaat dat er niets mis is met je middel, maar het vervolgens wel hebt over een schikking treffen met bepaalde partijen. Dat impliceert toch wel dat je niet volledig achter je onschuld staat en er wellicht toch wat met dat middel mis kan zijn.
  5. forum rang 4 FlashHenk 27 april 2020 11:35
    quote:

    Johannes Servatius schreef op 27 april 2020 10:00:


    Zogenaamde slachtoffers zijn dat mijns inziens alleen omdat er door het 'no cure no pay'-systeem in de VS risicoloos extravagante schadevergoedingen zijn te eisen, waaraan de advocaten eveneens een dikke boterham verdienen. Lymfeklierkanker komt ook voor bij mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met glyfosaat, dus de bewijsvoering is te allen tijde discutabel.


    Nee.
  6. anjj 27 april 2020 14:48
    volgens de geschiedenis van Bayer maakt het niets uit of iets schadelijk is, maar Monsanto wilde er graag vanaf omdat het kankerverwekkend is en er processen liepen. Dat wist Bayer toen het overnam en ze dachten dat hun advocaten beter waren en ze het zo goedkoop konden kopen, want het handelsverdrag met Europa ging niet door en nu kwam het toch in Europa. Goede firma hoor Bayer.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 april 2020 14:59
    quote:

    Chimpie schreef op 27 april 2020 11:06:


    [...]

    Of het kankerverwekkend is voor mensen: geen idee, ik heb geen onderzoek gedaan en me er ook niet over ingelezen. Wat ik hier wel tussen de regels door lees is dat Bayer meer risico gaat nemen: minder geld voor schikkingen en het vaker in de rechtszaal uitvechten, met kans op hogere betalingen.

    Wat wel een feit is dat het middel zeer schadelijk is voor de insectenpopulaties en het bijdraagt aan de enorme insectensterfte. Dit kan op den duur ook voor de mens een groot probleem worden ivm de bestuiving van gewassen.
    De discussie zou zich meer moeten toespitsen op de schade die dit middel berokkent aan het milieu. Natuurlijk zorgen bestrijdingsmiddelen ook voor hogere en goedkopere landbouwopbrengsten, dus het is zeker geen zwart/wit discussie. Maar de balans is zoek.

    Ik heb er nog nooit van gehoord dat glyfosaat schadelijk is voor insekten, dus ik denk dat je in de war bent met andere middelen.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 april 2020 15:01
    wiki:

    Toxiciteit

    Glyfosaat wordt door de IARC bij mensen als waarschijnlijk carcinogeen beoordeeld. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency en Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) is glyfosaat niet carcinogeen. Wel is zuiver glyfosaat irriterend voor de ogen en in mindere mate ook voor de huid. Glyfosaat heeft een lage acute toxiciteit, ook voor bijen, vogels of zoogdieren. Oplosmiddelen en andere additieven in bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat kunnen de toxische eigenschappen versterken.[5]

    In januari 2015 concludeerde het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) na een review van de beschikbare gegevens dat glyfosaat bij laboratoriumdieren geen carcinogene of mutagene kenmerken toont en het ook geen effect heeft op de vruchtbaarheid, voortplanting, en de ontwikkeling van een embryo of foetus. Ook uit epidemiologische studies bij mensen kon geen bewijs gevonden worden voor carcinogeniteit, of effecten op de vruchtbaarheid, voortplanting en neurotoxiteit.[4] In maart 2015 categoriseerde het IARC glyfosaat als 'waarschijnlijk carcinogeen voor mensen' (groep 2A). Volgens het BfR was die beslissing gebaseerd op slechts een aantal studies en wordt het niet bevestigd door het vaak geciteerde cohortonderzoek "Agricultural Health Study" of andere studies.

    In 2019 verschenen berichten in de pers dat in de VS al tienduizenden rechtszaken tegen Monsanto zijn aangespannen door mensen die zeggen dat zij kanker hebben gekregen door het gebruik van Roundup. In verschillende rechtszaken waren al tientallen miljoenen aan schadevergoeding toegewezen.
  9. Chimpie 28 april 2020 20:10
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 27 april 2020 14:59:


    [...]
    Ik heb er nog nooit van gehoord dat glyfosaat schadelijk is voor insekten, dus ik denk dat je in de war bent met andere middelen.


    Ik ben niet in de war, even een aantal bronnen bij mijn bewering:
    www.nature.com/articles/srep27801
    www.newsweek.com/bee-death-scientists...

    En het is een van de twee redenen waarom Duitsland het vanaf 2023 in de ban wil doen:

    www.theguardian.com/environment/2019/...
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare