Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Avantium dieper in het rood door afschrijving

Avantium dieper in het rood door afschrijving

AMSTERDAM (AFN) - Avantium heeft vorig jaar een groter verlies in de boeken gezet, voornamelijk als gevolg van eenmalige lasten in verband met het volledig eigenaar worden van Synvina. Het beursgenoteerde chemiebedrijf moest 50 miljoen euro aan kosten en afschrijvingen in de cijfers opnemen vanwege het uitkopen van voormalig partner BASF.

Onder de streep kwam Avantium in totaal 68,4 miljoen euro tekort, tegen een nettoverlies van 16,8 miljoen euro in 2017. De onderneming kampte tevens met vertraging bij het sluiten van nieuwe deal voor de Catalysis System-tak. De opbrengsten zakten daardoor van 12,7 miljoen euro naar 11,3 miljoen euro. De kaspositie verslechterde tegelijkertijd van 100,2 miljoen tot 83,3 miljoen euro.

,,Afgelopen jaar was uitdagend voor Avantium'', zegt topman Tom van Aken. Hij benadrukt dat zijn bedrijf ondanks de ontbinding van de Synvina-samenwerking met BASF vastberaden blijft om de achterliggende technologie op de markt te brengen. Op een speciale technologiedag op 6 juni zal het bedrijf hier verdere aankondigingen over doen.

Schaal

Synvina was in 2016 opgericht om op commerciële schaal de stof FDCA te maken volgens een door Avantium ontwikkelde techniek. FDCA kan gebruikt worden om het bioplastic PEF te maken dat onder meer ingezet kan worden voor voedselverpakking, textielvezels en in de auto-industrie.

Met andere door Avantium ontwikkelde technologieën gaat het de laatste tijd beter. Voor de zogeheten Mekong-technologie ligt de bouw van een demonstratiefabriek op schema, met de opening gepland voor de tweede helft van 2019. Voortbouwend op het succes van de bioraffinage-pilot met zijn Dawn-technologie schat Avantium verder dat het ontwerp van de Dawn-vlaggenschipbioraffinaderij eind 2019 zal beginnen.

Bij de Catalysis System-tak streeft de onderneming dit jaar naar een geleidelijke winstgevende groei op de katalysatormarkt, waar het bedrijf al actief is. Ook wil Avantium uitbreiden in nieuwe markten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Avantium en TNO werken samen aan groene waterstofproductie 1
  2. 21 mrt Jaar van de waarheid voor Avantium

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Avantium

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2019 08:50
    De cijfers zijn naar verwachting gezien de ontbinding van de JV.
    Tijd om weer omhoog te kijken.
    86 mio in kas, good headway met de Mekong proeffabriek in Delfzijl. Iemand iets gehoord over Dawn? Daar was ik wel benieuwd naar.. en natuurlijk de plannen voor de bouw van de FDCA fabriek voor de PEF ontwikkeling..
    Zit nog wat in het vat voor 2019
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Avantium

2,480 09:07
-0,010 -0,40%
Premium

Jaar van de waarheid voor Avantium

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links