Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recordjaar voor Haagse zakenbank NIBC

Recordjaar voor Haagse zakenbank NIBC

DEN HAAG (AFN) - NIBC heeft in 2018, voor het tweede achtereenvolgende jaar, een winst van boven de 200 miljoen euro neergezet. De Haagse zakenbank spreekt zelf van een recordjaar en is erg tevreden over de financiële prestaties.

,,Dankzij de gerealiseerde verkopen van participaties en hogere rentebaten hebben we onze doelstellingen voor de middellange termijn overtroffen'', zegt topman Paulus de Wilt. Hij wijst erop dat NIBC ook op het vlak van transacties en hypotheken records liet zien. Volgens De Wilt speelden de bijzondere positieve baten ook een belangrijke rol.

De winst dikte aan tot 217 miljoen euro, van 213 miljoen euro een jaar eerder. Operationeel lijkt in de cijfers sprake van een kleine verslechtering, van 326 miljoen naar 312 miljoen euro. Maar geschoond voor bijvoorbeeld de grote eenmalige bate uit de verkoop van een Duitse vastgoedportefeuille in 2017 ging het operationele winstcijfer wel omhoog. Het rendement op eigen vermogen bedroeg 13,6 procent. Dat was in 2017 nog 11,9 procent.

Doelstelling

NIBC mikt voor het nieuwe jaar wederom op op een rendement op eigen vermogen van van meer dan 10 procent. De doelstelling voor de kosten afgezet tegen de inkomsten van de bank blijft boven de 45 procent. Daarmee houdt NIBC vast aan zijn eerder gestelde doelen. De Wilt benadrukt dat zijn bank voor elke euro aan inkomsten flink minder kosten hoeft te maken dan de grootbanken in Nederland.

Van grote dossiers als de brexit, de handelsoorlog en de aanhoudende lage renten voorziet de bank geen grote problemen. De onzekerheid rondom de dossiers maakt het wel lastig om een koers te bepalen, aldus De Wilt. Dat kan ook het consumentenvertrouwen in de war brengen. Maar NIBC heeft volgens hem bijvoorbeeld geen directe blootstelling aan de brexit.

De kapitaalbuffer (CET1-ratio) kwam uit op 18,5 procent, tegen 19,3 procent in 2017. NIBC stelt verder een slotdividend voor van 0,36 euro per aandeel, waarmee het totale dividend over 2018 op 0,86 euro per aandeel komt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links