Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Positief jaar voor staatsfonds Noorwegen

OSLO (AFN) - Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft in 2017 een flink hoger rendement op zijn investeringen geboekt, met name dankzij de opmars op de wereldwijde aandelenmarkten. Het rendement bedroeg 13,7 procent, wat neerkomt op omgerekend 103 miljard euro.

Het grootste staatsfonds ter wereld had eind 2017 een marktwaarde van omgerekend 879 miljard euro. Beleggingen in aandelen leverden met een plus van meer dan 19 procent het meeste rendement op. Aandelen zijn goed voor twee derde van de totale bezittingen van het fonds. Zo is het fonds een grote aandeelhouder van bedrijven als Apple, Shell en Nestlé. Het bezit aandelen van meer dan 9000 beursgenoteerde bedrijven in de wereld.

Daarnaast is het fonds een grote investeerder in obligaties en vastgoed. Zo heeft het fonds grote hoeveelheden staatsleningen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Japan en Duitsland en ook Nederland.

Het in 1990 opgerichte staatsfonds beheert de inkomsten uit de olie- en gassector van Noorwegen, de grootste olie- en gasproducent van West-Europa. Overigens kondigde het fonds in november aan om mogelijk uit de olie- en gasindustrie te stappen, vooral om het minder kwetsbaar te maken voor de schommelingen van de olieprijzen. Het fonds is nog een grote aandeelhouder van het Noorse olie- en gasconcern Statoil.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 27 februari 2018 15:08
    quote:

    Gerrit3 schreef op 27 februari 2018 15:02:

    Hier hebben we alleen maar ruim 400 miljard euro aan schuld gemaakt.
    Nou dan kijk je toch niet goed uit je ogen...want ondanks de lagere belastingtarieven in Nederland (i.v.m. Belgie) is onze begroting in overschot en de Staatsschuld al enkele jaren dalend en hebben we enorme pensioenen opgebouwd.
    Nederland staat op velerlei gebieden aan of in de top. Wakker worden!!!
  2. [verwijderd] 27 februari 2018 15:55
    quote:

    fred12345 schreef op 27 februari 2018 15:08:

    [...]

    Nou dan kijk je toch niet goed uit je ogen...want ondanks de lagere belastingtarieven in Nederland (i.v.m. Belgie) is onze begroting in overschot en de Staatsschuld al enkele jaren dalend en hebben we enorme pensioenen opgebouwd.
    Nederland staat op velerlei gebieden aan of in de top. Wakker worden!!!
    Ja als het Bbp oploopt met 3% en de staatsschuld oploopt met 2% dan is de staatsschuld evengoed gezakt in %, ondanks dat het schuldbedrag groter is geworden.
    Ja zo lust ik er ook nog wel een paar.
    En deze prestatie, voor zoverre je van een prestatie kan spreken is dan nog te danken aan de bedrijfs-omzetten.
    Is alleen al triest dat je over een stuk extra bbp gelijk 2% extra uitgaven gaat creëren als roverheid, of waren die er evengoed al geweest.
    Denk het laatste.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links