Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Groningse tabaksfabriek zou langer open kunnen blijven'

GRONINGEN (ANP) - De strijd om een langere toekomst voor de Groningse tabaksfabriek Niemeyer is nog niet gestreden. Volgens vakbond CNV heeft de ondernemingsraad van het bedrijf een "realistisch plan" opgesteld om de fabriek langer open te houden. "We willen dat de directie en de raad van commissarissen hier serieus naar kijken", zegt CNV-onderhandelaar Hank Oomkes.

De directie kondigde vorig jaar oktober aan de fabriek in het derde kwartaal van 2022 te willen sluiten. Vanwege de almaar dalende vraag naar tabaksproducten wil eigenaar BAT (British American Tobacco) de productie verplaatsen naar Hongarije en Duitsland.

Maar dit raakt volgens CNV niet alleen de 185 werknemers van BAT Niemeyer zelf, maar ook zo’n 60 werknemers van de sociale werkplaats Iederz. De ondernemingsraad heeft zich niet bij de plannen neergelegd en heeft bureau Berenschot gevraagd om alternatieven te onderzoeken.

"Dat heeft een kansrijk scenario opgeleverd, waar wij als vakbond vierkant achter staan", zegt Oomkes. Volgens dit voorstel zou de fabriek anderhalf jaar langer open blijven, tot medio 2024. "Zo lang loopt ook het sociaal plan. Dat zou heel veel lucht geven. Er is dan veel meer tijd voor scholing en begeleiding bij het vinden van een andere baan. Een deel van de mensen kan hier dan nog zijn pensioen halen."

BAT Niemeyer was voorheen bekend als Koninklijke Theodorus Niemeyer. Bij het 150-jarig bestaan, in 1969, kreeg de onderneming de eretitel Koninklijk. Inmiddels maakt het bedrijf onderdeel uit van BAT, een van de grootste tabaksondernemingen ter wereld. Het bedrijf heeft nog niet op het plan van de Groningse ondernemingsraad gereageerd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. FlashHenk 27 januari 2021 13:26
    Shag en andere losse tabaksvormen hebben nu eenmaal veel terrein verloren en zijn buiten Europa niet zo populair. Daarnaast is tabaksproductie niet technisch hoogwaardig en kan het in Hongarije veel goedkoper. Het is een sympathiek initiatief maar het lijkt me een gevecht tegen de bierkaai.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links