Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Pakketkluizenbedrijf InPost haalt met beursdebuut 2,8 miljard op

Gepubliceerd op 27 januari 2021 08:29 | Views: 8.532

Euronext 26 feb

89,20 -0,95 (-1,05%)

AMSTERDAM (ANP) - De Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost haalt met zijn komst naar de Amsterdamse beurs 2,8 miljard euro op. De aandelen van het bedrijf worden voor 16 euro per stuk in de markt gezet.

De uitgifteprijs is aan de hoge kant van eerdere schattingen die het bedrijf gaf. InPost als geheel krijgt met de prijs een waarde van 8 miljard euro toegedicht, meldt het bedrijf dat woensdag zijn debuut maakt op Beursplein 5.

In totaal brengt InPost 175 miljoen aandelen naar de beurs. De opbrengst van de beursgang kan nog hoger uitvallen als er grote vraag is naar de stukken, want dan is er een optie om ruim 26 miljoen aandelen extra aan te bieden. Daarmee zou het bedrijf nog eens 400 miljoen euro ophalen.

InPost heeft in Polen een heel netwerk van zogeheten Automated Parcel Machines (APM's). Dat zijn een soort kluizen waar pakketjes afgeleverd kunnen worden, die mensen vervolgens kunnen ophalen. Die kluisjes staan veelal bij supermarkten, tankstations, ov-punten en parkeerplaatsen. Ook levert de onderneming andere bezorgdiensten aan webwinkels. Buiten Polen is InPost al actief in het Verenigd Koninkrijk en Italië met APM's.

Met de beursgang wil InPost geld ophalen voor verdere internationale groei. Het bedrijf heeft het tij mee. Wegens de coronacrisis zijn veel fysieke winkels gesloten en consumenten aan hun huis gebonden, waardoor onlinewinkelen een hoge vlucht heeft genomen. Het bedrijf zei eerder nog geen plannen te hebben om ook in Nederland actief te worden.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Euronext 70% zegt verkopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 R0ME0 27 januari 2021 09:16
  quote:

  Rowi62 schreef op 27 januari 2021 09:09:


  Ach laat ook maar koers al 28% omhoog ; geen hond die de prospectus leest....


  Klopt.

  Maar het bekt veel lekkerder om te zeggen dat het allemaal voor groei is en dat het zo goed gaat.
  Alles is ook opgepompt om juist rond dit moment zo mooi mogelijk naar de markt te gaan.

  Ook nog eens geen vervelende particulieren in de markt die voorkomen dat de koers niet makkelijk nog veel hoger kan worden gezet.

  En de kopers hebben altijd een verkoop kanaal bij de eigen klanten dus gratis geld.

  De eerste veiling tik omhoog was al voldoende voor heel de waarde van PostNL.

  Niet dat dit vergelijk ergens op slaat verder maar dat er zo makkelijk zoveel meer wordt betaald voor iets wat al verhoogd is in IPO dan nog eens tegen de hoogste koers en dan na opening meteen nog een keer 25% hoger, terwijl waarde aandelen nauwelijks waardering krijgen.

  Het is alleen maar kijken naar aandelen die je zo ver mogelijk omhoog kan stampen en dan omhoog stampen tot ze niet meer omhoog gestampt kunnen worden en dan door naar de volgende prooi.

  Een soort zwerm sprinkhaan speculanten maar waar winnaars zijn zijn ook verliezers.

  We weten nu waar het geld gebleven is, de grote hap gaat naar de eigenaren, goed gedaan, ik zou het ook doen, de 2de hap gaat naar de instituten, de particulieren lopen nu te vechten op een al 3x opgepompte koers voor de kruimels en moeten of heeeeel lang wachten of het mogelijk toch echt iets gaat worden of gaan gewoon geld verliezen zodra de koers terug gaat naar eerder verwachte waarderingen. Die verwachtingen waren er niet voor niets en leken al aan de luchtige kant maar niets is minder waar op deze beurs voor nieuw geld.
 2. forum rang 4 Beertje1957 27 januari 2021 09:39
  quote:

  Jopie1962 schreef op 27 januari 2021 08:57:


  [...]

  Gaan ze vast niet doen.
  Dat 'bezorgmodel' van PostNL is vaak gewoon droevig om te zien. Wéér niet thuis, en maar leuren met de pakketjes bij de buurman van de geadresseerde.

  jammer dat je de cijfers van PNL niet hebt gelezen...
 3. forum rang 5 Nuchtere Kijk Op 28 januari 2021 10:47
  quote:

  FlashHenk schreef op 27 januari 2021 13:35:


  Bedrijf wordt nu hoger gewaardeerd dan Postnl, Bpost en Royal Mail bij elkaar. Ik begrijp deze markt niet meer. Het lijkt meer op een dronken avond in het casino.  Kijk naar DSC2 een spac. Geen naam bekend en toch 25% koerswinst. Op 12,50 gestaan. Dat geeft toch aan dat velen niet echt sporen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare