Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Goldman verlaagt beloning topman vanwege fraudeschandaal

Gepubliceerd op 27 januari 2021 08:29 | Views: 2.938

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse bank Goldman Sachs verlaagt de beloning voor zijn topman David Solomon. Die ziet vanwege de rol van Goldman in het omvangrijke fraudeschandaal in Maleisië zijn honorarium met 10 miljoen dollar dalen. Nog altijd is Solomon goed voor een beloningspakket van 17,5 miljoen dollar.

Goldman Sachs sloot eerder grote deals voor het Maleisische staatsfonds 1MDB. De voormalige premier van het land, Najib Razak, werd veroordeeld voor het wegsluizen van grote sommen geld uit dat fonds. De Maleisische regering richtte 1MDB in 2009 op als investeringsfonds voor economische ontwikkeling. De Amerikaanse justitie schat dat er miljarden dollars uit het fonds zijn verdwenen.

Goldman Sachs zelf trof in oktober een schikking van 2,9 miljard dollar met Amerikaanse openbaar aanklagers, omdat het via omkoping lucratieve opdrachten van 1MDB had binnengehaald. In totaal was de bank meer dan 5 miljard dollar kwijt aan de afhandeling van civiele en strafrechtelijke onderzoeken.

Miljoenenboete

De kwestie was reden voor de bank om Solomon de 'boete' van 10 miljoen dollar op te leggen. Los daarvan hield de bank het loon van Solomon gelijk aan een jaar eerder.

Goldman sloot afgelopen jaar af met een 22 procent hogere winst, terwijl de bank ook de hoogste boete ooit kreeg in de VS voor een buitenlandse omkopingszaak. Hoewel Salomon nooit schuldig is bevonden, vond de bank het gepast om in totaal 31 miljoen dollar aan beloning in te houden voor de topbestuurders van de bank.

Eerder maakte Morgan Stanley bekend de beloning van topman James Gorman met 22 procent te verhogen naar 33 miljoen dollar. Daarmee is hij de bestbetaalde bankbaas in de Verenigde Staten. Hij streefde Jamie Dimon van JPMorgan Chase voorbij. Die bank hield de beloning voor de topman op jaarbasis gelijk op 31,5 miljoen dollar.

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Inhoudelijk 27 januari 2021 09:00
  David Solomon, en kijk eens wie er nogmeer in die banken top zit en wat hun achtergrond is en hoe men 'zo ver' is kunnen komen. Dat wekt weerstand maar je kan er niks aan doen en ja die mln 10, die komt heus wel binnen desnoods volgend jaar als achterstllig loon.

  " Goldman Sachs zelf trof in oktober een schikking van 2,9 miljard dollar met Amerikaanse openbaar aanklagers ". Dat doen ze dan wel weer goed in de VS; plukken !!
 2. Franquinet 27 januari 2021 10:15
  Het valt mij op dat de pers het altijd nog over verdienen heeft wanneer het gaat over de beloning van hooggeplaatste werknemers die excessief veel geld ontvangen voor hun plaats in de firma. Ik schrijf met opzet ontvangen en niet verdienen want het is onmogelijk om zo veel geld te verdienen zo lang men als werknemer aangesteld is. Voor een zelfstandige of firma eigenaar ligt dat anders, goede belastingregels moeten daar op afgestemd zijn.
 3. forum rang 4 andre68 27 januari 2021 11:08
  Een daling van 10 miljoen dollar?
  Wat een ramp voor deze man en zijn gezin!
  Het leed van de door vandalen getroffen Primera-ondernemer in Den Bosch verbleekt hierbij.

  Laten we ook een crowd-funding actie starten voor deze geplaagde filantroop van GS.

  Het is immers fijner om te geven dan om te nemen.
  Is dat ook niet het motto van deze fijne bank, een echte "mensen-bank".

  David! Houd moed en hou vol! Hulp is onderweg.
 4. forum rang 9 objectief 27 januari 2021 12:27
  quote:

  Quala schreef op 27 januari 2021 12:22:


  De grootste criminelen zijn bankinstellingen, helaas zijn wij daar aan veroordeeld. Met ING heb ik al in de BAN gedaan. ik wil niets meer met deze instelling te maken hebben.


  Hoezo banken crimineel; daar zitten ook gewone burgers, waarvan er velen buiten de bank in drugs dealen en belasting ontduiken. Het is gewoon een weergave uit de maatschappij.
 5. Banana 27 januari 2021 12:48
  Nog steeds is niet precies duidelijk hoe het corruptie scandaal met 1MDB is onstaan en wordt al afgekocht, weliswaar voor miljarden. Maar Malaysia heeft zijn geld nog niet helemaal terug. Hoe kan dat? De lawyers in Amerika kunnen er wat van en worden ook riant voor betaald, althans sommigen.
  Goldman Sachs had van tevoren geweten dat het niet pluis is met uitgifte van obligaties van 1MDB maar verleende toch medewerking.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare