Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NIBC verdubbelt winst

NIBC verdubbelt winst

DEN HAAG (AFN) - NIBC heeft zijn nettowinst afgelopen halfjaar ruimschoots verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de Haagse bank woensdag bekend.

NIBC boekte in de eerste zes maanden van 2015 een nettowinst van 33 miljoen euro, tegen 15 miljoen euro een jaar eerder. Vorig jaar werd de winst onder meer gedrukt door de heffing die aan banken werd opgelegd vanwege de nationalisatie van SNS. Zonder die eenmalige post mee te rekenen groeide de winst met 18 procent.

De bank boekte afgelopen halfjaar onder meer groei op de consumentenmarkt. Daarbij namen zowel de spaartegoeden als de hypotheekverstrekking toe. De kredietverlening aan bedrijven stabiliseerde, mede door een aantal grote aflossingen, ongeveer op het niveau van 2014.

Het financiële bedrijf was lange tijd vooral actief als zakenbank voor het bedrijfsleven. In 2008 betrad de bank met NIBC Direct de consumentenmarkt, in Nederland, België en Duitsland. Sinds 2013 biedt de bank ook hypotheken aan. De spaartegoeden bij NIBC groeiden vorig halfjaar aan tot 9,6 miljard euro, de hypotheekportefeuille nam toe tot 8,2 miljard euro.

Focus

De bank wil zijn focus desondanks niet volledig verleggen richting de consumentenmarkt. ,,Op dit moment is het ongeveer 50/50 en groeien beide portefeuilles gelijk, waar we heel blij mee zijn. Maar als de particuliere klant straks nog maar 45 procent voor zijn rekening neemt, is dat ook geen probleem”, aldus topman Paulus de Wilt.

NIBC versterkte vorig halfjaar zijn kapitaalpositie. De kosten van het bedrijf namen wel met 5 miljoen euro toe, tot 77 miljoen euro. Daarmee komen de kosten nu overeen met 53 procent van de opbrengsten van de bank, tegen 46 procent een jaar eerder. De hogere kosten hangen volgens NIBC onder meer samen met investeringen in de zakenbank in Duitsland en het terughalen van het contactcentrum voor particuliere klanten.

Voor de toekomst hoopt NIBC op een duurzame groei. ,,Ons doel is om in 2016 een jaarwinst van 100 miljoen euro te boeken”, liet financieel topman Herman Dijkhuizen weten. ,,Dat is een forse stijging, maar getuige de resultaten moet dit mogelijk zijn. Als er geen gekke dingen gebeuren in de wereld, althans. Want op dit moment weet niemand wat er morgen gaat gebeuren.”

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Berenberg verhoogt koersdoel ING
  2. 01 feb Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2015 14:03
    Banken zijn de sector die bovengemiddeld scoren is wel weer de boodschap als ik kijk naar de financiele sector en de cijfers.
    OK Aegon viel iets tegen en ING liep redelijk in de pas, maar ze hebben wel hun huishoudboekje prima op orde.
    Ook is er een enorme berg geld waar ze op zitten en wordt er door steeds meer leningen die uitgezet worden ook steeds meer geld opgehaald en dus meer winst.
    Banken zijn weinig gevoelig voor de lagere groei momenteel omdat er uiteindelijk wel wordt geleefd, gewerkt, geinvesteerd en in alle 3 de sectoren wordt er geld verdiend door de Banken omdat er geld geleend wordt.
    Kooptip : ING (let maar op als de beurs straks weer aantrekt hoe hard die zal gaan).
    En - there is no alternative...dus wil je geld verdienen dan kan je alleen in aandelen, want rente op spaarrekeningen is zo laag dat je daar niets mee pakt. Pak alleen wel de kwaliteitsaandelen eruit en die ook nog eens dividend uitbetalen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ING Groep

15,168 18 apr
+0,242 +1,62%
Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links