Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'ECB gaat dividendverbod banken volgend jaar opheffen'

Gepubliceerd op 25 november 2020 07:59 | Views: 6.412 | Onderwerpen: banken

ING 15:39

7,89 +0,06 (+0,81%)

FRANKFURT (AFN) - Banken die er goed voorstaan mogen volgend jaar mogelijk weer dividend gaan uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat heeft directielid Yves Mersch van de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd, meldt zakenkrant Financial Times.

Volgens de Luxemburger ligt het juridisch lastig om het verbod nog langer in stand te houden. Daarnaast wordt verwacht dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten banken weer gaan toestaan om dividend uit te keren.

De ECB vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Dat geld konden de financiële instellingen beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben om bijvoorbeeld klappen op te vangen van leningen aan bedrijven en consumenten die niet terugbetaald konden worden. Ook de inkoop van eigen aandelen was uit den boze.

In juli herhaalde de centrale bank de oproep met het verzoek om het geld tot het einde van het jaar anders te gebruiken. De ECB heeft eerder aangegeven in december weer een nieuw besluit te nemen.

Vorige maand werd al gehint op een mogelijke tussenoplossing. Daarbij zouden bepaalde banken, die de zaken goed op orde hebben, wel dividend kunnen uitkeren. Maar het deel van de winst dat ze kunnen uitkeren blijft dan wel in eerste instantie nog beperkt.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 85% zegt kopen 33 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 drooglegging 25 november 2020 11:07
    Er komt een restrictie op: de "dringende aanbeveling" wordt losgelaten, banken die na dividend uitbetaling /inkoop eigen aandelen daarna alsnog in de problemen komen zullen worden losgelaten en niet meer in aanmerking komen voor noodsteun, dat wordt dus een gok op een gok, ook zeker zeer aantrekkelijk voor de markt, je kunt er namelijk op spelen.
  2. forum rang 5 Kees1 25 november 2020 16:24
    Dit bericht is moeilijk te rijmen met het bericht van de ECB van vandaag dat de stroppenpotten van de banken voller moeten.
    Het lijkt er dan ook op dat de ECB het dividendverbod formeel opheft, maar op individueel niveau nauwkeurig gaat beoordelen of uitkering van dividend toegestaan is.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare