Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stevige renteverlaging in Turkije

ISTANBUL (AFN/BLOOMBERG) - De centrale bank van Turkije heeft de grootste renteverlaging van de afgelopen zeventien jaar doorgevoerd. Het is een kentering in het monetaire beleid van de centrale bank, die vorig jaar de hoge inflatie en waardedaling van de lira juist met renteverhogingen te lijf ging.

Het belangrijkste rentetarief wordt nu van 24 procent teruggebracht tot 19,75 procent. De stap wordt onder andere ingegeven door zwakkere wereldwijde economische activiteit, lichtte gouverneur Murat Uysal de beslissing toe.

Daarmee lijkt de nieuwe gouverneur ook gehoor te geven aan de oproep van president Recep Tayyip Erdogan, die al langer druk uitoefent voor lagere rentes. Dat voedt ook de zorgen over de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Erdogan gelooft dat de inflatie bestreden moet worden door renteverlagingen. Daarmee wijkt hij af van de gangbare opinie in de economische wereld. De meeste kenners denken juist dat renteverhogingen inflatie tegengaan. Erdogan ontsloeg eerder deze maand Murat Cetinkaya als gouverneur. Vorig jaar kondigde hij al aan direct invloed uit te willen oefenen op rentebesluiten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links