Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chips en tech grootste verliezers Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag fors in de min. Het sentiment werd gedrukt door dreigementen van president Donald Trump afgelopen weekend in het handelsconflict aan het adres van China en de Europese Unie. Vooral de chipsector en technologiebedrijven stonden onder druk. Beleggers zochten hun toevlucht in veilig geachte beleggingen als staatsobligaties.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,5 procent lager op 24.205 punten. De brede S&P 500 zakte 1,6 procent tot 2711 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,4 procent tot 7505 punten.

Trump waarschuwde afgelopen weekend alle landen geen handelsbarrières op te werpen of invoertarieven te heffen op Amerikaanse producten. De VS zal anders met meer dan gelijke munt terugslaan, reageerde hij op heffingen die de EU instelde als antwoord op Amerikaanse invoertarieven op staal en aluminium. Trump lijkt Chinese bedrijven ook te willen beperken in welke sectoren ze kunnen investeren.

Chipbedrijven in de min

Net als in Europa stonden ook in New York de chipbedrijven onder druk. Micron, Nvidia, AMD en Intel zakten tot 6,9 procent. Ook andere technologiebedrijven hadden het zwaar. Netflix noteerde met een min van ruim 6 procent zelfs zijn grootste verlies in drie maanden. Ook het in New York genoteerde Chinese handelsplatform Alibaba had met een verlies van 5,7procent last van de handelsbeslommeringen.

Harley-Davidson, dat getroffen wordt door Europese tegenheffingen, zakte 6,4 procent. De maker van motorfietsen gaf aan dat de kosten dit jaar 30 miljoen tot 45 miljoen dollar bedragen. De motormaker wil de prijzen voor zijn motoren niet verhogen en gaat motoren voor de Europese markt buiten de VS bouwen.

American Express wint

American Express kreeg gelijk van het Amerikaanse hooggerechtshof in een jarenlange mededingingszaak tegen het bedrijf. De zaak kon grote gevolgen hebben als de rechters hadden geoordeeld dat de creditcardmaatschappij de concurrentie op ongeoorloofde wijze buitenspel had gezet. Het aandeel won 1,6 procent.

Verder was er nog overnamenieuws. General Electric zakte 1,5 procent op de aankondiging dat het industrieel conglomeraat zijn tak die industriële motoren bouwt van de hand doet. Investeerder Advent International betaalt 3,25 miljard dollar. Campbell Soup zou in de belangstelling staan van Kraft Heinz en steeg ruim 9 procent. Kraft Heinz dikte 0,2 procent in.

De euro was 1,1700 dollar waard, tegen 1,1692 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent in prijs tot 68,06 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 74,34 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. mei '21 Beursblik: april lastig vatbare maand voor beleggers 2
  2. mrt '21 Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NY-DJ-Industrial Avg

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links