Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chipsector onder vuur op de beurs

Chipsector onder vuur op de beurs

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandag in de middaghandel flink lager. Beleggers vreesden een verdere escalatie van het internationale handelsconflict door het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om beperkingen in te voeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven. Vooral bedrijven in de chipsector stonden daardoor onder druk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 1,6 procent in de min op 551,22 punten. De MidKap zakte 1,5 procent, tot 786,73 punten. Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,9 procent in. De beurs in Istanbul zag een eerdere winst verdampen en zakte 1,5 procent na de verkiezingszege van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was chipmachinemaker ASML na uitzendbureau Randstad (min 3,9 procent) de grootste daler met een verlies van 3,4 procent. In de MidKap stond chiptoeleverancier Besi onderaan met een min van 7,4 procent en branchegenoot ASMI zakte 3,3 procent. In Parijs verloor chipmaker STMicroelectronics 3,9 procent.

ING in de min

ING verloor 1 procent. De uitkomsten van het onderzoek bij ING naar vermeende witwaspraktijken en andere fraude laten langer op zich wachten. De bank verwacht in het derde kwartaal van dit jaar meer informatie te krijgen waarmee ook meer duidelijk wordt over de gevolgen van het schandaal. De boetes kunnen volgens de bank significant zijn.

Unilever kondigde een kleine overname in Italië aan en zakte 0,2 procent. Digitaal beveiliger Gemalto was met een plusje van 0,1 procent de enige stijger in de AEX. Bij de middelgrote bedrijven voerde beursintermediair Flow Traders (plus 2,9 procent) de schaarse stijgers aan.

Air France-KLM onderuit

Air France-KLM zakte 3 procent. Zusterbedrijf KLM en aandeelhouders Delta en China Airlines zouden kritiek hebben op de mogelijke kandidatuur van Philippe Capron als topman van de luchtvaartcombinatie. De huidige financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia zou te weinig ervaring hebben.

Takeaway.com daalde 0,7 procent. Volgens het Financieele Dagblad (FD) willen grote internationale maaltijdbestelsites in Nederland de slag aangaan met marktleider Thuisbezorgd.nl, onderdeel van Takeaway.com.

De euro was 1,1682 dollar waard, tegen 1,1637 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent in prijs tot 68,91 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent minder op 74,22 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 25 juni 2018 17:47
    Kan er ook worden aangegeven waarom de chipsector hieronder leidt want het is flauwekul om alle bedrijven af te straffen de financials zijn al bijna 25 procent gedaald vanaf hoogtepunt en nu zijn chipindustrie aan de beurt alsof er wereldwijd nu de omzet hieronder leidt? Brood is overal nodig en dat geldt ook voor electronische apparatuur, we kunnen tegenwoordig niet zonder hen. Wij zijn zelfs afhankelijk van hen. Als het ene land een muur opwerpt en een ander doet het ook zodra prodctie en verkoop vanuit diverse continenten plaatsvindt waarom worden deze bedrijven allemaal afgestraft??
  2. Mrx77 25 juni 2018 17:50
    Zelfs china heeft gezegd we bestellen vliegtuigen van europa ipv usa??waarom moeten europese aandelen dalen. Europa zal de lachende derde zijn die met de buit vandoor gaat...helaas gaan ze hier niet verder op degelijke analyses en beperkt men totde algemene uitingen dat elke daling van een fonds komt door handelszorgen..
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links