Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Rode beurzen door handelsvrees

Gepubliceerd op 25 juni 2018 11:51 | Views: 5.987

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden maandag flink in het rood. Beleggers vreesden een verdere escalatie van het internationale handelsconflict door het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om beperkingen in te voeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in de min op 553,77 punten. De MidKap zakte ook 1,2 procent, tot 789,00 punten. Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,3 procent in. De beurs in Istanbul zag een eerdere winst verdampen en zakte 0,2 procent na de verkiezingszege van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Vooral bedrijven in chipsector stonden onder druk. Bij de hoofdfondsen op het Damrak was chipmachinemaker ASML de grootste daler met een verlies van 3,3 procent. In de MidKap stond chiptoeleverancier Besi onderaan met een min van 4,3 procent en ASMI zakte 2,7 procent. In Parijs verloor chipmaker STMicroelectronics 3,6 procent.

ING

ING verloor 1,4 procent. De uitkomsten van het onderzoek bij ING naar vermeende witwaspraktijken en andere fraude laten langer op zich wachten. De bank verwacht in het derde kwartaal van dit jaar meer informatie te krijgen waarmee ook meer duidelijk wordt over de gevolgen van het schandaal. De boetes kunnen volgens de bank significant zijn.

Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 0,3 procent. Bij de middelgrote bedrijven voerde beursintermediair Flow Traders (plus 1,2 procent) de schaarse stijgers aan.

Air France-KLM

Air France-KLM zakte 2,6 procent. Zusterbedrijf KLM en aandeelhouders Delta en China Airlines zouden kritiek hebben op de mogelijke kandidatuur van Philippe Capron als topman van de luchtvaartcombinatie. De huidige financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia zou te weinig ervaring hebben.

Takeaway.com daalde 1,9 procent. Volgens het Financieele Dagblad (FD) willen grote internationale maaltijdbestelsites in Nederland de slag aangaan met marktleider Thuisbezorgd.nl, onderdeel van Takeaway.com.

De euro was 1,1648 dollar waard, tegen 1,1637 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent in prijs tot 68,86 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 74,77 dollar per vat.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare