Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Streep door supermarktfusie Asda-Sainsbury

LONDEN (AFN) - De Britse supermarktketens Asda en Sainsbury mogen niet fuseren. De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) heeft dat besloten, omdat het samengaan zou leiden tot hogere prijzen bij onder meer winkels en tankstations. Ook zou er volgens de waakhond minder keuze voor consumenten zijn als de twee supermarktketens samen verder zouden gaan.

Sainsbury en Asda, dat een dochter is van de Amerikaanse winkelketen Walmart, kondigden de fusie een jaar geleden aan. Sainsbury zou bijna 3 miljard pond betalen aan Walmart, dat ongeveer 42 procent van het fusiebedrijf in handen zou krijgen. Qua marktaandeel zou de combinatie Sainsbury en Asda de Britse marktleider Tesco van de troon stoten.

De CMA kondigde in mei vorig jaar een onderzoek aan naar de voorgenomen fusie. Sainsbury gaf eerder dit jaar aan de prijzen van veel producten te willen verlagen met 1 miljard pond om zo alsnog goedkeuring te krijgen.

Walmart

Topman Mike Coupe van Sainsbury stelde in een reactie dat de CMA ,,1 miljard pond uit de zakken van onze klanten haalt''. Volgens hem negeert de toezichthouder ook de ,,dynamische en zeer concurrerende'' aard van de markt.

Walmart liet weten teleurgesteld te zijn, maar richt zich nu op de positie van Asda als een zelfstandige winkelketen. ,,Walmart zal zorgen dat Asda daar voldoende middelen voor heeft'', stelt topvrouw Judith McKenna van Walmart International.

Volgens ingewijden tegen persbureau Bloomberg zou een beursgang van Asda tot de opties van Walmart behoren, net als een verkoop. Er zou overigens maar bescheiden interesse zijn van investeerders in Asda.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links