Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

12,5 miljoen euro boete voor Nike

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie legt het Amerikaanse bedrijf Nike een boete op van 12,5 miljoen euro. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

,,Voetbalfans zijn gek op dingen van hun favoriete club, zoals sjaals en shirts. Nike maakte het voor veel van zijn licentiehouders contractueel onmogelijk om die producten buiten hun land of via internet te verkopen’’, aldus Vestager. ,,Dat leidde tot een geringere keuze en hogere prijzen voor consumenten. Deze praktijken zijn tegen de EU-regels.’’

Brussel opende in juni 2017 een onderzoek naar de rol van Nike als licentiegever en distributeur voor producten van bekende voetbalclubs of -federaties. Het gaat niet om producten die Nike zelf maakt met het logo van Nike erop, zoals voetbalschoenen, maar om spullen als drinkbekers, tassen, beddengoed, schrijfwaren en speelgoed.

Rechten

Naast FC Barcelona heeft Nike ook de commerciële rechten voor Manchester United, Juventus, Inter Milan, AS Roma en de Franse Voetbalbond FFF. Het bedrijf kreeg 40 procent korting op de eigenlijke boete omdat het meewerkte aan het onderzoek van de commissie.

Twee onderzoeken die gelijk met Nike werden gestart, naar soortgelijke praktijken door Sanrio en Universal Studios, lopen nog. Het Japanse Sanrio is bekend van de Hello Kitty-spullen. De Amerikaanse Universal Studios licenseert producten met de animatiefiguren Minions.

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt Nike ziet omzet stijgen, maar winst dalen
  2. 16 feb Nike schrapt 1.700 banen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Nike

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Nike

94,530 19 apr
-1,210 -1,26%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links