Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Intel ziet investeringsruimte toenemen

SANTA CLARA (AFN) - Intel grijpt de recente belastingverlaging in de Verenigde Staten aan om zijn winstuitkering aan aandeelhouders op te krikken, maar ziet ook extra ruimte voor investeringen. Dat heeft de Amerikaanse chipproducent laten weten bij de presentaties van de jaarcijfers over 2017.

,,Intel kent een rijke historie van investeringen in onderzoek, ontwikkeling en productie in de Verenigde Staten'', zegt financieel directeur Bob Swan. ,,De belastinghervorming is een verdere aanmoediging om deze investeringen voort te zetten.'' 's Werelds grootste chipproducent heeft door de maatregelen wel een eenmalige last van 5,4 miljard dollar (4,3 miljard euro) in de boeken moeten opnemen.

Die 'tegenvaller' zorgde ervoor dat Intel afgelopen jaar de nettowinst met 7 procent zag dalen naar 9,6 miljard dollar. In het vierde kwartaal werd zelfs een verlies geleden. De omzet daarentegen nam met een kleine 6 procent toe en bereikte een recordniveau van 62,8 miljard dollar. De operationele winst steeg met bijna 40 procent tot 17,9 miljard dollar.

Groeiende vraag

Net als zijn concurrenten profiteerde Intel afgelopen jaar van een wereldwijd sterk groeiende vraag naar halfgeleiders. De belangrijke klant en aandeelhouder van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML stak de laatste tijd veel geld in geheugenchips en technologie voor bijvoorbeeld mobiele communicatie en zelfrijdende auto's. Die investeringen beginnen nu hun vruchten af te werpen, aldus het bedrijf.

Intel raakte onlangs in opspraak door een ontwerpfout in rekenchips die wereldwijd in miljoenen computers, tablets en smartphones zijn verwerkt. Die apparaten waren daardoor kwetsbaar voor hackers. Vooralsnog lijkt het bedrijf niet bang dat klanten daardoor weg zullen blijven. Dit jaar verwacht het opnieuw een omzetrecord, van 65 miljard dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML
Intel Corp

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. ASML Holding 10:34
    831,300
    -1,07% -9,000
  2. Intel Corp 18 apr
    35,040
    -1,79% -0,640

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links