Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

KLM staakt vluchten naar Qatar

Gepubliceerd op 24 november 2016 11:06 | Views: 6.497 | Onderwerpen: luchtvaart, Midden-Oosten

Air France-KLM 25 feb

8,02 -0,27 (-3,28%)

AMSTELVEEN (AFN) - KLM stopt komende zomer na 33 jaar met rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Doha, de hoofdstad van Qatar. De concurrentie van Qatar Airways, dat sinds juni vorig jaar dezelfde route aanbiedt, maakt dat de lijndienst van en naar het Golfstaatje niet langer rendabel is.

KLM lijdt net als zusterbedrijf Air France en andere Europese luchtvaartmaatschappijen zwaar onder de toenemende concurrentie uit het Midden-Oosten. Maatschappijen uit die regio worden vaak beschuldigd van oneerlijke concurrentie, omdat ze grotendeels gefinancierd zijn met overheidsgeld en in eigen land voordelen genieten die binnen de Europese Unie als illegale staatssteun zouden gelden.

De betekenis van het donderdag door KLM aangekondigde besluit is volgens pilotenvakbond VNV dan ook niet gering: Qatar Airways wint de slag om de lijn Amsterdam-Doha en KLM is simpelweg uit de markt gedrukt, zo oordeelt de bond.

Andere routes

,,Qatar Airways is openlijk met zijn zegetocht door de wereld bezig en we laten het allemaal maar gebeuren, blind gemaakt, om niet te zeggen gechanteerd, door zijn olie- en gasdollars. Misschien dat hierdoor de ogen eens opengaan in Den Haag en Brussel'', stelt VNV-voorzitter Steven Verhagen.

Het besluit heeft ook gevolgen voor andere routes van KLM naar het Midden-Oosten. Zo wordt Bahrein voortaan aangevlogen met een tussenstop in Koeweit. Nu wordt die bestemming nog gecombineerd met Doha. De Saudische stad Dammam wordt voortaan gekoppeld aan Muscat in Oman, in plaats van Koeweit. Aan het vluchtschema van en naar Dubai verandert niets.

Qatar Airways wil zijn aanbod op de route Schiphol-Doha graag uitbreiden naar twee dagelijkse vluchten. Het bedrijf wacht nog op toestemming daarvoor van de Nederlandse overheid. In zowel Den Haag als Brussel leven echter twijfels of het wel zo verstandig is de Golfmaatschappijen nog meer groeiruimte te bieden.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 75% zegt verkopen 4 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Midden-Oosten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Itang
0
Ik vloog altijd met KLM maar KLM heeft de prijzen fors verhoogd. Op een retour vlucht van Azië scheelt het mij bijna €400 dus bye bye KLM.
[verwijderd]
0
Het liefst willen Qatar en Emirates elk uur vanaf Amsterdam vliegen naar hun eigen hubs in de Dessert.

Met de inzet van De Stofzuiger(Airbus A-380) brengen ze alles en iedereen naar het midden en verre oosten, een goede aansluiting met jong en modern materieel.

Richting west gaat ook steeds meer onder druk komen, nieuwe namen betreden de markt en gaan de prijsoorlog aan.

Intercontinentaal naar het zuiden is nog wel rendabel dankzij de code-sharing met wat locals, wel veel minder volume dan naar het oosten of westen....
josti5
0
KLM, Lufthansa en Air France gaan aan ouderwetse 70er jaren arrogantie ten onder.

Enne: een oude dikbil of een jong kontje tegen je schouder aan, maakt óók verschil -:)
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord