Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan

Gepubliceerd op 24 juli 2020 11:07 | Views: 4.002 | Onderwerpen: telecommunicatie

DT.TELEKOM AG NA 18 sep

15,00 -0,20 (-1,32%)

KPN 18 sep

2,11 -0,03 (-1,54%)

DEN HAAG (AFN) - KPN en T-Mobile zetten dinsdag hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. T-Mobile klanten met een geschikt abonnement en toestel kunnen vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen KPN-klanten met een geschikt toestel dat ook. De telecombedrijven willen de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden.

KPN verwacht de mega-operatie in de tweede helft van volgend jaar af te ronden, T-Mobile eind dit jaar. KPN-Topman Joost Farwerck wijst in een toelichting op de vele nieuwe mogelijkheden, met name ook op zakelijk vlak. "Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij. Dat is cruciaal, want zo blijft Nederland digitale koploper."

De stap is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst eerder deze week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten. KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties, T-Mobile legde 400 miljoen euro neer.

Minder storingsgevoelig

Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G.

De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders. Supersnel mobiel internet moet als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig. Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN 69% zegt kopen 13 stemmen
DT.TELEKOM AG NA 50% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

telecommunicatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DEUTSCHE TELEKOM AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 bearishbull 24 juli 2020 11:59
  quote:

  Kaviaar schreef op 24 juli 2020 11:46:


  Jammer dat er eerst niet voldoende onpartijdig en vakkundig onderzoek door de overheid uitgevoerd is!

  Let wel, onpartijdig.


  Jammer dat zoveel mensen conspiracy sprookjes geloven.

  Las ook dat 35% van de mensen gelooft dat Bill gates chips in vaccinaties zet. Mensheid is triest.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare