Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Elliott heeft vragen over nieuwe topman Akzo

AMSTERDAM (AFN) - De activistische aandeelhouder Elliott Advisors heeft een aantal vraagtekens geplaatst rond de benoeming van de nieuwe bestuursvoorzitter bij AkzoNobel. Elliott is de grootste aandeelhouder van het verf- en chemieconcern.

Zo wil Elliott van Akzo weten wanneer een aandeelhoudersvergadering wordt belegd waarop gestemd kan worden over de benoeming van Thierry Vanlancker tot nieuwe topman, na het onverwachte vertrek van Ton Büchner vorige week. Ook wil Elliott dat aandeelhouders resoluties kunnen aandragen voor de agenda van de vergadering.

Volgens Elliott is de huidige status van de nieuwe topman ,,onhoudbaar'', waarbij grote juridische vragen en vragen rond reputatie worden opgeroepen. Als Akzo zou proberen om de regels rond aandeelhoudersvergaderingen te omzeilen, zal dat leiden tot een nog grotere vertrouwenscrisis tussen het bedrijf en zijn aandeelhouders, stelt Elliott.

Topman

Verder vindt Elliott dat Akzo bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers op dinsdag duidelijkheid moet bieden over de opvattingen van de nieuwe topman en de raad van toezicht over het plan om de chemietak af te splitsen en de doelstellingen van het bedrijf voor 2020.

Zo wil Elliott weten of de afsplitsing door zal gaan zoals eerder werd aangekondigd. Ook wil de activistische investeerder weten of de doelstellingen voor 2020 worden gehandhaafd en welke stappen Vanlancker gaat nemen om die te bereiken. Daarnaast is Elliott benieuwd naar de stappen die de topman zou moeten zetten om het gat van 5 miljard euro tussen de huidige marktwaardering van Akzo en het derde overnamebod op het bedrijf van het Amerikaanse PPG Industries.

Lees over dit aandeel ook

  1. 04 apr Beursblik: chemiesector is door voorraden heen
  2. 07 feb Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brulboei 24 juli 2017 15:10
    Die sprinkhanen van Elliot snappen kennelijk nog steeds niet hoe de wetgeving rond aandeelhoudersvergaderingen in elkaar zit:
    - Inderdaad, de benoeming van de CEO moet door een (B)AVA bekrachtigd worden
    - Inderdaad het staat een meer dan 3% aandeelhouder vrij om agendapunten aan te dragen.
    Echter:
    - Een aandeelhoudersvergadering kan alleen bij elkaar geroepen worden door het bestuur of bij verregaande onenigheid tussen bestuur en (één of meerdere) aandeelhouders kunnen deze aandeelhouders vragen aan de rechter om een vergadering te gelasten.
    - Een individuele commissaris kan niet ontslagen worden, de aandeelhoudersvergadering kan alleen de gehele raad van commissarissen ontslaan. Dus het ontslaan van Birgmans alleen kan dus niet.

    Misschien dat Elliot een betere advocaat moet gaan inhuren?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

65,240 17:35
-0,700 -1,06%
Premium

Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links