Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Muller kreeg onterecht bonus van Saab'

'Muller kreeg onterecht bonus van Saab'

STOCKHOLM (AFN) - Victor Muller kreeg onterecht een bonus uitgekeerd van de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab, enkele maanden voor het bedrijf uitstel van betaling aanvroeg. Dat meldt de Zweedse krantDagens Industri vrijdag op basis van uitlatingen van accountantsbureau Grant Thornton, dat de boeken van het bedrijf in opdracht van de curator onderzocht.

In april 2011 stuurde Muller Saab een factuur voor 1,3 miljoen kronen (circa 150.000 euro) voor een bonus over 2010, terwijl het bedrijf leed ,,onder extreme liquiditeitsdruk'', aldus de krant. Voor zover Grant Thornton kon zien, had de Nederlandse zakenman helemaal geen recht op de bonus. De toenmalige topman Jan Åke Jonsson accordeerde de factuur.

Afspraken over de betaling van Muller voor zijn werkzaamheden voor Saab stonden lange tijd niet op papier, constateert de krant verder. Het bedrijf betaalde evenwel honderdduizenden kronen per maand aan de Nederlander. Over heel 2010 ging het om 4 miljoen kronen. Slechts twee dagen voordat er uitstel van betaling werd aangevraagd, werden ze schriftelijk vastgelegd. Muller was toen als enige over in de directie van het bedrijf, aldus Dagens Industri.

Handel en Wandel

Ondertussen wordt het onderzoek naar de handel en wandel van Saab uitgebreid. Aanklager Olof Sahlgren wil in zijn onderzoek nog eens tien mensen verhoren. Ook Muller zou worden opgeroepen.

Muller, topman van de in Amsterdam genoteerde autobouwer Spyker Cars, liet desgevraagd aan het ANP weten dat de bonus nooit is betaald. ,,Dat wist iedereen. Ik wilde geen bonus als mijn leveranciers niet betaald waren''. Muller wilde verder geen commentaar geven, omdat hij naar eigen zeggen niet over de informatie van Grant Thornton beschikt.

Autoriteiten

Wel voegde hij toe ,,op geen enkele wijze te zijn benaderd door de Zweedse autoriteiten'', en dat hij zich dus nog niet zelf zal melden in Zweden.

Overigens is het volgens Muller nog steeds onduidelijk of de hoorzitting in de rechtszaak die Spyker en Saab in de VS hebben aangespannen tegen General Motors, op 10 juni zal plaatsvinden. Spyker dagvaardde GMbegin augustus en eist namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding. ,,De hoorzitting is de vorige drie keer 2 dagen voor de zitting uitgesteld. Op 8 juni weten we dus meer'', aldus Muller.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links