Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vlakke omzet voor AkzoNobel

Gepubliceerd op 24 apr 2019 om 07:29 | Views: 1.889

Akzo Nobel 21 okt

82,71 -1,29 (-1,54%)

AMSTERDAM (AFN) - Verfconcern AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal een vrijwel onveranderde omzet behaald, met een hoger resultaat. Het verkoopvolume bij AkzoNobel ging omlaag, maar het bedrijf kon dit compenseren door prijsstijgingen.

De omzet bedroeg bijna 2,2 miljard euro, net als een jaar eerder. Volgens AkzoNobel is het eerste kwartaal traditioneel minder sterk dan andere periodes in het jaar. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 19 procent tot 248 miljoen euro. AkzoNobel zag het verkoopvolume met 7 procent dalen, mede door een lagere verfverkoop in China en zwakkere verkoop van lakken voor de autosector.

Daarnaast kampte het bedrijf met hogere grondstofprijzen. De materiaalkosten gingen met 77 miljoen euro omhoog in het afgelopen kwartaal. AkzoNobel verwacht dat inflatie bij grondstofprijzen in de eerste helft van dit jaar zal aanhouden, hoewel in mindere mate dan in 2018.

Chinese markt

Het concern is bezig de hogere materiaalprijzen te compenseren door kostenbesparingen, die in het afgelopen kwartaal uitkwamen op 38 miljoen euro. De onderneming kwam in oktober met een kostenbesparingsprogramma van 200 miljoen euro. Volgens AkzoNobel zijn ,,robuuste'' prijsinitiatieven en besparingsprogramma's op hun plaats om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden.

Het gaat om resultaten uit voortgezette activiteiten na de afgeronde verkoop van Specialty Chemicals, dat vorig jaar werd omgedoopt tot Nouryon. AkzoNobel verkocht zijn chemiedivisie onder druk van aandeelhouders, na vergeefse pogingen van het Amerikaanse PPG Industries om AkzoNobel in zijn geheel in te lijven.

Topman Thierry Vanlancker verklaarde in een toelichting dat de Chinese markt voor decoratieve verven weinig verandering liet zien, maar dat de rest van de wereld bij deze activiteiten goed draaide. AkzoNobel staat verder op de uitkijk naar kleinere overnames die bijdragen aan het behalen van de strategische doelstellingen. Grotere deals worden overigens niet uitgesloten, aldus Vanlancker.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Akzo Nobel 100% zegt verkopen 1 stemmen

Gerelateerd

Akzo Nobel

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links