Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursweek rond kerst in teken van shutdown VS

AMSTERDAM (AFN) - De kortere beursweek rond kerst is dit jaar naar verwachting iets minder rustig dan in andere jaren. In de Verenigde Staten is dit weekend een 'shutdown' van de overheid ingegaan. Die uiterst onzekere situatie duurt in ieder geval tot 27 december, omdat de Senaat in Washington dan pas weer bij elkaar komt.

Beleggers op Wall Street waren vrijdag al erg nerveus toen de stop op de overheidsuitgaven onvermijdelijk leek te worden. President Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken voor de bouw van een grensmuur met Mexico, maar de Democraten weigeren daarmee in te stemmen. Omdat het niet is gelukt om overeenstemming te bereiken over een nieuwe staatsbegroting, zijn honderdduizenden ambtenaren naar huis gestuurd en krijgen ze geen salaris.

Trump heeft zijn plannen voor de feestdagen geschrapt vanwege de shutdown, zo heeft het Witte Huis laten weten. De president zou kerst en oud en nieuw met zijn familie doorbrengen in zijn resort in Florida, maar blijft voorlopig in Washington.

Handelsperikelen

Andere dossiers die spelen zijn het rentebeleid van de Federal Reserve, de handelsperikelen met China en de hard dalende olieprijzen. Een nieuwe renteprognose van de Fed zorgde afgelopen week wereldwijd voor dalende beurskoersen. Er gaan ook geruchten dat Trump zou overwegen Fed-baas Jerome Powell te ontslaan, maar dat is inmiddels tegengesproken door minister van Financiën Steven Mnuchin.

De financiële markten kunnen zich komende dagen tevens verheugen op diverse macro-economische cijfers. Er komen bijvoorbeeld nieuwe gegevens naar buiten over de Amerikaanse woningmarkt en de Duitse inflatie.

Lege agenda

De agenda voor beleggers is verder tamelijk leeg. Wat betreft bedrijfsresultaten valt er geen nieuws te verwachten en veel beurzen zijn een paar dagen gesloten vanwege de feestdagen. Zo kent de beurs in Amsterdam maandag slechts een halve sessie. Op Eerste en Tweede Kerstdag wordt hier helemaal niet gehandeld. In New York zijn de beurzen op Tweede Kerstdag overigens wel open, evenals in Japan waar tijdens kerst gewoon wordt doorgewerkt. In Tokio is de beurs alleen op maandag dicht in verband met de verjaardag van de keizer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ger 02490 23 december 2018 16:38
    Arme Trump. Blijft in Washington en niet in zijn resort in Florida. Stumpert. Je roept het over jezelf af. Ga maar weer als een klein kind krijsen dat je de zin niet krijgt. 5 miljard voor een muur!! Zorg eerst eens dat jou eigen bevolking voldoende te eten heeft i.p.v. jou prestige object. Die muur beurzenkomt er echt niet. De beursen dalen, renteverhoging een feit, en China krijg je ook niet op de knieën. Wordt een vervelende jaarwisseling voor Trumpie.
  2. Worff 23 december 2018 16:46
    quote:

    Ger1948 schreef op 23 december 2018 16:38:

    Arme Trump. Blijft in Washington en niet in zijn resort in Florida. Stumpert. Je roept het over jezelf af. Ga maar weer als een klein kind krijsen dat je de zin niet krijgt. 5 miljard voor een muur!! Zorg eerst eens dat jou eigen bevolking voldoende te eten heeft i.p.v. jou prestige object. Die muur beurzenkomt er echt niet. De beursen dalen, renteverhoging een feit, en China krijg je ook niet op de knieën. Wordt een vervelende jaarwisseling voor Trumpie.
    kunt zeggen wat je wil maar hij probeert zijn verkiezingsbelofte na te komen. zelden een politicus gezien die echt doet wat hij zegt.
  3. Galajurk 23 december 2018 17:52
    quote:

    Ger1948 schreef op 23 december 2018 17:03:

    Klopt. America first. En daar profiteren alleen de rijken nog maar van!!
    Nou niet echt. Door zijn tweets en daden heeft hij wel de beurs omlaag gekregen.
    En daar hebben de rijken meer last van dan het belasting voordeel.

    Maar zelf vind hij dat hij het fantastisch doet...
  4. Bangizwe 23 december 2018 19:31
    De beurzen zijn helemaal niet gedaald door Trump zijn tweets en daden. De kans is gewoon groot dat het tijdperk van globale groei achter de rug is. Zelfs vandaag na tienduizenden miljarden gedrukt geld geraakt de wereld nog amper vooruit. Er zijn gewoon geen grote energiestromen beschikbaar om nieuwe werelddelen te laten groeien. De olieprijs mag dan wel aan het dalen zijn, maar dat is vooral het gevolg van het gratis geld beleid. Dat is waar het IMF enkele weken geleden voor waarschuwde, meer volatiliteit in de oliemarkt. Investeringen zijn gratis, dat verhoogd tijdelijk het aanbod. En toch zit daar niet genoeg ruimte in om meer plaatsen te laten groeien. Geen enkele van die bronnen zijn eindeloos. Het aanbod zal gewoon kleiner gaan worden. En dan zal het voor die wereldeconomie moeilijk worden om te groeien. Daar heeft Trump niets mee te maken. Eerder de productiviteitswinsten van de laatste tientallen jaren, daardoor moeten ze nu zoveel geld drukken. Geld waar geen productie van goederen en diensten tegenover staat. Wat essentieel is voor een gezonde en duurzame economie.
  5. @iPlof 23 december 2018 20:25
    quote:

    Worff schreef op 23 december 2018 16:46:

    [...]

    kunt zeggen wat je wil maar hij probeert zijn verkiezingsbelofte na te komen. zelden een politicus gezien die echt doet wat hij zegt.
    Nee hij is vele beloftes juist niet nagekomen, denk aan beter zorgstelsel, betere infra, lager begrotingstekort etc etc. Daarom houdt ie nu tevergeefs vast aan juist zijn slechtste plan..En de bijkomende belofte dat de Mexicanen gaan betalen is helemaal hilarisch.
  6. [verwijderd] 24 december 2018 01:39
    U.S. stock futures fell slightly shortly after the open of trading Sunday evening as the market attempts to rebound from a brutal week that pushed the S&P 500 to the brink of a bear market.
    Dow Jones Industrial Average futures lost 33 points shortly after the open of trading Sunday evening. S&P 500 futures declined by 0.2 percent.
  7. MikeC. 24 december 2018 02:03
    Inderdaad,kostprijs muur is niets ten opzichte van kost illegale immigratie.

    Jammer dat het een belofte was. En dat er weer politiek mee gemoeid gaat. Ipv gewoon die muur te bouwen en daarnaast vooral justitie en algemeen migratiebeleid op een degelijke manier uit te bouwen. Nu ja in europa gaat het niet beter.

    Streng tegen illegale migratie met consequente aanpak. Desnoods met verhogen van legale migratie en goede inburgering voor de jobs in te vullen. Klinkt logisch en denk dat een meerderheid eracherstaat. Maar justitie en inburgering willen niet mee. Gefaald inburgeringsbeleid (in europa)neemt 10tallen jaren om dit misschien ooit nog recht te trekken. Met als gevolg geen goede condities voor legale migratie.

    Democraten weten natuurlijk dat illegale en legale migranten een groot deel van hun kiespubliek gaan zijn. Zo een symbooldossier weegt dus door. In de toekomst kunnen ze zich hier wel in verslikken. 2de en 3e generatie migranten zijn rechtser en minder tolerant naar mekaar toe dan velen denken. Hoe meer "nieuwe burgers". Bouw een megamuur en koppel legalisering eraan vast. Winnen ze allebei.

    Trump is tenminste consequent of je voor of tegen zij beleid bent.
    Syria was ook een belofte, en laten we eerlijk zijn. De us heeft het proces in syria vertraagd (iraq is anders). Rusland heeft syria (inclusief IS) opgekuist, americanen liepen in de weg voor hun eigen belangen. En waren er enkel omdat rusland het gedoogde (russische afweersystemen). Spreek me niet uit of de regio beter of slechter af is. Maar stabilisatie in de goede of slechte richting in syria gaat sneller zonder usa.

    Met handel zit hij op het juiste spoor. Kortzichtige partijbelangen en politieke consolidatie lopen ook dit in de weg.

    Verfrissend een politicus die probeert te doen wat hij belooft. Als hij er dan op of naast zit, dan kan de kiezer tenminste kiezen.

    Kijk naar belgie. Multipartij regeringen die niet efficisnt werken en als de regering valt zijn er geen verkiezingen. De kiezer moest eens boos zijn en "verkeerd stemmen". Bij trump krijg je min of meer waarvoor je stemt.

    De markten zijn de laatste 5 jaar wat rap van stapel gelopen. Ergens wel logisch doch jammer dat ze op politie "mineure" events dan wat overreageren. Q4 en Q1Q2 2019 gaan mijns inziens best goed meevallen.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links