Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Europese beurzen blijven grotendeels hoger

Gepubliceerd op 23 november 2020 16:14 | Views: 1.558 | Onderwerpen: Europa

AEX 22 jan

660,53 -3,35 (-0,50%)

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag nog altijd overwegend hoger. Er heerst optimisme op de beursvloeren door de hoop dat de eerste coronavaccins spoedig worden goedgekeurd en snel kunnen worden toegediend. Op het Damrak viel een grote deal van bouwbedrijf BAM met pensioenuitvoerder PGGM in de smaak. Ook kwam techinvesteerder Prosus met een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de opening op Wall Street 0,4 procent hoger op 603,85 punten. De hoofdindex schommelt nu rond het niveau waarmee het coronajaar 2020 werd begonnen. Begin dit jaar was de stand namelijk 604,58 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 890,37 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. Londen daalde 0,2 procent.

BAM was de grote winnaar in de MidKap, met een winst van haast 20 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de bouwer en PGGM hun bestaande samenwerking op het gebied van publiek-private projecten verder uitbreiden. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM profiteerde van het optimisme over de coronavaccins en volgde met een plus van een kleine 4 procent.

In de AEX stonden olie- en gasconcern Shell (plus 3,8 procent) en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (plus 3,2 procent) bij de grote stijgers, dankzij de hoop op een spoedige uitrol van de vaccins. Helemaal bovenaan stond staalmaker ArcelorMittal die er 4,2 procent bij kreeg.

Prosus won 1,3 procent. De techinvesteerder schroefde de winst in de afgelopen zes maanden flink op dankzij de activiteiten op het gebied van maaltijdbezorging en het grote belang in het Chinese internetconcern Tencent. Chemicaliëndistributeur IMCD sloot de rij met een verlies van 2,3 procent.

Fastned maakte een koerssprong van bijna 28 procent. De onderneming won de aanbesteding van de Franse wegbeheerder voor snelwegen en tolwegen APPR, voor de ontwikkeling en exploitatie van laadstations. Laadpalenfabrikant Alfen steeg in het kielzog van Fastned met net geen 10 procent.

In Londen verloor AstraZeneca 3,3 procent. Het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut en de Universiteit van Oxford is afhankelijk van de dosering voor 70 tot 90 procent effectief gebleken. Eerder kwamen concurrenten als Pfizer en Moderna al met bemoedigende onderzoeksresultaten. Hun vaccins waren voor 95 procent effectief. Het middel van AstraZeneca is wel goedkoper en makkelijker te transporteren.

De euro was 1,1868 dollar waard, tegenover 1,1859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 42,86 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 45,65 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 100% zegt verkopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare